IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парижкото споразумение за климата може да направи света с 19 трлн. долара по-богат

За това обаче са нужни сериозни инвестиции във възобновяема енергия и енергийна ефективност, сочи нов доклад

12:21 | 20.03.17 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Спирането на глобалното затопляне не просто ще запази планетата ни обитаема, но и ще засили глобалната икономика с 19 трлн. долара, коментира Bloomberg.

Сериозните инвестиции във възобновяема енергия и енергийна ефективност с цел поддържане на затоплянето под 2 градуса по Целзий, както бе договорено в Парижкото споразумение за климата, ще разшири глобалната икономика с около 0,8% до 2050 г., заяви Международната агенция по възобновяема енергия (IRENA) в понеделник в доклад, изготвен за германското правителство.

Кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел е поръчал доклада като подготовка за преговорите по енергетика и климата между икономиките в Г20 през следващите месеци. Обсъжданията започват тази седмица, когато Германия ще представи план в подкрепа на Парижкото споразумение пред представители на Работната група по устойчивото развитие (Sustainability Working Group) на Г20.

IRENA, която е изготвила проучването заедно с Международната агенция по енергетика (МАЕ), прогнозира, че 65% от електроенергията ще бъде генерирана от чиста енергия до 2050 г., което е с около 15% повече в сравнение с 2015 г. Според организацията подобряването на енергоемкостта ще се удвои. Уловката е, че усилията изискват 145 трлн. инвестиции в нисковъглеродни технологии до средата на века.

Тази буйна трансформация на енергийния сектор ще принуди и компаниите за изкопаеми горива да оставят въглища, петрол и газ на стойност 10 трлн. долара под земята, сочи базираната в Абу Даби организация. Това е доста над прогнозата за 320 млрд. долара, съгласно сценария на МАЕ.

Инвестициите във възобновяемата енергия обаче ще доведат до много по-голяма печалба от просто компенсиране на загубите и ще създадат около 6 млн. работни места, посочва IRENA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
И ти си типичен български толераст от зеления айтисиктир - мноо шти е трудно да стоплиш, че не ракийката и салатката цапат природата, а пълните магазини и мерака на тикви като тебе да ги изпразват! Нали по това си мерите просперитета - кой по-голем телевизор си е купил и повече партакеши. А от съде и как се пълнат, у айтисиктира не ви пука! Като изнесохте заводите у Азия и се прайте на мноо зелени у Европа, сте решили проблема точно като т^ъпия щраус, ама не с глава у песъка като него, а у г^ъза... Обаче, като покриете земята с фотоволтаици супер ше оправите планетата.... напрао ше я ... оправите... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 5
red6
преди 7 години
Като гледам, типичен БГ форум - искам да ми е чисто, ама да не ми бъркат от джобчето. И да, важното е, да не ми вземат нЕкой леФ, пък това, че цялата планета се е запътила по дяволите - голяма работа. Важното е да има парички за ракийка и салатка, всъщност то не се знае и до кога ще има ракийка и салатка при тия темпове на засиране, дето генерираме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
Радвам се за информацията защото аз от години за това пиша ,че поради изчерпването на петрола ,газта ,урана и въглищата е отделна тема Фактите са прости : при сегашната свет.консумация на петрол 33млрд. барела годишно имаме за около 33 години и големият проблем е ,че не може да се откажем на 100% от него тоест трябва да си оставим за столетия напред за нашите деца и внуци казано иначе убиваме бъдещето им и ги обричаме ,вкарваме във война - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231На стената ми във фейса последната публикация е за това започвайки с една статия ''Замърсеният въздух предизвиква рак, екземи, рахит и Алцхаймер'' - http://***.dnes.bg/e-drive/2017/03/01/e-drive-razseiva-sofiiskiia-smog-i-edni-pet-mita.333480Положението е страшно и трябва ВЕДНАГА ДА СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
stefanstefanov
преди 7 години
"Тази буйна трансформация на енергийния сектор ще принуди и компаниите за изкопаеми горива да оставят въглища, петрол и газ на стойност 10 трлн. долара под земята,сочи базираната в Абу Даби организация"Уловката по-скоро се крие тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
На мен месечно ''чистата'' енергия ми струва между 50 и 100 лв. на месец, така, че дали Прокопиев или друг иска да стане богат, ме боли оная работа! По-скоро бих драл някого жив и бих си направил от кожата му килимче за пред вратата и при най-малкия шанс, че ще докопам някой виновен за загубата ми на тия пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 7 години
знам че не ти преча! Умните рядко пречат на другите, обаче аз страдам от действията на глyпаци като теб ... и срещу кой ще гласуваш, срещу парижкото споразумение ли ? :):) *** ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
*** = пoмияр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
тука не съм споменал разходи за поддръжката на слънчака и вентилатора колко струват плюс персонала, който треа да е обучен да борави със сложна техника, ааа ако персонала ако са като Кухао от айти сектора, тва нема да работи ич ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
Не само няма да им плащам. Докато мога да гласувам ще им бича контра! ;-)А ти повръщай, не ми пречиш.. ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 7 години
ееее, 10 милиарда бяха разчертани лично от твоята сметка ... сега кво ще правят ?!?! иначе не им плащай, кой те кара ... но само не се надценявай като "да се считам за грамотен и рационален човек" ... щото очевидно не си :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още