IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Играта на санкции - три години на загуби и нови перспективи

В отговор на санкциите и контрасанкциите руският бизнес се обърна към алтернативни пазари. Същото прави и европейският

13:46 | 18.03.17 г. 50
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

На 17 март 2014 година ЕС и САЩ въведоха първите санкции срещу Русия във връзка с анексирането на Крим и град Севастопол. Първоначално те бяха ограничени, но през следващите месеци списъкът на лицата се разшири, самите ограничения - също.

Няколко месеца по-късно, през август 2014 година Русия въведе своите контрасанкции и ограничи вноса на селскостопански продукти от Запада.

Какво донесе тази игра на санкции анализира ТАСС. Агенцията цитира думите на руския президент Владимир Путин по време на форум от есента на 2016 година.

"Ние често повтаряме като мантра, че санкциите не ни влияят, но ни влияят. И преди всичко заплахата е в ограничението за получаване на технологии. Но трябва да признаем, че това е в ущърб не само на руската, а и на световната икономика като цяло, защото руската икономика е важна част, сектор от световната икономика", каза руският президент.

Анализите на ТАСС показват, че индивидуалните санкции, наложени от САЩ и Европа имат нищожен икономически и политически ефект. За физическите лица санкцията е значителна, особено замразяването на активите в чужбина, на които разчитат , но на фона на Русия, това е пренебрежимо. Експертите посочват, че дори напротив - тази стъпка е "национализирала" руския елит.

Западът обаче спря и възможностите на руските банки да набират капитал от пазара, което рязко ограничи евтиното кредитиране за бизнеса в Русия. Изчисленията на PWC показват, че през 2013 година руски емитенти са набрали 46,4 млрд. долара с помощта на еврооблигации. През 2015 година сумата е вече едва 5 млрд. долара.

Но това даде и нови възможности на руските компании - от Изток. Бизнесът излезе на азиатските пазари. "Газпром" например получи 1,5 млрд. долара от консорциум от китайски банки през 2015 година. През февруари 2017 година US Rusal успя да емитира облигации за 1,5 млрд. долара чрез Шанхайската фондова борса.

Тежки са последствията за Русия от ограничаването на обмена на технологии. Москва например не може да завърши строителството на кораби за военно-морския флот, защото не може да получи украински агрегати за газови турбини, признава вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин.

Но зависимостта на Русия от вносните технологии в енергетиката е още по-значима. При най-негативните сценарии на руските експерти към 2030 година добивът на петрол в Русия ще бъде ограничен с 15% при липсата на западните технологии.

Липсата на сътрудничество със Запада в областта на технологиите обаче даде тласък на научните организации в Русия и различните програми за замяна на вноса.

Контрасанкциите, по силата на които Русия спря вноса на селскостопански стоки от Запада, на първо време доведоха до ръст на инфлацията на храните. През 2015 година инфлацията в Русия достигна до почти 13%. На следващо място обаче идва въпросът с качеството на храните - 11% от млечните продукти в Русия се оказват фалшификати, а в някои групи процентът достига дори до 50.

Наложените от Путин ограничения обаче повлияха негативно и на европейските производители, пише ТАСС - износът им към Русия намалява с 29% през 2015 година. Неполучените приходи са на стойност 2,2 млрд. евро.

Русия вижда и тук положителен ефект - програмата за замяната на вноса сработва. Страната до голяма степен успява да осигури на вътрешния си пазар достатъчно количества месо и млечни продукти. По данни на статистиката 100% от пилешкото месо на руския пазар е местно производство, както и 90% от свинското и 65% от говеждото. Руските производители осигуряват 75% от млякото в страната.

Не бива да пренебрегваме обаче, че ограниченията на Русия също имат и положително влияние, наред с негативите, и в ЕС. По-късно обаче започнаха програми за търсене на алтернативни пазари, на които европейските производители не обръщаха особено внимание доскоро.

Резултатите са видими - през 2016 година общността е изнесла храни и напитки за рекордните 131 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 23 rate down comment 10
vzhekoff
преди 7 години
индустрия ще остане една голяма кръгла нула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 16
vzhekoff
преди 7 години
Статията, както следваше да се очаква, е на ниско ниво. утешително е, че няма разсъждения за гигавати и мегавати. Все пак не разбрахме, за тези 3г. санкции с колко е нарастнало производството в селскостопанския сектор в Русия. Не че има нужда авторката на мат'рялчето да казва, има и други източници. Ръстът е впечатляващ. Самите руснаци предпочитат контрасанкците да продължат докато аграрният сектор се стабилизира и подготви за експанзия. По отношение на технологиите - единствените два сектора, засегнати от Украйна са производството на газови турбини за флота и донякъде на двигатели за въртолети. Така или иначе и двата проблема ще бъдат решени до 2-3 години, което влече две преки следствия - засилване на руския ВПК и пълна загуба на пазар от страна на хохлите. Миналата година в Украйна не е произведен нито един самолет. При това самата корпорация Антонов е основана от руснаци - Антонов е руснак, заместник на Яковлев. Може да се каже, че до 10г. от украинската авиационна и ракетна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 24
Стоян Петров
преди 7 години
Не ве, не ве. Те са "могъща" държава и не мо'ат да са занимават с дребнотемие-турбини, мурбини. Днес между другото четох, че в следствения арест в Москва е бил заклан(прерязали са му гърлото) Евдокиев-бивш мениджър на "Роскосмос". Та така, казаци усвояват космоса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 22
Стоян Петров
преди 7 години
***, чети малко повече. Преди време в Инвестора пишеше че за 2016 г селскостопанския износ на ЕС е нараснал с 6 процента на годишна база. И да те питам с полските ябълки дето щяха да гният по полето к'о стана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 19
Mavi Goz
преди 7 години
Хаха..."Москва например не може да завърши строителството на кораби за военно-морския флот, защото не може да получи украински агрегати за газови турбини, признава вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин..."Ефектът от това ще бъде, че руснаците до една година ще пуснат своето производство на корабни газови турбини, както за една година си направиха завод за такива за хеликоптерите и самолетите, но украинците ще спрат да произвеждат техните... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 17
Mavi Goz
преди 7 години
Абе санкции, манкции... Световните медии още не могат да се сапикясат от шока след срещата Меркел/Тръмп, която некои, не без основание, приемат като истинската среща САЩ/ЕС - нема коментари, нема анализи, нема прогнози... На пресконференцията, на която канцлерката изглеждаше като глътнала бейзболна бухалка, единственото, което стана ясно беше, че САЩ и ФРГ нямат вече общи цели и даже позиции! И едно уж изпуснато, смотолевено изреченийце, предадено от медиите така:"Mrs Merkel stressed the importance of improving relations with Russia..."(http://***.telegraph.co.uk/news/2017/03/17/donald-trump-meet-angela-merkel-white-house-make-break-meeting/)... хихи.... което аз го виждам, като начало, с ударни крачки към СП2, а после ше видиме кво прайме и със санкциите, и с Украйна... Щот нещо и към киевските *** тонът откъм ЕС се промени, нещо почнаха едни предупреждения да се отправят, едни писма зеха да се пишат...Тааа... към края на тази година много неща може да изглеждат различно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 15
majnata
преди 7 години
Значи сме на далавера ! "Резултатите са видими - през 2016 година общността е изнесла храни и напитки за рекордните 131 млрд. евро."А когато нямаше санкции колко беше изнесла общността ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още