IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия планира да се оттегли от споразумението на ЕС за разселване на мигранти

Евентуално такова решение би било ще е пореден удар върху усилията на ЕС да прилага единна миграционна политика

21:07 | 27.03.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Австрия планира да се оттегли от споразумението на Европейския съюз (ЕС) за разселване на мигранти в различните страни от съюза, заявиха правителствени представители, цитирани от ДПА.

Решението може да бъде одобрено от кабинета още утре. То ще е пореден удар върху усилията на ЕС да прилага единна миграционна политика.

През 2015 г. ЕС реши до септември 2017 г. да пренастани в други европейски страни 160 хил. души, които бяха пристигнали в Италия и Гърция. До момента обаче по-малко от 15 хил. души са преразпределени в рамките на ЕС. 

Австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил, който е инициатор на решението, заяви, че страната му трябва да се оттегли от споразумението за разселване с аргумента, че Австрия вече е приела пропорционално по-голям дял бежанци в сравнение с други страни от ЕС. "Мисля, че Австрия е дала адекватен хуманитарен принос", заяви министърът социалдемократ.

В програмата на ЕС бе направено изключение за Австрия до миналата година. През 2015 г. тя прие 90 хил. души в разгара на миграционната криза.

Съгласно механизма за преразпределение Австрия е задължена да приеме около 2000 бежанци от Италия и Гърция.

Говорителка на вътрешния министър Волфганг Соботка заяви, че неговата консервативна Народна партия напълно подкрепя оттегляне от споразумението. Австрия обаче няма да може да приложи веднага очакваното решение на кабинета. То ще трябва да бъде одобрено от Европейската комисия и от Европейския съвет.

/БТА/ 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Миналата година бях в Австрия и се случи така, че видях голямата опашка от мигранти точно във Виена. Беше преди изборите там в самата предизборна кампания.*** са твърде арогантни и глупави за да ги търпи който и да било в Австрия.Появяват се отнякъде и веднага започват с претенциите и исканията. А не мога да разбера защо някои европейски политици продължават да си мислят, че е нормално да има поносимост и толерантност към арогантни нахални религиозни фанатици и кърлежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Указанията на Меркел не са за българи от Украйна...мангизите също , Боко да не е будала ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Чакат тебе да ги светнеш...толкоз са залюпени ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
dzk
преди 6 години
"тези емигранти им трябват за трудовия пазар" - така се разсмях, че чак се задавих. Представих си нетърпеливи емигранти наредени на опашка, четат обявите и търсят работа. Заграждат грижливо всяка обява, обаждат се по телефона, уговарят си среща и спазват точно работното време. работят съвестно, спазват всичко което им се казва, и си плащат редовно данъците. Е, може но на някоя друга планета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 17
lyusien
преди 6 години
Приели са 90хиляди сега няма да могат да приемат още 2 хиляди Я стига Това е поредната глупост на австрииците което разколебава европеиското единство Още по вече че тези емигранти им трябват за трудовия пазар Демогравското им положение не е по розово от германското
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още