IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светлин Наков: По-малко държава е по-добре

Държавата не може да управлява проект като София тех парк, твърди създателят на Софтуерния университет

08:46 | 20.03.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В „София тех парк“ има концептуални грешки, a най-голямата е, че го управлява държавата.

Това мнение изказа в интервю за технологичното седмично шоу UpDate по Bloomberg TV Bulgaria предприемачът и създател на Софтуерния университет Светлин Наков.

Начинът да се оправи тази екосистема според предприемача е отдръпване на държавата, но не напълно, разбира се. „Смяна на мениджмънта с частен и концесиониране от доказани българи, които да намерят и управляват бюджета, а печалбата и заплатите им да са обвързани с успехите – създадени от тях работни места, привлечени инвестиции, патенти и т.н.“.

Наков подкрепя в голяма част казаното по-рано по отношение на технологичния парк от основателя на Walltopia Ивайло Пенчев. Припомняме, че през последните дни той изрази своето разочарование от развитието на проекта и невъзможността да изпълни инвестициите, които е планирал. Впоследствие икономическият министър Теодор Седларски смени мениджмънта и назначи за директор Асен Николаев Ненчев.

„По-малко влияние на държавата е по-добре, защото тя не знае какво прави“, поясни Наков. 

Неслучайно според него успешни са тези сектори, в които държавата не е намесена, например IT сектора. От друга, страна там, където държавата е силно въвлечена, нещата не вървят – здравеопазване, образование, транспорт в държавната му част, каза още създателят на Софтуерния университет.

„Това нещо (София тех парк, б. ред.) не може да работи ефективно, ако го управлява държавата. Начинът да се реши проблема е намерен вече. Кой управлява фондовете за иновации на Европейския съюз – компании като LauncHub и Eleven, управлявани от доказали се частни предприемачи. Трябва да се направи конкурс и да се даде напр. за десет години под концесия на върнали се например от Силицевата долина българи, които да докарат опита от там. Това трябва да се управлява от частни хора, а държавата да не се меси“.

По думите му Софтуерният университет е бил поканен да се премести в София Тех Парк, още когато той се е управлявал от Елица Панайотова. Но от парка са предложили на предприемача  не толкова добри условия, а пазарни цени, на които той е можело да се нанесе в която и да е офис сграда, дори в центъра на града.  

Цялото интервю вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 1
djb95
преди 7 години
Стига бе. Не знам защо не съм съгласен. може би защото всеки месец плащам сметка за телефон на една държавна компания- Теленор. Или пък сметка за ток на австрийската ЕВН. Други на чешката ЧЕЗ. Примери много. Проблемът не е в държавното или частното , а в хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Пуки
преди 7 години
Много правилно, но опитът ми показва, че в България знаещите и можещите нямат никакви шансове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Vesko94
преди 7 години
Аз пък си мисля, че атаките срещу ролята на държавата са по-скоро претекст за провала на определена частна инициатива. Когато държавата прокарва закони, изключително насочени към интересите на определени частни сектори, тогава сме "ЗА", но когато се настоява за разумно заплащане, добри условия на труд и спазване на данъчното законодателство, държавата е лоша. Дами и господа, не прехвърляйте личните си провали на държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
observer-ALL
преди 7 години
Нищо не пречи на държавата да назначава кадърни хора и да постига резултати. Пречи обаче на определени некадърни политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
bigmamascandal
преди 7 години
Много е прав Наков, за пореден път
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още