IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на четвърто място по най-голям ръст на разходите за труд в ЕС

Почасовите разходи за труд в България са се увеличили с 8,0% през четвъртото тримесечие на 2016 г.

13:53 | 20.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Почасовите разходи за труд в България са се увеличили с 8,0% през четвъртото тримесечие на 2016 г. спрямо същия период на предишната година, с което страната се нарежда на 4-о място сред членките на Европейския съюз (ЕС) с най-силни повишения, сочат последните данни на Евростат.

Най-голям ръст е отчетен в Румъния (12,3%), Литва (10,7%), а Латвия е само с 0,1 процентен пункт преди нас – 8,1%. Сериозни повишения се наблюдават още в Унгария (6,3%) и в Словения (5,8%). Същевременно се отчита спад в Гърция (-0,5%) и Австрия (-0,1%), а в Италия разходите остават без промяна спрямо същия период на предишната година.

Графика: Евростат

Почасовите разходи за труд са нараснали с 1,6% в еврозоната и с 1,7% в целя ЕС през четвъртото тримесечие на 2016 г. на годишна база, сочат още данните. Темпът на растеж се е ускорил леко в еврозоната спрямо третото тримесечие, когато е бил 1,4%, но за сметка на това в ЕС като цяло леко се забавя от 1,8%.

Двата основни компонента на разходите за труд са заплати и други разходи извън заплатите (обезщетения, болнични, осигуровки).

В 28-те страни членки на ЕС през последното тримесечие на миналата година възнагражденията за изработен час са нараснали с 1,8%, а останалите разходи с 1,5%. Общо разходите за труд са се повишили 1,7% в промишлеността, с 3,1% в строителството и с 1,6% в услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Остава към коментарът да бъдат добавени и абсолютните стойности: колко е почасовото заплащане в строителството в България, където над 70% от хората се водят на половин работен ден...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още