IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се оцветиха в червено

Петролът поевтиня, а британската валута остана относително стабилна след новината за планираната дата за старт на Brexit

19:38 | 20.03.17 г.
<p>
	Сградата на фондовата борса във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските фондови борси затвориха с понижения в понеделник, след като вниманието на инвеститорите беше насочено към потенциалното влияние, което биха могли да окажат търговските бариери върху глобалния растеж.

Общоевропейският индекс STOXX 600 се понижи с 0,17%, като повечето сектори и големите борси се озоваха на отрицателна територия, предаде CNBC.

Петролно-газовият сектор беше най-губещият, след като цените на петрола паднаха заради повишения натиск от страна на активността в добива в САЩ. Европейският сорт Брент поевтиня с 0,06% до 51,73 долара за барел, а американският лек суров петрол WTI се обезцени с 0,8% до 48,41 долара за барел.

Акциите на британската Tullow Oil поевтиняха с 2,3 на сто, след като компанията обяви планове миналата седмица да привлече 607 млн. паунда (750 млн. долара), за да облекчи дълговото си бреме.

Книжата на Hugo Boss се обезцениха с 4,7% в понеделник след новината, че германският производител на облекло не е успял да привлече инвестиция от белгийската Groupe Bruxelles Lambert.

Акциите на Unilever поскъпнаха с 0,36%, след като британската преса съобщи в събота, че компанията подготвя продажбата на някои свои хранителни марки за 6 млрд. паунда (7,44 млрд. долара).

Говорител на британския премиер Тереза Мей съобщи днес, че тя ще задейства член 50 от Лисабонския договор, който дава старт на процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз, на 29 март.

Британският паунд поскъпна до триседмичен връх спрямо долара в понеделник, след като представителите на Г-20 пропуснаха да коментират темата за протекционизма, очевидно поддавайки на засиления натиск на американската администрация. Британската валута обаче остана относително стабилна след новината за Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още