IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консервативни фантазии в разрез с реалността

Проектобюджетът, представен от Тръмп, всъщност не е никакъв бюджет, пише Пол Кругман

11:43 | 19.03.17 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тази седмица администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп представи проектобюджет за следващата финансова година, или по-точно "бюджетен" проект. В действителност истинският бюджет съдържа подробности откъде идват и къде отиват парите; тази прокламация покрива само една трета от федералните разходи и не казва нищо за приходите и за планираните дефицити, пише американският икономист и Нобелов лауреат Пол Кругман за New York Times.

Както коментира финансовият експерт Стан Колендър: "Това не е бюджет. Това е прессъобщение от кампанията на Тръмп, маскирано като правителствен документ."

И така, какъв тогава е смисълът на този документ? Администрацията вероятно се надява, че ще отвлече вниманието на обществеността и медиите от сегашната катастрофа заради здравеопазването. Тя обаче вероятно няма да успее. И във всеки случай този псевдобюджет въплъщава същото съчетание от тесногръдие и фискални фантазии, които превърнаха опита на републиканците да заменят здравната реформа на предишния американски президент Барак Обама с истинска катастрофа.

Помислете за минута за визията за правителството и неговата роля, които десницата от десетилетия се стреми да наложи.

Според тази представа голяма част, ако не и всички държавни разходи, са пълно прахосване на парите, което не прави добро на никого. Същото важи и за правителствените регулации. И ако разходите помагали на някои хора, това важало за онези мързеливи, недостойни типове, които всъщност не били истински американци.

Това е мисленето - или може би "мислене", което стои в основата на обещанието на Тръмп да замени здравната реформа на Обама с нещо "много по-малко скъпо и доста по-добро". В крайна сметка това е правителствена програма и той е приел, че тя е пълно прахосване на пари, което един силен лидер като него може да елиминира.

Странно, но се оказва, че републиканците нямат идеи как да направят програмата по-евтина, освен да премахнат здравната застраховка за 24 млн. души (и да направят финансирането по-лошо, с по-големи разходи от джоба за останалите).

И по същество същото важи и на по-общо равнище. Помислете за федералните разходи като цяло: те безспорно са доминирани от социалното осигуряване и здравното застраховане - програми, които са от ключово значение за десетки милиони американци, много от които са бели избиратели от работническата класа - ядрото на електората на Тръмп. Освен това държавните разходи в по-голямата си част служат за цели, които са популярни или важни, а в повечето случаи и двете.

Предвид тази реалност, защо толкова много хора са против "голямото правителство"?

Мнозина имат невярна представа за числата. Например, хората вярват, че Съединените щати харчат нереално много пари за чуждестранна помощ. Мнозина освен това не могат да направят връзка между своето положение и държавната политика: доста хора, които получават пари от социалната и здравната система, вярват, че нямат полза от никоя държавна програма.

Заради тези погрешни представи, грижливо подхранвани от десни медии, някои политици често успяват да извлекат дивиденти, обещавайки драстични намаления на разходите: мнозина, може би повечето от избирателите не осъзнават как такива съкращения се отразяват на собствения им живот.

Какво обаче ще се случи, ако политиците, които са против "голямото правителство", се озоват в позиция да приложат своите програми на практика? Избирателите бързо ще получат урок какво означава в действителност да бъдат орязани държавните разходи - и те няма да останат доволни.
Отмяната на здравната реформа на Обама в действителност разби стената. Същото ще се случи, ако онова, което Тръмп представи, каквото и да е то, бъде превърнато в истински бюджет.

Президентът на САЩ дава всички възможни индикации, че няма никаква представа какво прави федералното правителство; неговият мъгляв бюджетоподобен документ не е много повече от набързо нахвърляни приблизителни изчисления, без ясна картина какво ще означават тези числа (За да бъда честен, същото би могло да се каже за бюджетите на Пол Райън в миналото. Впрочем аз го казах).

Реалността обаче е, че предложените съкращения ще имат неприятни и впечатляващи последици. Спирането на финансирането на грантовата програма за развитие на общините може и да ви звучи добре, ако нямате идея за какво става въпрос (а Тръмп със сигурност няма); елиминирането на програмата за доставка на храна вкъщи на хора в неравностойно положение, последиците от което ще се усетят веднага - не чак толкова. Нито пък на хората във въгледобивните райони в Апалачите, които гласуваха в огромното си мнозинство за президента, ще им се понравят последиците от премахването на регионалната комисия за развитие.

Почакайте, това не е всичко. На практика съсипването на американската Агенция за опазване на околната среда може да ви се стори умен ход, ако си представите, че това са просто цял куп чиновници, които се бъркат там, където не им е работа. Обществото обаче иска една по-силна, а не по-слаба защита на природата и рязкото влошаване на качеството на въздуха и водата няма да му хареса.

Поантата е, че опитът на Тръмп да измести темата от здравното тресавище, в което затъна неговата партия, няма да проработи, при това не само защото този мним бюджет буквално не си струва хартията, на която е бил написан. На по-фундаментално равнище той дори не променя темата.

Както бюджетните, така и здравните обещания на републиканците се основават на една в основата си измамна картина за това какво всъщност се случва. И сега сметката за тези лъжи идва.

(Превод: БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
И може би точно това е събитието което ще накара много богати вносители в баки износителки на капитали - пари да попитат къде са им парите и да поискат да ги видят. Тогава може да настъпи изненада от това че инвестираните в трети страни пари ги няма и ако се разчуе ще настъпят фалити на огромните депа неточно банкови институции с много по големи дългове и от най големите банки. Може би няма да са фалити а изчезване на техните мениджъри, празни офиси и пълни с корекспонденция пощенски кутии която няма кой да получи вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
И може би точно това е събитието което ще накара много богати вносители в баки износителки на капитали - пари да попитат къде са им парите и да поискат да ги видят. Тогава може да настъпи изненада от това че инвестираните в трети страни пари ги няма и ако се разчуе ще настъпят фалити на огромните депа неточно банкови институции с много по големи дългове и от най големите банки. Може би няма да са фалити а изчезване на техните мениджъри, празни офиси и пълни с корекспонденция пощенски кутии която няма кой да получи вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
Dimat
преди 7 години
Не сте ли разбрали,че американската икономика не се вмествав нормалните параметри и особено,"философия на икономиката"!Особено от ВСВ насам това е икономика обслужваща не толкова амриканския народ,а Световната банкстерия!В този смисъл тя е била преди всичко политика,отколкото икономика и като такава се е развивала на основната хранилница на политиката,войната!!!Само,ч в наше време войната не е свързана само с въоръжените действия,между една,или няколко страни,а е преди всичко Тотална Хибридна Война!!!С други думи,дестабилизиране на целият свят и на тази основа,повсеместно Реално падане на жизненото равнище по света,което практически води и до перманентно изгаряне на американския дълг,което от своя страна ,в най-лошия случай поддържа един добър стандарт на средния американец.Така,останалия свят плаща,без да схаваща това.Така ще бъде,най-малко,докато в Света доминира,като резервна валута американският долар. Така Тръмп,ще изгори дъга и възроди реалната икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 5
george353
преди 7 години
Тръмп стана президент благодарение на демократите които продължиха политиката на корпоративен кронизъм на Буш а.к.а. "Дабъл ю". С избора на Хилари за техен кандидат, за която се знае че е на пейрола на Уолстрийт, технократ елитист с неприкрито презрение към най-бедната "деплорабълс" част от електората, им подписа смъртната присъда. Нещо повече, този избор показа колко голямо е нежеланието на съвременната американска "демокрация" за реформа. Този път американците извадиха късмет. Обикновено когато народа е обезверен се случват доста по-големи аномалии. Питайте германците. Най-лошото в случая не е Тръмп, а липсата на самокритика от страна на демократите. Те са нещо като нашето БСП. Голяма партия в упадък, обвиняваща всички останали, но не и себе си, за проблемите в страната, чиято предизборна кампания се състои предимно от нападки над политически опоненти, разчитаща единствено на евентуален протестен вот, криейки се зад лидерската импотентност на своите опоненти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 9
StraightForward
преди 7 години
и що, щото е по умен от тебе ли !??? Ами това е расизъм от нов вид, вече фашизъм на квадрат !???? *** МАЗНИ !??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 8
majnata
преди 7 години
Милиардерът Дейвид Рокфелер почина на 101 години.Да се пържи в ада за вечни времена !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 7 години
А бе не е баш като българското, но е по-зле. За 2 нощи и 1 ден в болницата и раждане на дете, сметката беше $ 15 300. От тях платих лично $ 300 и застраховката плати $ 15 000. Всяка седмица ми удържат $90. И така от работника през застрахователната компания, бялата мафия събира рекета си!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 4
Jay Gould
преди 7 години
Голямата болка на левите либерасти е орязването на ''Зелената енергия'' и парите за ''Износ на демокрация по света'', пари от които се облажват и българските ляво-''демократични''-хунвейбини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 11
Атанасио
преди 7 години
Кругман е прав и ще стане страшно ако не обуздаят Тръмп Положението е страшно защото кризата е системна = https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027По-важното е ,че може да се оправят нещата ако се вземат точно определени мерки и се инвестира в правилните неща - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
А ти как си представяш маневрата...като оставим автотерминологията настрани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още