IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Нинова: Ще обмислим възможността държавата да купи ЧЕЗ България

Държавата трябва да участва в ценообразуването, да помага на хората, убедена е лидерът на левицата

08:56 | 23.03.17 г. 30
<p>
	Корнелия Нинова. Снимка: <em>БСП</em></p>

Корнелия Нинова. Снимка: БСП

Ако БСП спечели изборите и сформира правителство, ще бъде обмислена възможността държавата да изкупи обратно ЧЕЗ България. Това каза лидерът на партията Корнелия Нинова пред Нова телевизия.

Тя обясни, че CEZ Group обсъжда продажбата на активите си в България с частни инвеститори и ако БСП имат правителство, ще бъде сформирана работна група, която да "вкара държавата" в преговорите за покупката на тези активи.

Нинова призна, че няма информация колко струват тези активи, но е категорична, че държавата трябва "да участва в ценообразуването, да помага на хората". Енергетиката е стратегически сектор и трябва да има държавна намеса, убедена е лидерът на левите.

"Направихме държавата да изглежда недобър стопанин", каза още Нинова в отговор на въпрос защо смята, че държавата ще управлява по-добре дружеството и допълни, че ще промени тази представа.

През 2004 г. България продаде мажоритарните дялове (67%) в трите електроразпределителни и електроснабдителни дружества в Западна България за 281,5 млн. евро. CEZ Group притежава по 67% от капитала на ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро, а останалите дялове са собственост на различни миноратирани акционери - юридически и физически лица.

Корнелия Нинова каза още, че държавата би имала интерес и ако други електроразпределителни и електроснабдителни дружества обявят активите си за продан.

Още в първите си дни в Министерския съвет Нинова като премиер би предприела няколко стъпки, като отмяна на наредбата за настаняване на бежанци, приемане на закон за определен задължителен дял на български храни в магазините, което ще подкрепи българските производители, както и да бъде свикан Консултативния съвет за национална сигурност, който да изгради обща позиция на България срещу опитите за намесата на Турция в българската политика.

На въпрос дали ще бъдат увеличавани данъците Корнелия Нинова посочи, че "на едни хора те ще бъдат намалени, на други - увеличени, а на трета група ще останат същите". Тя повтори идеята на левите за въвеждане на семейно подоходно облагане, както и увеличаването на данъчната ставка за хората с доходи над 10 хил. лева на месец.

Според изчисленията на Нинова между 7 хил. и 10 хил. души ще плащат по-висока данъчна ставка, защото имат високи доходи. Увеличените приходи от тази група ще донесат необходимите 200 млн. лева за семейното подоходно облагане. 

Лидерът на БСП отказа да коментира с кои партии би се коалирала, за да сформира правителство. "Не се занимаваме с математика", каза тя и допълни, че ще изчака резултатите от изборите, за да прецени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 7 rate down comment 0
igigov
преди 7 години
Курнелка, да не забравиш да сложиш др. Р.Овч. за генерален директор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 0
balarev
преди 7 години
Антон Кутев иска пак да е в ЧЕЗ, ама *** като е толкова курназ да купи Топлофикация София и да намали цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 15 rate down comment 3
Ivan.r
преди 7 години
Реформата в БКПто е back to basics - ще почнат да взривяват църкви и да таркалят кашкавали по баирите.Един колега в офиса вика, че тая неделя ако нямаме късмет ще върнем часовниците 70 години назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
Далаверката е много ясна. Взима се дружеството с парите на данъкоплатеца. Ало има проблеми при управлението данъкоплатеца ще доплаща. Когато му дойде времето да фалира. *** съм му майката. Това не са мои пари. Вече фалиралото дружество е готово да се продаде на някой наш юнак или на "Западен" инвеститор срещу разбира се комисионна. Ама комисионната е само за мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 1
honaniga
преди 7 години
Управляваме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
Цената за ЧЕЗ няма значение. Данъкоплатеца ще плати, а ние ще оправляваме.Данъкоплатеца нещо е на изчезване и може да се пообъркал сметките. Корни, Никой не може да управлява по-добре от този, който знае цената на създаденото със собствени сили.БДЖ-то ни е добър пример
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 2
Ironhorse
преди 7 години
ахъ ...Комуниста вика: Дайте за да дадем, за да го вземаЩе ми е прелюбопитно колко *** народ ще гласува за БСП.Ако се докарат до милион, Господ да помага, и да ги прибира по-бързичко при себе си, че то вече тази мъка не се трае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Ae Коне, ти кога си чул комунист да плаща? Ще го превземат като мандра ще го превземат! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Да се чете "Обмисляме възможността да СИ купим ЧЕЗ с държавни пари", да си назначим наши хора да го управляват като че ни е бащиния, па да да ни стане после един спонсор на партията, па да видите вие дали ще загубим след това. Абе Корнелия, не обмисляте ли да си купите и КТБ или да си направите едно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 1
Ironhorse
преди 7 години
Хахахахаха,къде са сега мушмороците цоциалисти-инвестори като импратора-пингвин, михаилчо и мариг***за, да обяснят колко е добре за пазара одържавяването.*** каза ли с какви пари и откъде ще ги вземе за да плати ?!Понеже далаверата Белене, КТБ и ЮП не им стигна на БСП, сега искат да одържавяват ...Който гласува за тази ***, да знае, че той ще плати за подобните безумия с още по-голяма нищета и мизерия.Бедните гласуват за БСП (измамници и крадци), а после реват, че са бедни.Не само са бедни, но и проЗтиМежду другото Амет Доан я направи тази врътка с Ремотекс.Купи фирмата преди 10-12 години, *** яко, и после я продаде пак на държавата, без да е вложил и един лев за годините на собственост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още