IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде води турците Ердоган?

Турският президент трябва да разбере най-сетне, че политиката му ще има унищожителни последици за страната му, коментира за FAZ Бертолд Колер

08:46 | 22.03.17 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Няма да допуснем да се нарушават всички табута, заяви германският канцлер, след като турският президент вече нападна и лично нея с обвинения за „нацистки методи”.

Но кое ли табу е останало ненарушено, откакто Реджеп Таийп Ердоган като умопомрачен засипва Германия с гротескни сравнения, препращащи към националсоциализма? Само едно още ни липсва: да вземе да обяви Мемориала за жертвите на Холокоста в сърцето на Берлин за паметник в чест на победното избиване на европейските евреи, коментира за FAZ Бертолд Колер.

Безсрамните обиди, които сипе Ердоган, изобщо не са спонтанна и безконтролна реакция в отговор на забраните, наложени от няколко германски града върху предизборни прояви на турски политици. Несекващите провокации на президента са прицелени към мобилизирането на неговите привърженици в Германия и в Турция. Очевидно Ердоган очаква, че най-голямата възбуда ще настъпи, ако Германия наложи обща забрана на турските предизборни прояви, нежели пък, ако я увенчае със забраната самият Ердоган да стъпва на германска земя: Ето, виждате ли, аз какво ви казвах – нацисти! 

Меркел и нейното правителство дълго време са пазеха като от огън от подобни крайни мерки. Те очакваха, че Ердоган някой ден все пак ще се осъзнае и в крайна сметка няма да пожертва - в полза на референдума си - тъй важните за страната му отношения с Германия и ЕС. Но за турския президент овладяването на цялата власт очевидно е първостепенната задача в момента.
 
Това обяснява защо той продължава да притиска германското правителство в ъгъла. Ясно е, че то не може да остане в този ъгъл чак до 16 април и само да повтаря безобидно как Ердоган трябва да престане с нацистките сравнения. Берлин вече предостави повече от достатъчно възможности на Анкара да го стори. Време е вече да се покаже на турците, че политиката на изгорената земя, която води Ердоган, ще има тежки последствия и ще вкара Турция в изолация. Защото президентът обръща гръб на свободния и демократичен Запад и все повече налага в страната си типичния азиатски деспотизъм.

Търпението на Меркел няма да промени нищо, ако турците наистина са решили да дадат още повече власт на един човек, чиито методи са доста по-сходни с фашистките, отколкото с методите на тукашните политици, нападани от него. От друга страна дори немощното „Стига вече!” да стане по-гръмогласно - ако Берлин реши да последва холандската категоричност - едва ли турците ще прогледнат за това накъде точно ги е повел Ердоган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 1 rate down comment 2
comet
преди 7 години
Ердоган бе подкрепен/създаден от ония които му позволиха да се укрепи като търгува незаконно нефт и сътрудничи на джихадистите, ... а сега уж го изоставят (но не съвсем, т.е контролирано). Друг е въпросът той дали се усеща за какво го готвят (щото и Хитлер не се е усещал, а само той да беше, ... ), но така е в живота, важното е не кой политик яде баницата (той просто играе себа се), а кой (финансов кукловод) и защо (друг да плати сметката) му я дава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 7 години
хахахахахаха, путин и ердо, защитниците на хетеросексуалните ... не бяха ли защитници на правата вяра и борци срещу капитализма бе ? .. пардон, либералния капитализъм ... и защо обиждаш човека, нима си мислиш че така можеш да скриеш твоята прoстотия ? .. не можеш, глyпи! внуците как са, минаха ли на другя бряг като живеят на Запад ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
Няма нищо по-лошо от луд комшия, никога не се знае, кога ще ти подпали чергата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
за пост 21 на Мави-----------------------Дано да е точно така.Добре че това долно лоби на извратеняците си има толкова умни и силни врагове та да го спрат и дай боже да го върнат обратно в дупката, където си беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 14 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Иначе единствената прилика между Ердоган и Путин е, че и двамата казаха на запада, че червената линия, чието пресичане няма да допуснат, е официализирането на содомията и допускане на извратеняците до държавните органи, образованието и възпитанието на децата и до института на семейството...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
"Русия и Турция се различават само по религията, по нищо друго..."Якооо.... !!! Хааахаха... Тебе те нема известно време - явно некъде си събирал сили и най-вече - мозък, та сега реши да го изтресеш наведнъж и немаш спиране... ! Чекай мощна подкрепа от Смарти Тийм секи момент - само да им свърши обедната почивка.... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 6
tisia
преди 7 години
...различават се само по религията?...да не си на Меркел племенник?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 10
misanthrope
преди 7 години
Е де, така се разпени, че *** правописа. Хората са Обедни, а националните предатели, петоколонници са безнадежден случай.Русия и Турция се различават само по религията, по нищо друго, така че мерси да ни освобождава която и да е било от двете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 0
tisia
преди 7 години
...но за исляма им дреме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 4
tisia
преди 7 години
...но за исляма не им дреме.И това е най-важното...а за онова с освобождението,което споделяш си мисля,че е по-добре да си го запазиш за себе си...не можеш да обедиш хората в правотата на думите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още