IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Отстъплението на демокрацията ограничава просперитета на България

Слабите институции и корупцията са факторите, които подкопават конкурентоспособността на българската икономика, пише в доклад на Института

17:09 | 21.03.17 г. 6
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2013 г. България навлезе в период на тежка политическа нестабилност и ерозия на демокрацията, който представлява сериозна заплаха за бъдещето развитие на страната. Това посочват експертите от Института за пазарна икономика (ИПИ) в изследването си, озаглавено „Отстъплението на демокрацията“, част от инициативата Building Unity and Support for Democratic and Market Values.

Чисто икономически страната ни започна да се възстановява – вече има по-висок от средния за ЕС икономически растеж, безработицата намалява, а доходите растат, но всичко това се случва на фона на продължаваща да се  влошава политическа и медийна среда. 

Всъщност „отстъплението на демокрацията“ може да се наблюдава в цяла Източна Европа. Причината е световната икономическа криза от 2008 – 2009 година, която е имала непропорционално отрицателно влияние в региона спрямо другите развиващи се пазари.

Кризата „подсили съществуващите негативни настроения спрямо опита и резултатите от прехода към демокрация и пазарна икономика“, пишат анализаторите на ИПИ, позовавайки се на доклада на Economist Intelligence Unit “Индекс на демокрацията 2016“. По този начин, според EIU, е бил даден път на възхода на популизма.

Базирайки на проучванията на Freedom House за страните в преход, от ИПИ правят заключение, че демокрацията в България започва да се влошава още от 2007 година насам. Най-голям е проблем е отчетен в съдебната система, която е пряко свързана и с ширещата се в страната корупция.

Проучванията на Световния икономически форум за България са категорични – представителите на бизнеса у нас посочват като най-голям проблем корупцията и я нареждат дори и пред останалите фактори като липсата на добре обучени кадри, ниската работна етика и лошата инфраструктура. Така слабите институции и корупцията са факторите, които подкопават конкурентоспособността на българската икономика и ограничават икономическия растеж и развитие.

На базата на проучванията, направени от ИПИ, в доклада са посочени и три основни предизвикателства за демокрацията у нас.

Основното са именно проблемите на съдебната система и корупция, обединено в термина „Превзета държава“, с който икономистите описват определен вид систематична политическа корупция, която покрива широк спектър от държавни институции – от законодателната, изпълнителната и най-вече от съдебната власт.

Тези процеси се подхранват от влошаването на медийното пространство, доминирано все повече от зависими и пропагандни медии.

Допълнителен фактор за тези негативни тенденции е възходът на националистическите партии, подхранен от бежанската вълна, и на икономическия популизъм. „Тези две явления се подхранват взаимно, тъй като политическите играчи, които експлоатират бежанската криза, са същите, които в най-голяма степен използват икономическия популизъм, за да печелят гласове“, коментират още от ИПИ.

На базата на своите проучвания от Института са изготвили и няколко предложения за излизане от тази кризисна ситуация. По отношение на съдебната система например може да се помисли за създаването на широка коалиция за съдебна реформа, да се направи промяна и в прокуратурата с цел по-голяма прозрачност и децентрализация, както и да има открит бюджет на съдебната система.

За медийната среда препоръката на ИПИ е да бъдат изготвени ясни правила за разпределение или обозначаване на всички форми на публично финансиране за медиите, особено чрез европейски средства. Като решение за икономическия популизъм експертите виждат строги фискални правила и контрол върху разходите, защото основният резултат от него е именно значително увеличаване на публичните разходи, което е заплаха за макроикономическата стабилност.

Тези предложения могат да обърнат тренда на отстъпление на демокрацията, който всъщност ограничава просперитета и подкопава демократичните и пазарните ценности, посочват още от ИПИ. 

Пълния текст на анализа можете да откриете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 2
Jay Gould
преди 7 години
В Сингапур демокрация няма, но са между първите 3 икономики!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
ДХДО
преди 7 години
Интересно как в Азия, без да обръщат много внимание на демокрацията успяват да просперират ? :O
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Тия от института за капитализъм , барабар с журналистиката на Инвестора вятър ги вее на бял кон...то бива поръчкови глупости , ама такъв тюрлюгювеч от кухи теории...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 7
Иван Митев
преди 7 години
При сегашното неправилно държавно прилагане на парите и по време на демокрацията се развиват злини.Днешните трудности за хората не са от демокрацията, а от запазваната коварна държавна грешка.При създадените условия е невъзможно спасение от вреди, защото, колкото по-добре се прилага демокрацията за да се постигне икономически растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи възниква и щетите са по-болезнени.Същественото за спасение от актуални загуби е въвеждането на правилно държавно прилагане на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
citizen_bg
преди 7 години
Тукидит е писал: Процъфтяването на града като цяло ще донесе по-голяма полза на отделните граждани, отколкото благополучието на малцина при всеобщ упадък.. Един върховен щатски съдия от 30-т години пък е казал: Ние може да имаме демокрация или може да имаме богатство, концентрирано в ръцете на малцина, но не можем да имаме и двете. . Остава да си изясним дали днешния всеобщ упадък, включително и липсата на демокрация, е функция от система насочена към осигуряването и защитата на благополучието на малцина и каква е ролята им за упадъка. И въобще докога ще ни мътят главите с тия утопична заблуда демокрация и демократичен капитализъм в частност? Тия от института за капитализъм би трябвало да е наясно с това, а ако практиката се разминава с теориите им да ги ... у теоретиците, или пък са обикновени измекярчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още