IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роботът, който ще замести колата ви

VW Sedric обещава да ни освободи от мъките на сутрешното почистване, задръстванията и паркирането

16:43 | 17.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Роботът, който ще замести колата ви

Новият Аrteon събра погледите на щанда на Volkswagen по време на Женевския автосалон. Но в сянката на елегантното спортно купе остана един друг модел, който вероятно ще се окаже доста по-важен за бъдещето на автомобилите.

Концептът Sedric (съкращение от "self-driving car", самоуправляваща се кола) всъщност изобщо не е кола. Мислете за него по-скоро като за робот, който ще ви транспортира където поискате. Това е прототип на автомобил с прословутото Ниво 5 на автономност, при което шофьор не е нужен - и изобщо не е предвиден.



Това е най-добрата илюстрация до момента за двете разклонения, по които ще поеме развитието на колите ни в следващите няколко години. Машини като Arteon ще са едното разклонение - автомобили за удоволствие, за уикенда, за красивите планински пътища.

Sedric e второто - на автономните машини, които ще ни возят в града, спестявайки ни всички днешни досади като сутрешно почистване на автомобила, шофиране в задръстванията, паркиране. Дори и само заради последното, ние вече сме спечелени. 

Както отдавна ни уверяват дизайнерите, при напълно автономните машини фокусът вече няма да е върху външния вид, а върху интериора. Sedric демонстрира точно това. Кубичните му форми дават максимум вътрешно пространство, което е организирано като малка уютна всекидневна.



Понеже няма педали, волан и скоростен лост, не се налага целият интериор да бъде фокусиран върху тях и дизайнерите на практика получават пълна свобода. В случая са я използвали, за да постигнат максимално отпускане - усещането за "добре дошли у дома", както обясняват от VW. Саксиите с цветя под задното стъкло само усилват това усещане.

Използвани са предимно естествени материали, като кожа и дърво. Предното стъкло всъщност е голям OLED екран с възможности за виртуална реалност. То може да бъде прозрачно и просто да ви показва гледката, но може да се превърне също и в телевизор, и в компютърен дисплей. 

Външният вид на Sedric може да ви се стори леко комичен на пръв поглед - като на смешен герой от анимационен филм. Но всъщност това е търсен ефект. Според VW подобно дружелюбно излъчване е важно за машина, на която ще се доверите да ви вози.

Като я нарекохме робот, ни най-малко не преувеличаваме. Sedric има сериозен интелект и можете да водите разговор с него - примерно да му обясните на глас къде искате да отидете, да се осведомите за трафика и времето за пътуване, дори да поискате съвет къде да се отбиете за кафе по пътя. 


Вместо ключ има нещо, което VW нарича "бутон" - малко преносимо устройство, което натискате, когато искате да го повикате. Управлението на бутона е максимално опростено и спокойно могат да го ползват и слепи хора.
Разбира се, и преди сме виждали радикални концепти, показващи какви биха могли да бъдат колите на бъдещето. Но Sedric не е радикален, а по-скоро практичен. Той не се опитва да Ви шашне, а просто да очертае едно "утре", в което роботизираните коли ще ни дадат доста повече свободно време. Което да можем да загубим с все новите и нови занимания, които ни осигуряват другите модерни технологии.

Още подобни новини четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още