IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът очаква от бъдещия кабинет стъпки за влизане в еврозоната

Има списък от реформи, които не може да бъдат бавени повечe, каза зам.-председателят на Българската стопанска камара

18:18 | 27.03.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цел номер едно на новото правителство трябва да е влизане на България в еврозоната и провеждане на всички ключови за икономиката реформи. Това каза зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков в коментар на очакванията на бизнеса от бъдещия нов кабинет пред Bloomberg TV Bulgaria.

Въпросът с влизането на България в предверието на еврозоната трябва да се изведе напред, защото от това зависи ускоряването на всички реформи, категоричен е Бранков.

„Българската икономика е обвързана с еврозоната. Като тя дръпне, дърпа и българският износ. Дърпа вносът на компоненти от трети държави, които след това се превръщат в продукция за ЕС“, посочи той.

По думите му без стъпки в тази посока България ще продължава да търпи негативи - високите лихви в сравнение с тези страни например (в еврозоната – бел. ред.), а не да ползваме предимствата. 

Това е закъснял дебат, който обаче не се води и не се води на популярен език, каза Димитър Бранков. Към момента българите са негативно настроени към влизането в еврозоната заради липса на информираност, смята той.

Работодателските организации в България очакват реформи от бъдещото правителство.

Четирите работодателски организации имаме списък с приоритети, които са представени на основните партии, напомни Бранков. И поясни, че става дума за фундаментални промени в нормативната среда, включително промяна в редица регулаторни режими, повече прозрачност, демонополизация на редица сектори, които по законодателен път са картелирани – в сектора на горивата и лекарствата например, промяна в режима на инвалидните пенсии, проблемите в здравеопазването.

Промяната разбирам като пакет от ключови реформи, не много на брой. Тъй като всяко правителство, освен да управлява страната, да изпълнява редица държавни функции и да администрира различни политики, следва да върши и реформи, посочи зам.-председателят на Българската стопанска камара.

Законът за концесиите ще трябва да се предискутира, за да се коригират явните дефекти в него. Кодексът на труда също следва да се промени в посока гъвкавост на трудовите отношения, продължаващо обучение за кадрите и т. н., посочи той. И допълни, че е необходима нова енергийна стратегия, електронно управление, промени в поземлената собственост и земеползването.

Има списък от реформи, които не може да бъдат бавени повече, изхождайки от чисто партийните интереси. Всяко влизане в цикъл на предсрочни парламентарни избори намалява шанса тези реформи да бъдат предприети. Нуждаем се от решителни реформи в тези сфери, подчерта Бранков.

По думите му кардинални реформи в данъчната система в момента не са нужни, а и биха могли да се извършват само при растяща икономика, изчистена от системни рискове. „Ако изобщо се предприеме подобно усилие, то трябва да е след влизането на страната ни в еврозоната“, заяви той.

Още от разговора вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 7
deant
преди 7 години
къде с тази пръдналата икономика бе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 11
Иван Митев
преди 7 години
Заради неправилното въведени пари за употреба, желаните от Българската стопанска камара реформи са с подсигурен провал.При запазване на държавната грешка, колкото по-пълно се реализират тези реформи, толкова по-силен потенциал за кризи се развива със съпътствуващи злини.Устойчивият обществен просперитет е възможен само при правилно въведени пари за употреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
Спящият бик
преди 7 години
Абсолютно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още