IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Westinghouse започна процедура за обявяване в несъстоятелност

Бордът на Toshiba одобри решението, което обмисляше през последните седмици

11:14 | 29.03.17 г. 110
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бордът на японската технологична компания Toshiba одобри решението за започване на процедура по обявяване в несъстоятелност на нейното американско звено Westinghouse, след като предупреди за възможно отписване на 6,2 млрд. долара от бизнеса с ядрена енергетика, пише Bloomberg, позовавайки се на японския Nikkei.

Базираната в Пенсилвания Westinghouse, която прави реактори и чиято технология създава основата за близо половината от световните атомни единици, изпитва затруднения заради забавяне на проекти в Джорджия и Южна Калифорния, а всичко това доведе до обезценяване. Миналия месец Toshiba заяви, че може да продаде мажоритарен дял в бизнеса си за ядрена енергетика. Ю Такасе, говорителка на Toshiba, не е открита веднага за коментар.

Освен това миналия месец Toshiba заяви, че очаква да отпише 712,5 млрд. йени (6,2 млрд. долара) от своя бизнес с ядрена енергетика, позовавайки се на превишаването на разходите на Westinghouse и перспективите за свиване на операциите с атомна енергия.

Същевременно Toshiba получи одобрение да отложи обявяването на финансовите си резултати за третото фискално тримесечие до 11 април.

Придобиването на Westinghouse за 5,4 млрд. долара през 2006 г. изглеждаше обещаващо по това време. През 2005 г. американското правителството даде на ядрените разработчици пакет от данъчни кредити и гаранции. През 2008 г. Westinghouse подписа сделки за изграждането на четири реактора за Southern Co. и Scana Corp., първите американски атомни централи от аварията в Three Mile Island през 1979 г.

Но разходите за реакторите се увеличиха след въвеждането на по-строги стандарти за безопасност след аварията във Фукушима през 2011 г. Освен това спадът на цените на природния газ направиха производството на атомна енергия не толкова привлекателно.

Scana и Southern могат да се сблъскат с милиарди долари допълнителни разходи според Morgan Stanley. Scana ще трябва да плати с 5,2 млрд. долара повече, което може да понижи стойността на акциите ѝ с 5%, твърдят анализаторите от банката. 

Westinghouse беше избрана от правителството на Пламен Орешарски за реализация на плановете за седми блок в АЕЦ „Козлодуй“, макар и технологията, която предлага, да е различна от тази в работещите там реактори. Сделката с американската компания беше една от последните, подписани от Орешарски, но под условието да бъде одобрена и от следващото правителство.

Следващият премиер на страната Бойко Борисов поиска от Westinghouse да бъде и стратегически инвеститор в проекта, което американската компания отказа. Така беше прекратено сътрудничеството между двете страни за реализацията на седми блок в работещата ни ядрена централа. 

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

65
rate up comment 0 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Хубаво е, че споменаваш Оланд. Най-слабият президент на французите за последните 130+ години. Даже не се кандидатира за предстоящите избори.2016 г. атомната енергия все още е над 70% от производството на енергия във Франция.Но да прав си, АЕЦ на България не й трябва (това го повтарям в почти всеки мой пост относно АЕЦ). Основна причина - отрицателен естествен ръст на населението в България с около 50 хил. на година (естествено починали - родени). След около 15-20 години ще сме с между 1-1,5 млн. по-малко, основно братя роми, турци и др. Дано да имат пари да ти плащат тока от перките :) Всеки, който е решил да остава в нашата мила родина трябва сериозно да се замисли какви са му шансовете тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 7 години
Другото което не им прави впечатление е че проектите и в Унгария и Чехия са за разширяване на съществуващи централи . А на нас ни се предлага да строим изцяло нова централа :) щот явно сме по големи балами . Аз принципно не съм против тока от аец , но Белене е икономическо безумие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 5 rate down comment 1
Зеления
преди 7 години
"АЕЦ е неуправляема - най високото и кпд е при 100 натовареност и не подлежи на управление или ако подлежи то това е много скъпо. Затова АЕЦ се проектират за за покриват около 15-20 %"@needtoknowmore - задължително имаш нужда от увеличения на знаниятаТехническия първи курс ... Някой от елементарните учебници прочети.In 2014 French electricity generation was 541 TWh gross. Consumption in 2012 was 454 TWh. Over the last decade France has exported up to 70 TWh.От данните, както се вижда по горе:Франция - % ядрена енергия от общото количество - 72.3 % Общ износ - по малко 13% от общото количество енергия. Така че проблема за който говори data-та е с 20% е само в неговата глава.А иначе след много много скъпото управление на ядрени мощности в тяхната система французите плачат от мъка:France is the world's largest net exporter of electricity due to its very low cost of generation, and gains over ?3 billion per year from this.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
ми за Австрия мога да ти кажа от първа ръка тъй като го плащам собственоръчно и то е 60 евра 120 лв. на месец ток+парно, топла вода, студената вода не се плаща нема зиме нема лете цената е разхвърляна за цялата година, квадратурата е 100кв. на жилището а в Германия е още по тънко на някои места, а при нас цените тройни и при тва иаме и АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ etc. ?!? на мене акъла не ми го пориба как става тая работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 0 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 7 години
Е ако не малък процент работи основно за експорт, то така или иначе има константна мощности - така, че не е влиза в проблема за който говори дата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 3 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
The electricity sector in France is dominated by nuclear power, which accounted for 72.3 % of total production in 2016, while renewables and fossil fuels accounted for 17.8 % and 8.6 %, respectively. France has the largest share of nuclear electricity in the world. The country is also among the world's biggest net exporters of electricity. The French nuclear power sector is almost entirely owned by the French government and the degree of the government subsidy is difficult to ascertain because of a lack of transparency.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 7 години
АЕЦ е неуправляема - най високото и кпд е при 100 натовареност и не подлежи на управление или ако подлежи то това е много скъпо . Затова АЕЦ се проектират за за покриват около 15-20 % от потреблението или с други думи казано това е тази част от потреблението която е постоянна и не се колебае . В момента АЕЦ се регулира от ТЕЦ - просто когато спадне потреблението се изключват тецовете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 5 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 7 години
За жалост парите ги платихме за малоумието на политическата ни продажна класа, въпросът е да сме осъзнати и да не допускаме такова и за напред.Можеш ли да дадеш данни за тока в Германия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 0 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 7 години
Напълно си прав - Януари при рекорда за последните 20 години сме имали потребление от 7,5к МВВ какъв смисъл ЕСО се паникьосват точно от АЕЦа - щото не могат го спрат и пускат когато си поискат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 7 години
е не чуваш , над 70 % независимост на енергетиката в Бг - не лоша комбинация от аец , тец на местни въглища и добри и разнообразни ВЕИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още