IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаката в Лондон, или защо връзките по сигурността трябва да оцелеят след Brexit

Най-лошата терористична атака на британска земя от 2005 г. насам се случи само седмица преди Мей да стартира Brexit

12:10 | 23.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На британския министър-председател Тереза Мей ѝ се наложи бързо да си спомни за заплахата срещу сигурността, споделяна с европейските си съюзници, с които смята да се раздели, коментира Bloomberg.

Най-лошата терористична атака на британска земя от 2005 г. насам се случи само седмица преди Мей да стартира Brexit и година след смъртоносните атаки в Брюксел. Това бе трагедия в сърцето на Великобритания.

Солидарност и предложения за помощ заваляха от правителствата в Европейския съюз, с които Мей ще се обвърже в сложни и вероятно настървени преговори за това как да се разведат след повече от 40 години заедно.

Но за Мей, която допреди 8 месеца бе начело на сигурността на страната, инцидентът се превърна в мощен аргумент да се опита да запази ключов аспект на европейското сътрудничество от гледна точка на взаимната зависимост по въпросите на сигурността и терористичните планове в европейските столици от Париж до Берлин.

„В годината след нападенията в Брюксел нивото на заплаха в ЕС се повишава“, каза Soufan Group в изявление по-рано в сряда.

Много чужди бойци от ЕС пътуват до Ирак и Сирия и не се знае колко от тях са се завърнали. Това означава, че „предизвикателството пред европейските сили за сигурност и разузнаване е огромно“, коментира консултантската фирма.

Великобритания сигнализира, че знае това. Във вторник тя се присъедини към САЩ, забранявайки електронните устройства на полети от шест страни от Близкия изток. Обявената причина бе, че терористичните групировки като ИДИЛ и Ал Кайда могат да скрият бомба в устройства като лаптоп.

Високопоставени представители по сигурността и полицията подчертават пред законодателите, че способността на Великобритания да споделя разузнаването си може да бъде ударена от процеса около Brexit.

Великобритания има сключени споразумения за обмен на разузнавателна информация със страни извън ЕС, включително с т.нар. алианс „Пет очи“ (Five Eyes), включващ САЩ, Австралия, Канада и Нова Зеландия. Тези споразумения могат да послужат за модел на бъдещи споразумения с европейските страни.

„Великобритания разполага с впечатляващ апарат в сферата на сигурността и разузнаването, апарат, с който останалите активно искат да споделят информация“, казва Браян Пейнтър, управляващ директор в компанията по сигурността и риска Discreet Help. “Не мисля, че Brexit ще повлияе на това“.

Великобритания е член на Европол и е страна по системата Европейска заповед за арест, чрез която страни членки на ЕС си прехвърлят издирвани от тях лица. Страните от ЕС споделят данни за въздушни пътници и информация за заподозрени.

Преди нападенията в Лондон както Центърът за европейска реформа (Center for European Reform, или CER), така и бившият заместник-премиер Ник Клег изказаха предупреждения за бъдещето на това сътрудничество.

Според CER Великобритания не може да е страна по Европейската заповед за арест, ако не е член на ЕС, а Клег твърди, че ЕС ще споделя данни само при определени гаранции. Той заяви, че ако не бъде договорена междинна сделка, Великобритания ще отпадне от съществуващите мерки в правосъдието и вътрешни работи в началото на 2019 г.

„Полицията ще открие, че достъпът им до европейските бази данни е прекъснат и вече няма да може да използва шенгенската информационна система, за да може бързо да проверява идентичността на заподозрените или техните превозни средства, или да разпространява информация за изчезнали лица“, каза Клег през декември.

Министърът по вътрешните работи Амбър Ръд каза по-рано този месец, че е „приоритет“ за Великобритания да запази възможностите. Бялата книга на правителството върху Brexit казва, че то планира да „продължи задълбоченото си сътрудничество с ЕС и страните членки“ в сферата на сигурността и тероризма.

Въпреки това представителите на ЕС призовават блока да се подготви Великобритания да излезе от преговорите около Brexit без сделка за каквато и да е форма на сътрудничество.

Шест часа след първите изстрели Мей се обърна към нацията, облечена в черно, казвайки, че терористичната заплаха ще остане без промяна на второто най-високо ниво от август 2014 г. Досега страната успяваше да остане встрани от атаките с множество жертви, случили се в Германия, Брюксел и Париж през последните две години.

В лични разговори обаче представители по сигурността от известно време твърдят, че въпросът е кога, а не дали, ще се случи терористична атака на британска земя. През 18 месеца през 2015-16 г. властите арестуваха средно по един човек на ден по подозрения в тероризъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Едно положително нещо от този атентат... нали ЦРУ и МИ5?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Излишно е да се пита какъв е бил атентаторът...със сигурност е имал психични проблеми а вероизповеданието му не е от значение."Велика" британия сега ше опита и от горчивите плодове на имперската си политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още