IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: ЕС направи много грешки, но ще ги поправи

Когато въвеждахме единната валута, не бяхме готови за кризата, призна германският канцлер

10:29 | 25.03.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз е направил много грешки, но настъпи времето, в което те ще бъдат поправени. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю за италианската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.
Тя призна, че общността далече не се е справила с всички предизвикателства. „Онова, което остана незавършено, е крайно време да бъде приключено сега. Имаме идеална база да го направим“, каза Меркел.

„Отварянето на вътрешните граници“ е една от грешките, които ЕС направи, защото не направи нужното за да укрепи външните, уточни канцлерът. Европа трябва да намери общо решение на бежанската криза, категорична е тя.
В общност, основана на принципа на солидарността, всяка страна трябва да допринася според възможностите си, добави Меркел.  По думите ѝ през последните две години е постигнат голям напредък, но има още работа за вършене. 

Когато въвеждахме единната валута, не бяхме готови за кризата, призна тя. „В момента поправяме всичко това чрез банковия съюз и стабилизационните механизми. Най-важното е всичко това да се прави в атмосфера на солидарност", заяви още Меркел.

Тя коментира и неловкия момент по време на посещението ѝ в САЩ по-рано този месец, когато американският президент Доналд Тръмп умишлено игнорира искането ѝ за ръкостискане пред журналистите. "Не смятам обаче, че това беше лош знак за Европа. Само заедно можем да бъдем силни", подчерта канцлерът.

"Трябва да гарантираме условия хората да не бягат от своите страни, да разрешим кризите като тази в Сирия и да правим това заедно", каза Меркел. Тя отново изрази една от основните тези на икономическата си политика, а именно – да бъдат съгласувани истински правила, което няма как да се направи без икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Към Меркел, Оланд, Юнкер, Шулц и останалите объркани щрауси ->>Никой не обича да бъде управляван от лицемери, които лъжат.Започнете да казвате истината зад действията си.Иначе няма смисъл да се опитвате да оправяте каквото и да било, просто се махайте и на ваше място да дойдат нормални хора, които да управляват по нормален начин и да имат смелостта да казват истината на обикновените европейци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
И кой е виновен ...никой , нали ?! Меркел не се отказва от принципа си : " Нямаш ли прблем , създай си , разреши го и го отчети като голям успех !" , само че в случая стана от играчка - плачка , щото разрешаването на проблемите които създадоха Меркел и компания никак няма да са разрешими !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още