IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Велев: Не промяна на данъците, а по-добрата събираемост трябва да бъде приоритет

Бизнесът и синдикатите са единодушни, че образованието в България трябва да се адаптира към нуждите на икономиката

10:13 | 27.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Не вдигане или намаляване на данъците, а по-добра събираемост трябва да бъде приоритет на новото правителство. Образованието, данъците и енергетиката са важните точки, по които трябва да се работи, казаха председателят на АИКБ Васил Велев и председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в интервю за Bulgaria ON AIR.

И двамата се обединиха и около твърдението, че икономиката е прекалено зависима от политиката и поръчките на властта.

Бизнесът и синдикатите са единодушни, че образованието в България трябва да се адаптира към нуждите на икономиката.

„На практика няма вече безработица, има недостиг на човешки ресурси заради емиграцията. Налага се спешна реформа в образованието, защото там проблемите се задълбочават и няма особено значение кой управлява. Реформата не търпи отлагане”, посочи Велев. Той отбеляза още, че е необходимо да се наблегне особено на висшето образование в страната. 

„Заимстваме модели, които не работят, основно свързани с комерсиализацията на образованието на всички нива. В една държава, когато образованието е некачествено, всичко останало също е некачествено”, каза от своя страна Манолов. 

Той добави, че евентуалното двойно увеличение на учителските заплати няма „да излекува проблемите в класната стая“.

Наблюдава се нарушение в отношенията между учители и родители, между учители и ученици и дори между майки и бащи и техните деца, обясни председателят на КТ „Подкрепа“. По думите му докато не се подобри организацията и структурата в училищата и ВУЗ-овете, нищо добро не очаква страната ни, без значение какви ще бъдат заплатите на учителите.

Моделът „парите следват ученика", респективно студента, трябва да бъде надграден и преосмислен, твърди Васил Велев.

Относно енергийните проекти и застъпването на тази тема в политическите платформи, Манолов обясни, че подготвяният от Европейската комисия (ЕК) документ (LCP BREF) относно големите централи за производство на електричество, поставя „непостижими изисквания” за ограничаване на емисиите.

„Този документ е продължение на странната търговска война, водена от нашите партньори”, каза синдикалистът. По думите му това означава страната ни да затвори ТЕЦ-овете и мините си, а за бизнеса това значи съкращаване на десетки хиляди работни места, значително поскъпване на електроенергията, което допълнително ще затрудни конкурентоспособността на икономиката.

„Това не бива да се допуска. Могат да се търсят коалиции с други засегнати страни, защото това е част от разговорите за бъдещето на Европа”, каза от своя страна Васил Велев.

Вижте още във видеото.

Повече за иборите четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 6 години
тоест позицията че с по високи данъци и по ниска събираемост е по добре ? ... надали има такъв професор в света :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Защо не поканиха един професор, че да представи и другата гледна точка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още