IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Позицията на Тръмп срещу ЕС може да доведе до нова война на Балканите

Председателят на ЕК казва, че е важно на страните в Западните Балкани да се предложи перспективата за членство в Европейския съюз

15:36 | 24.03.17 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер директно предупреди американския президент Доналд Тръмп да не насърчава страните да копират процеса на Brexit, заявявайки, че раздяла с ЕС може да доведе до война в Западните Балкани.

В интервю за Financial Times Юнкер казва, че ентусиазмът на американския президент около излизането на Великобритания от ЕС е „дразнещ“ и „изненадващ“. Това показва, че бившият имотен магнат не е запознат със сложната история на Европа.

62-годишният ветеран в европейската политика, родом от Люксембург, е отправил предупреждението си пред американския вицепрезидент Майк Пенс по време на визитата му в Брюксел миналия месец.

Казах на вицепрезидента „Не казвайте това, не призовавайте други да напуснат“, защото ако Европейският съюз се срине, ще има нова война в Западните Балкани“, заявява Юнкер.

Изданието припомня, че през 1991 г. в края на Студента война разделянето на бивша Югославия доведе до брутална етническа война между сърби, хървати и босненски мюсюлмани, която приключи едва след военна намеса от НАТО.

Юнкер казва, че е важно на страните в региона да се предложи перспективата за членство в Европейския съюз: „Ако ги оставим сами – Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония, Албания, всички тези страни – отново ще имаме война“.

По време на двучасов обяд в личната му трапезария в Брюксел и по повод 60-годишнината от Римския договор, с който се основава европейският проект, Юнкер говори за напрежението в трансатлантическите отношения и отрицателното влияние на Brexit. Той го описва като „трагедия“ с последствия.

Той казва, че общата сметка за Brexit, която Великобритания ще трябва да плати, ще е до 60 млрд. евро, сочат изчисленията на Брюксел, и очаква сложни и трудни преговори. „Всеки ден откриваме нови проблеми, за които не сме знаели или които не сме си представяли“, казва Юнкер. „Хората смятат, че [Brexit] е краят. Не, това е само началото“.

Според Юнкер Тръмп плаши европейците с реториката си „Америка на първо място“. „За пръв път в следвоенната история имаме американски президент, който оставя впечатлението, че не се интересува от европейските дела“, казва той.

Председателят на ЕК планира да посети Вашингтон следващия месец, но не е сигурен дали ще се срещне с Тръмп.

Опитват се да оправят нещата, но той има други приоритети. Между другото, той не разбира нищо по отношение на Европа“, казва той. „Той говореше с Туск (Доналд Туск, председател на Европейския съвет – бел. ред.) по телефона и мислеше, че това съм аз“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
StraightForward
преди 6 години
ама ти си в миналото от преди над 40 години , чакате малко я измирайте утре, че сте много болни и некадърни всички учили или не сте много разбиращи, а нямате представа къде се намирате !??? КАК ТАК ВЕЧЕ КОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
В тази организация влизаха Куба, Либия, КНДР и т.н. В чия сфера на влияние са били бе, аберат такъв? Мислиш, че знаеш нещо ли, даже не можеш да направиш разлика между дуппка в земята и собствения си заддник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 7 години
абсолютни спекулации смесени с неистина си написал! хем необвързани, хем към СССР :):) . Всъщност беше точно обратното, СССР мразеха Тито и за това цялата им индустрия беше далеч от нашата граница ... ако се сещаш :) което се оказа кофти след като се разпаднаха.... та вината за войната беше изцяло на сърбите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 6
pinoccio
преди 7 години
Друже, не си съвсем прав. Югославия бе необвързана страна и се препитаваше с инжекции и от тия, и от ония. Но знаем от близката история, че някогашното движение на необвързаните бе сфера на влияние на СССР и параван на Съветите за страни, които уж бяха неутрални. С разпада на СССР Западът побърза да ликвидира Югославия като потенциален терен за влияние на Русия. И започнаха да подкокоросват Хърватско и Словения, а след това и останалите да се отделят от федерацията. НАТО може да са утрепали и един човек само, но са отговорни за тези 120 000. Русия бе безпомощна в този момент - помним фиаското с кацащите спецчасти в Прищина. Русия бе болен човек, даже едва не си отиде, ако не беше дочъл Путин. Затова сега яростно се опитва да се завърне на сцената и води люта битка за Балканите. Балканите са били неин приоритет винаги - заради проливи, заради православие и т.н. Сега Европа е болен човек и Русия натиска. Ако дойде време за ревизия на Балканите от събитията от 1991 година, става страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
многодобре
преди 7 години
https://bgr.news-front.info/2017/03/24/yugoslaviya-rezhisiranata-tragediya-dokumentalen-film/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 16
mathematician
преди 7 години
Стига с това НАТО бе. НАТО-то утрепа по-малко от 1000 човека. А във войните в бивша Югославия загинаха над 120 000 човека. Това прави около 0.8% убити от НАТО.А с течение на времето тази война се вижда колко безсмислена е била. Сега всички страни се натискат да влязат в ЕС, където няма граници. А преди се биха и мряха кой къде да прокара граница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още