IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган обвини България в неприемлив натиск заради изборите

От една страна се говори за демокрация и достиженията на правото на ЕС, а от друга се оказва натиск върху турците, коментира турският президент

16:11 | 23.03.17 г. 26
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Ройтерс

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини България, че оказва натиск върху изселници в Турция в навечерието на парламентарните избори, които доведоха до ръст на напрежението между съседките, предава Ройтерс.

Изборите в България са тази неделя (26 март). През последните дни служебното правителство привика на разговор турския посланик за обяснения, както и призова посланика на България в Турция за консултации, припомня информационната агенция. 

Според служебния премиер Огнян Герджиков става въпрос за „предотвратяване на опитите на Турция да повлияе на вота“.

Агенцията допълва, че България експулсира един турски гражданин и забрани на други двама да влизат в страната заради агитация сред турското малцинство преди изборите. 

„Призовавам България. Призовавам нашите роднини и братя там... Сериозно ни разстройва да гледаме и слушаме за натиска там“, коментира Ердоган на конференция в Анкара. „От една страна се говори за демокрация, а от друга се оказва натиск върху турците. Това не е приемливо. От една страна се говори за достиженията на правото на ЕС, от друга се прави точно обратното. Това не може да продължава“, допълва той. 

Етническите турци в България са около половин милион души. Повече от 400 хил. български граждани живеят в Турция, повечето от които са български турци, допълва Ройтерс.

Коментарите на Ердоган идват в момент на сериозно изострени отношения между Турция и целия ЕС заради политическата кампания на Ердоган във връзка с референдума за конституционните промени. Допитването ще се състои на 16 април. Германия и Холандия забраниха публичните демонстрации в подкрепа на Ердоган, което разгневи турския лидер. Той пък определи забраните като „нацистки методи“. 

България пък екстрадира турски граждани и забрани достъпа на няколко други след съобщения, че турският социален министър е водил кампания в полза на партия ДОСТ. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 0
bertram
преди 7 години
точка 1-ва от дневния ред на следващия парламент на Република България трябва да бъде - ПРЕМАХВАНЕ НА ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
serafima
преди 7 години
Бойко днес ни поднесе агитация в негов стил - работата е на кантар, аз съм най-гъст с Ердоган и само аз мога да оправя нещата. Гласувайте за ГРАБ, за да продължим каквото си знаем. Трябва човек да е на неговото ниво, за да може да слуша тези нагли простотии. Ердоган се държи като вълка, който стои по-нагоре до потока и обвинява агнето, че му мъти водата, което е по-надолу. Господата и госпожата еврогейси управници (другояче тази групичка не мога да нарека) му правят метани на Ердоган, което надминава всякакви степени на дипломация и чувство за собствено достойнство и достойнство на европейските граждани. Като правят това, то си е техен избор и същност, но Ердоган трябваше да бъде поставен на място отдавна, за да уважава Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 7 години
StraightForward, много си сбъркан, бе!!!! Като започнем с никнейма ти, което си е твоя работа, но те представя. Караш-вараш, все те избива срещу Русия. Това си е направо диагноза и не се лекува със стандартни средства. Да, Станишев много тъпо постъпи, като предложи (или се съгласи) да предложат Кой? Пеевски за шеф на ДАНС.И КАКВО се случи след матифестацията на плужеците по жълтите павета и щедрите възнаглаждения на Америка срещу България и лично на Бай Х., както сам се похвали? Защо Пеевски и днес, 4 години по-късно, през 2017 г. се радва на комфорт и очаква следващ мандат в НС? Къде са РЕФОРМАТОРИ, ПАТРИОТАРИ, заглети герберасти, за да предостватят тази несправедливост? Питайте авера на Пеевски Борисов как им върви бизнесът? Защо хлевоустият боко дума не обели срещу Пеевски?Хайде стига евтини тъпотии. Станишев има много дефекти, но тук други са на прицел, ако не си евтино платен *** и ако имаш поне 2 грама мозък и достойнство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto
преди 7 години
DUTY FREE ХАПЧЕТАТА ЗАБРАВИ ДНЕС ДА ИЗПИЕШ ТИ. ДА РАБОТИШ КАК Е ЦЯЛ ЖИВОТ С КАПС ЛОК ВКЛЮЧЕН.ЙОДА ГОВОРИ ТИ РАЗБИРАШ ДНЕС.И НЕКА СИЛАТА НА ЛУДОСТТА ВИНАГИ Е С ТЕБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 8
StraightForward
преди 7 години
ТУРЦИЯ СЕ МЕСИ В ИЗБОРИ, КОИТО РУСИЯ ОРГАНИЗИРА, ПЪРВО ХИБРИДЕН ПРЕЗИДЕНТ, ДО ОНЯ ДЕН ВОЕНЕН, ДА НЕ СМЕ НИКАРАГУА!???ВИЕ ИМАТЕ ЛИ ВЕЧЕ, ГРАЖДАНСКИ ПРАВА, НЯМА КАК ДА ИМАТЕ !! СЛЕД ТОЯ ПРЕЗИДЕНТ !??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 6
StraightForward
преди 7 години
Ха, РУСКАТА СТРАНА СЪЗДАДЕ БСП, ПРЕДИ 73 ГОДИНИ, СЪЗДАДЕ ДПС, СЛЕД ПРЕХОДА ЗА ДА ИМАЛО ЕТНИЧЕСКИ МИР!!! ТА КЪДЕ Е БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВСИЧКО ТОВА!??БЪЛГАРИЯ Е ХИБРИДНА ДЪРЖАВА, ПО СЪВЕТСКИ МОДЕЛ И СКОРО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ!!?? "Изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС вкара държавата в кризаБунт в БСП срещу Станишев, който предупредил, че ако не подкрепят депутата от ДПС, "влиятелни групировки" ще свалят кабинета"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 31 rate down comment 1
SickSix
преди 7 години
Цървула обвинява България за нещо, което Турция прави. Сякаш и аз съм за някакво ограничение на правата за гласуване на хора, които не живеят в България през по-голямата част от годината. А Ердоган изглежда не разбира от добро, така че може би е време да спрем с "услугите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 1
многодобре
преди 7 години
..."как Български Турци защитават България и са против Ердоган.."..защото са си българи и обичат родината си. Каква религия изповядват-това няма никакво значение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 12
pif79
преди 7 години
michaelis12, ти си някакъв пълен *** и комплексар.Само като ти видя правописа и ми е ясно, че и до "мияч на чинии" не си го докарал.И не се притеснявай, много от нас и тук, в България, живеят много по-добре от теб, където и да си. И изобщо не сме опряли нито до парите ти, нито до съветите на *** като теб.Така че предължавай да си креташ и водиш посредствения си живот в чужбина, и не се грижи за нас, моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
Ivan.r
преди 7 години
Доган във фейсбук призова за един вид граждански национализъм, направо ми скри шапката. Не може да не си го виждал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още