IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Късите продажби – непознатата страна на Expat SOFIX ETF

С дяловете на фонда може да се правят уникални за БФБ къси продажби. Това ще е възможно и след листването в Лондон

16:46 | 22.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

И в момента на БФБ-София може да се правят къси продажби. Но това е изключително рядко събитие. Първо, защото трябва някой да заеме книжата си (най-добре посредникът, ако притежава дадените акции), второ, защото лихвата е много висока (над 10% годишно) и трето, защото сме в поскъпващ пазар.

Но вече се отваря нова страница за късите продажби и родния капиталов пазар и причината е в борсово търгувания фонд Expat SOFIX ETF.

Investor.bg отправи запитване до фонда, следващ основния индекс на БФБ SOFIX, дали при листването на борсата в Лондон ще може да се правят къси продажби с дяловете на фонда на Лондонската борса.

Получихме много дълъг и интересен отговор, като оказва се, че освен в Лондон (след листването), още сега може да се правят къси продажби в България. Такива впрочем правят маркет-мейкърите в рамките на деня.

Публикуваме отговора на Expat SOFIX ETF:

За Лондон:

"Да, ще могат да се правят къси продажби на Лондонската борса. Във Великобритания няма забрана да се взимат къси позиции върху акции, включително на ETF, като възможността за това зависи от брокера, който инвеститорът ще използва. Брокерът преценява дали и в какъв размер къса позиция да позволи, а това зависи от ликвидността на акцията. Колкото по-ликвидна е акцията, толкова по-добре и за брокера, и за инвеститора с шорт. Инвеститорът залага, че цената на акцията ще падне в бъдеще. За да реализира печалба от шорта, трябва да може в даден момент да купи акциите по-ниско, отколкото ги е продал. Важно е ликвидността да е добра, за да купи нужното количество бързо и без да вдига цената."

За БФБ-София:

"В момента на българската борса единствено акцията на индексния фонд позволява да се взимат по-сериозни къси позиции на дневна база. Ако даден инвеститор смята, че до края на деня SOFIX ще падне, може да продаде акции на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF на борсата, без да ги има, и до 3 часа следобед да направи записване за същото количество на първичен пазар (през брокера си или директно, ако е квалифициран инвеститор и има право на такъв достъп по проспект).

Ако SOFIX падне в края на деня, то НСА (нетната стойност на активите - бел. ред.) на дял на фонда също ще падне и инвеститорът е много вероятно да запише дялове от фонда на по-ниска цена, от която ги е продал, като реализира печалба за разликата. Разбира се, ако SOFIX не падне, инвеститорът може да реализира загуба от позицията. Самата поръчка за записване на дялове на първичен пазар обаче не вдига цената на покупката (НСА на дял).

Това не може да се каже за никоя друга българска акция, особено когато количеството е голямо. Тук трябва да отбележим, разбира се, че първичният пазар за дялове на индексния фонд работи с лотове от по 100‘000 дяла за квалифицирани инвеститори с директен достъп и с лотове по 10‘000 дяла за маркетмейкърите (и техните клиенти). Нека си представим, че продадем голямо количество от друга акция X на БФБ в началото на деня, без да го имаме, защото смятаме, че цената й ще падне до края на деня.

Наистина цената започва да пада, съответно ние започваме да купуваме от акцията, за да затворим „дневния си шорт“ на печалба, но с търсенето си предизвикваме покачване на цената, т.е. обезсмисля се стратегията за големи суми. А за малки суми пък икономическият ефект няма да е съществен, за да се занимава сериозен инвеститор с това. С акцията на индексния фонд това не е така – там и сумите могат да са големи, и затварянето на позицията е гарантирано, при това без да повлияе в обратна посока на пазара."

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vankata89
преди 7 години
Жалко че аз като частно лице не мога да давам акциите си назем за примерно 5-6% годишна лихва и всеки ден да ми капят стотинки ако този на който съм ги дал не си затвори шорта. И без това акциите ми само стоят и дивиденти събират :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ceneto
преди 7 години
Лондон си е Лондон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още