IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победа на Макрон във Франция ще е най-положителна за Европа, смятат икономисти

Еманюел Макрон се възприема като най-добрият кандидат за подобряване на пазара на труда и по-нататъшно задълбочаване на отношенията на Франция с ЕС

12:49 | 27.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето икономисти прогнозират, че Еманюел Макрон ще бъде следващият президент на Франция. Те очакват също отношенията на страната с Европейския съюз (ЕС) да се подобрят най-много в сравнение с останалите политики, ако той бъде избран, сочи проучване на Bloomberg.

От агенцията са запитали 39 икономисти да коментират коя сфера от икономиката ще се подобри най-много в зависимост от това кой може да бъде следващият президент на Франция.

Кандидатът на републиканците и бивш министър-председател Франсоа Фийон би бил най-добър избор както за подобряване на бюджетния дефицит, така и за увеличаване на бизнес инвестициите, сочат отговорите на икономистите.

Еманюел Макрон се възприема като най-добрия кандидат за подобряване на пазара на труда и по-нататъшно задълбочаване на отношенията на Франция с ЕС. 

Около една трета от икономистите казват, че победа на лидера на Националния фронт Марин льо Пен няма да доведе до подобряване в нито една от сферите в проучването на Bloomberg, макар че според някои икономисти Льо Пен е помогнала да се засили сигурността и отбраната във Франция.

„Победа на Макрон, което в момента е основният ни сценарий, би бил положителен за Европа и инвестициите“, казва Жулиен Мансо, старши икономист в ING Bank в Брюксел.

„Ефектът от безработицата обаче може да не бъде толкова бърз, ако той не комбинира политиките си със силни трудови реформи. Тъй като ще трябва да се справя с правителство, което е малко вероятно да бъде изцяло на негова страна, той ще трябва да работи и с левите, и с десните, което ще бъде опасно упражнение“.

Първият кръг от френските избори е на 23 април, като независимият кандидат Еманюел Макрон печели 26% от вота, а подкрепата за Льо Пен е спаднала до 25%, сочи проучване на Ifop, представено в петък. Републиканецът Франсоа Фийон е на трето място с 18% в първия кръг, а крайнолевият Жан-Люк Меланшон – на четвърто място с 13% от вота. Според проучването Макрон ще надделее над Льо Пен на балотажа с 61,5% на 38,5%.

Според икономистите еврото ще се срине до 15-годишно дъно, ако Льо Пен спечели поста, като незабавната реакция на валутата ще е подобна на паунда след вота за Brexit.

Общата валута ще поевтинее до 1 долар ден след евентуална победа на лидера на Националния фронт според 23 от 28 респонденти в друго проучване на Bloomberg. Останалите петима смятат, че понижението ще е дори под 95 цента. Победа на Льо Пен би предизвикала такъв срив, тъй като антиевропейският кандидат заплаши да свика референдум за еврото и да реденоминира дълга на страната.

Спад до паритет за пръв път от 2002 г. ще представлява понижение от над 7% от сегашното ниво от около 1,08 долара. Ако еврото се понижи под 95 цента, спадът е от около 13%. Подобен ход ще наподобява реакцията на паунда след решението на Великобритания да излезе от ЕС и ще засили зараждащата се тенденция валутите да поемат тежестта от политическите сътресения.

„Пазарната реакция ще бъде много негативна, тъй като рисковете от реденоминация в момента се отразяват в цените много ограничено“, казва Фредерик Дюкрозе, икономист в Banque Pictet & Cie в Женева, който очаква еврото да се понижи под паритет, ако Льо Пен спечели изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
ABBA
преди 7 години
У Рашка прекрасно знаят, че Макарона е човек на Ротшилд.Дъдява не са чували ни за Ротшилд, ни за поръчкова джуррналистика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Тъй , тъй...мед и масло текат след Макрон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още