IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гласуваме на предсрочни парламентарни избори

4490 са кандидатите за народни представители

07:56 | 26.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Днес българите гласуват на предсрочни парламентарни избори. Вотът за 44-то НС е само четири месеца, след като гласоподавателите отидоха до урните, за да решат кой да бъде държавен глава.

След като хората избраха червения претендент Румен Радев пред кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, лидерът на най-голямата партия Бойко Борисов хвърли оставката на кабинета и така се стигна и до днешния решаващ за бъдещето на страната ден.

4490 са кандидатите за депутати - от 21 партии и коалиции и независими, а депутатските банки са 240. това означава, че за едно място ще се борят 19 кандидати. 

Все пак броят на кандидатите за народни избраници на тези избори е по-малък, в сравнение с този на претендентите за 43-то Народно събрание, когато в битката се включиха 6076 кандидати или по 25 за едно място.
Както обикновено и този път изборния ден в страната  започва в 7 часа и приключва в 20 часа.

Само че тази година на 26 март минаваме към лятно часово и в 3 часа трябваше да преместим часовниците с един час напред.

Извън страната изборният ден започва в 7 часа местно време и приключва в 20 часа местно време.

Има и възможност за удължаване на времето за гласуване, в случай, че в 20 часа пред изборното помещение има негласували избиратели. Тогава председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност и те получават право да пуснат бюлетина до 21 часа. 

Бюлетината за вота у нас е разделена на две части - една за номера на партиите, една за поставяне на преференция, която може да размести листата, ако даден кандидат събере нужния процент, за да се изкачи по-напред.
Първо се задрасква с X или V номерът на формацията, която предпочитате - той се намира вляво в квадратче. След това може и да се възползвате от преференцията или пък не.

Бюлетината за вота в чужбина не е разделена на две, като там сънародниците ни ще могат да гласуват само за партия, без преференция.

Начинът на сгъване на бюлетината също е важен, за да бъде отчетена тя като валидна. Трябва да сгънете така хартията, че отзад да бъдат видими местата за поставяне на печат от СИК.

Независимите кандидати са изписани след партиите и коалициите в бюлетината.

Българските граждани в чужбина ще могат да гласуват в 371 секции в 70 държави. В редица населени места, както и в някои от дипломатическите ни представителства, ще бъдат разкрити повече от една изборни секции. 2049 души ще бъдат ангажирани с изборите зад граница.

Броят на успешно подадените заявления за гласуване в чужбина е 45 071. Най-голям е броят им в Турция – 19 081. След южната ни съседка се нареждат Великобритания - с 5259 заявления, Испания – с малко над 3 хил., САЩ - с 2799, и Германия - с 2756.

Бъдещето правителство трябва да решава проблеми, свързани с мигрантската криза, да излъчи нов български еврокомисар, да подготви първото ни председателство на ЕС.

Четете още в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
По-правилно е да се напише "4490 са кандидатите за народни хрантутници".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още