IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се очертава като епицентър на бума на глобалния пазар на имоти

Шанхай в Китай остава най-бързо растящият жилищен пазар в света

11:00 | 23.03.17 г. 5
<p>
	Нов жилищен квартал в Шанхай. Ръстът на цените на жилищата в града се ускорява през 2016 г. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Нов жилищен квартал в Шанхай. Ръстът на цените на жилищата в града се ускорява през 2016 г. Снимка: Архив Ройтерс

Освен Китай и Нова Зеландия, Европа се очертава като епицентър на започналия бум в жилищния сектор, пише онлайн изданието Global Property Guide в редовния си тримесечен анализ на глобалния жилищен пазар.

Шанхай в Китай е най-бързо растящият пазар на имоти в света според изданието. Цените на жилищата в мегаполиса през последното тримесечие на 2016 г. ускоряват ръста си до 21,34% спрямо последните три месеца на 2015 г. В сравнение с третото тримесечие увеличението достига 1,5%.

Вторият най-бързо растящ пазар на имоти в света е Исландия със съответно 12,5% годишен ръст на цените и 4% за тримесечието. На трето място е Румъния с увеличение от 11% на годишна база, но минимален спад за тримесечието от 0,26%.

Топ 10 на най-силните пазари на жилища в света се допълва от Канада, Нова Зеландия, Япония, Ирландия, Естония, Германия и Хонконг.

Повечето европейски пазари на жилища са в средата на класацията, с умерен ръст на жилищата от порядъка на до 5%. Дори в Гърция и Испания има опит за минимален годишен ръст на цените, макар и за тримесечието да продължава да се отчита спад.

На дъното на класацията като най-слаб жилищен пазар е Черна гора с почти 13% спад на цените на годишна база през последните три месеца на 2016 г. и 7% понижение спрямо предходното тримесечие.

Вторият най-слаб пазар в света е Русия, като годишният спад на цените се забавя от 15% в края на 2015 г. до 9% в края на 2016 г. На трето място по понижение на цените на имотите е Катар с отчетен спад от 5,7% на годишна база, но ръст от 5% за тримесечието.

Топ 10 на най-слабите пазари в света се допълва от Сао Пауло в Бразилия, Монголия, Украйна, Сингапур, Пуерто Рико, Тайван и Чили.

България отпадна от класацията на изданието, след като Националният статистически институт (НСИ) спря да изчислява подробно динамиката при цените на жилищата в страната и започна да публикува само неясен индекс.

През миналата година Global Property Guide отчита ръст на цените в 29 от наблюдаваните 45 пазара, като се вземе предвид корекцията с инфлацията. В номинално отношение ръст е отчетен на 32 пазара, а на 13 – спад на цените. На 25 от изследваните пазари е регистриран по-силен растеж на цените в сравнение с предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
и само за протокола. от всички европейски държави (ако броим и русия за такава) с основна религия христянството (без значение в коя му форма), те са с най голям процент ислямско население .... та незнам пак кви глупости говориш.... ае малко да прочетеш преди да пишеш, а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
искрено ти желая да се изнесеш към новосибирск по скоро, а ако земеш мишето и мавито с теб ще ти подаря чипоровски килим да си туриш на стената над леглото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 7 години
Ами аре: дано в Русия паднат още. Не е глупаво човекът да си купи домче там - в Новосибирск напримерно на прилична цена, та когато талибанците и нигърите завладеят Европа (която очевидно няма намерение да ги възпре, за да не им наруши "правата"), да има де да избяга - защото Руснаците земята си няма да дадат !!!Новосибирск е ного приятен град.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Мигленче , ако има епицентър , никви имотки нема да има сетне бе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
ай дайте некви хапсилютно стойности, че ми е интересно колко е квадрата в Шанхай и колко в Румъния.Също и църногорците ако продават вили на Свети Стефан по 80К евра, мислим да купим 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още