IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андронов: Политическата несигурност много бързо се конвертира в икономическа

Вратата на еврозоната е затворена и трябва още доста да поработим, смята председателят на Асоциацията на банките в България

10:09 | 21.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политическата несигурност много бързо се конвертира в икономическа под въздействието на развитието на комуникационната среда днес. Това каза Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България (АББ), в интервю за Bloomberg TV Bulgaria

Той добави, че ако изборите в Западна Европа протекат с нежелан резултат и се случат събития, които да застрашат европейския проект, това ще повлияе негативно на икономическата активност, на кредитирането на европейските банки и на възстановяването. 

"За България правилата са същите - ако българската политическа система не излъчи стабилно управление в следващите месеци, икономическата активност у нас ще спадне. В такава ситуация търсенето на кредити намалява, а очакванията на икономическите субекти стават предпазливи до негативни. Това ще повлияе върху общото представяне на икономиката, измерено в брутен вътрешен продукт", обясни Андронов.

Относно евентуалните стъпки към влизане на България в еврозоната банкерът заяви, че дългосрочният интерес на България е там, където има стабилност. Ако всички сме съгласни, че еврозоната е синоним на стабилност - да, трябва"", поясни той. 

"Ако обаче еврозоната не е много стабилна, а бъдещето на политическия проект Европа е пълно с несигурност, въпросът, който е нормално да си зададем, е - ако влезем там, по-сигурни ли ще сме, отколкото сега. Ако не сме сигурни, че ще е така, може би не трябва да бързаме толкова", допълни Андронов.

Вторият голям фактор според него е, че еврозоната в момента изобщо няма нагласа да пуска кандидати, които имат „по-фриволни практики“ не само във финансовия сектор, а изобщо. 

"Ние може да имаме чудесно представяне и перфектни икономическите параметри и пак да не ни приемат, защото решението е, и винаги е било политическо, а не икономическо. Дори ние да го искаме, още не означава, че някой от другата страна е отворил вратата и ни чака с червен килим. Вратата е затворена и трябва още доста да поработим", заяви банкерът.

По думите му 2017 г. вероятно ще бъде сравнително спокойна година за българската банкова система. Ако политическата нестабилност не се трансформира в сериозен шок, и инвестициите, и потреблението в България все още ще растат, категоричен е Андронов.

Рано или късно лихвените проценти тръгват нагоре, уточни още той. Никой не знае дали това ще стане в средата на следващата година или в края ѝ.

"И хората в офисите, които дават кредити, и клиентите трябва да си оставят резерви и да имат предвид, че лихвените проценти са прекалено ниски и екстремни и рано или късно те се коригират нагоре", добави финансистът. 

"Фед очакваше по-плавно увеличение, но се наложи да отговори на агресивната фискална нагласа на новия президент (б. ред. Доналд Тръмп)", каза още Андронов. По думите му Фед налага тенденции, които Европейската централна банка (ЕЦБ) също ще последва по-бързо, отколкото очаква. Той добави обаче, че основанията ЕЦБ да пристъпи към покачване на лихвите са свързани с "инфлацията в еврозоната, която е отчетливо положителна, макар и движена от горива и от храни". Другото важно е, че е налице икономически растеж на европейските държави, каза още Андронов.

Вижте още във видеото.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
Напротив - вратата на еврозоната не е заключена, но ние трябва да почукаме на нея. Нямаме никакво основание да се опасяваме, че няма да ни я отворят, преди да сме почукали!И пак напротив - влезем ли поне в предверието, лихвите няма да се вдигнат, а ще паднат с пъти заради по-ниската рискова премия. Политиците и банките ще бъдат под контрол и безчинствата им ще бъдат обуздани. Което пък обяснява защо досега само философстват и не само че не предприемат нищо, но дори се опитват да ни отклонят или забавят, доколкото е възможно. А е възможно толкова и само толкова, както казват математиците, колкото им позволяваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още