IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Играта на санкции - три години на загуби и нови перспективи

В отговор на санкциите и контрасанкциите руският бизнес се обърна към алтернативни пазари. Същото прави и европейският

13:46 | 18.03.17 г. 50
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

На 17 март 2014 година ЕС и САЩ въведоха първите санкции срещу Русия във връзка с анексирането на Крим и град Севастопол. Първоначално те бяха ограничени, но през следващите месеци списъкът на лицата се разшири, самите ограничения - също.

Няколко месеца по-късно, през август 2014 година Русия въведе своите контрасанкции и ограничи вноса на селскостопански продукти от Запада.

Какво донесе тази игра на санкции анализира ТАСС. Агенцията цитира думите на руския президент Владимир Путин по време на форум от есента на 2016 година.

"Ние често повтаряме като мантра, че санкциите не ни влияят, но ни влияят. И преди всичко заплахата е в ограничението за получаване на технологии. Но трябва да признаем, че това е в ущърб не само на руската, а и на световната икономика като цяло, защото руската икономика е важна част, сектор от световната икономика", каза руският президент.

Анализите на ТАСС показват, че индивидуалните санкции, наложени от САЩ и Европа имат нищожен икономически и политически ефект. За физическите лица санкцията е значителна, особено замразяването на активите в чужбина, на които разчитат , но на фона на Русия, това е пренебрежимо. Експертите посочват, че дори напротив - тази стъпка е "национализирала" руския елит.

Западът обаче спря и възможностите на руските банки да набират капитал от пазара, което рязко ограничи евтиното кредитиране за бизнеса в Русия. Изчисленията на PWC показват, че през 2013 година руски емитенти са набрали 46,4 млрд. долара с помощта на еврооблигации. През 2015 година сумата е вече едва 5 млрд. долара.

Но това даде и нови възможности на руските компании - от Изток. Бизнесът излезе на азиатските пазари. "Газпром" например получи 1,5 млрд. долара от консорциум от китайски банки през 2015 година. През февруари 2017 година US Rusal успя да емитира облигации за 1,5 млрд. долара чрез Шанхайската фондова борса.

Тежки са последствията за Русия от ограничаването на обмена на технологии. Москва например не може да завърши строителството на кораби за военно-морския флот, защото не може да получи украински агрегати за газови турбини, признава вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин.

Но зависимостта на Русия от вносните технологии в енергетиката е още по-значима. При най-негативните сценарии на руските експерти към 2030 година добивът на петрол в Русия ще бъде ограничен с 15% при липсата на западните технологии.

Липсата на сътрудничество със Запада в областта на технологиите обаче даде тласък на научните организации в Русия и различните програми за замяна на вноса.

Контрасанкциите, по силата на които Русия спря вноса на селскостопански стоки от Запада, на първо време доведоха до ръст на инфлацията на храните. През 2015 година инфлацията в Русия достигна до почти 13%. На следващо място обаче идва въпросът с качеството на храните - 11% от млечните продукти в Русия се оказват фалшификати, а в някои групи процентът достига дори до 50.

Наложените от Путин ограничения обаче повлияха негативно и на европейските производители, пише ТАСС - износът им към Русия намалява с 29% през 2015 година. Неполучените приходи са на стойност 2,2 млрд. евро.

Русия вижда и тук положителен ефект - програмата за замяната на вноса сработва. Страната до голяма степен успява да осигури на вътрешния си пазар достатъчно количества месо и млечни продукти. По данни на статистиката 100% от пилешкото месо на руския пазар е местно производство, както и 90% от свинското и 65% от говеждото. Руските производители осигуряват 75% от млякото в страната.

Не бива да пренебрегваме обаче, че ограниченията на Русия също имат и положително влияние, наред с негативите, и в ЕС. По-късно обаче започнаха програми за търсене на алтернативни пазари, на които европейските производители не обръщаха особено внимание доскоро.

Резултатите са видими - през 2016 година общността е изнесла храни и напитки за рекордните 131 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 12 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 7 години
Някои кабели сериозно са ти нагорели. Десет годии медиите са започвали с Хитлер и Германия и сами видяхме как бе със Садам Хюсейн и Ирак. Някоя релация да дадеш? Или ще сме доволни и на апроксимация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 20 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 7 години
Ако не беше доказан т^ъпак, щех да те питам колко беха същите тези нещастни руснаци преди санкциите, ама едва ли знаеш... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 19
mathematician
преди 7 години
Както и няма богата и корумпирана държава. :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 7 години
Кремъл не е руският народ. От този народ 5 милиона получават под жизнения минимум(сметни ги сам колко са със семействата им) и 40 милиона нямат трудови договори и не се водят самонаети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 26 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 7 години
А, btw, важността на руската икономика е в пряка релация с това колко е важна руската държава за световните дела, нали? Нещата са доволно навързани, за да си позволяваме да ги премятаме на парче според как ни изнася... Та, ако съдиме по това, че от три години медиите започват денонощието и го свършва с темата "Русия - Путин", а опашката от секви световни главатари пред кабинета на Путин не секва, начи може и да не е толкова маловажна руската икономика...? Кво ше кажеш? Знам кво ше кажеш - можеш да пропуснеш... хихи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 7 години
Защо толкова многословно? Няма развита икономика с 10% основен лихвен процент и 125$ минимална заплата. Които иска да разбира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 7 години
Така е. Сайдер под търговската марка "Бояришник".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 14
mathematician
преди 7 години
Така работят нещата. Всяко действие трябва да има последствия. Не че Западът гореше от желание да налага санкции. Те и затова наложиха някакви псевдосанкции - забраниха на приближените на Путин да не влизат в ЕС.Спадането на руската икономика и на рублата не се дължи на санкциите. А на спада на цената на нефта. Отделно капиталите не обичат много много държави с диктатори. Така че със санкции или без санкции се тая. Ключът от бараката не е там. За справка може да погледнете как се сурка надолу турската лира. А Турция няма санкции. Кинтите не обичат несигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 30 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 7 години
Може и да не си чувал, ама богатството на руския народ в Русия все още го сметат в рубли. Щом си толкова отворен, виж там как им изглеждат балансите... Щото ако сметнеш колко долара изтри от богатството на европейските народи за две години курсът евро/долар, може и да те заболи глава и да спреш да пишеш тука... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 5
0pk
преди 7 години
Сайдер. Станаха на сайдер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още