IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личности и решения, които промениха ЕС

Някои решения, като погрешния избор на столица на общността, продължават да оказват влияние върху развитието на съюза

08:31 | 30.03.17 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ЕС посрещна своята 60-та годишнина, раздиран от кризи и несъгласия, изправен пред Brexit и бежанска вълна. Лидерите на оставащите 27 държави в общността декларираха своето желание да останат заедно и да търсят най-добрия вариант държавите в ЕС да продължат.

Но в неофициалната част на церемонията нямаше човек, който да не си спомни с носталгия за времената, когато идеята за ЕС беше още млада, обещаваща и привлекателна. Какво се обърка толкова сериозно, се пита в свой анализ европейското издание Politico и търси причините за днешния резултат.

Започвайки от грешния избор на столица, изданието посочва няколко решения и европейски личности, които променят идеята за ЕС. Изборът на Брюксел за седалище на основните европейски институции се определя от Politico като сериозна грешка, защо на града липсва атмосфера и той не е в състояние да привлече талантливите европейци, които да работят в европейските институции. 

Всъщност едно от нещата, които най-много дразнят европейците, са европейските чиновници, за които подозренията са, че са далеч от реалността. Един от най-лошите примери в това отношение е Едит Кресон - френски комисар, отговарящ за развитието на науката в началото на 90-те години на миналия век. Кресон е първата жена премиер на Франция, но представянето й е толкова слабо, че издържа по-малко от година на този пост.

Това обаче не спира Франция да я предложи за високия пост в Брюксел и така тя става комисар през 1995 година и назначава своя зъболекар за съветник. През 1999 година на Кресон са повдигнати обвинения за измами и тя е най-лошо представилият се комисар в европейската история досега, пише Politico.

Всъщност ЕС не прави достатъчно, за да привлече хората, да остане в мислите и сърцата им, смятат в изданието. Брюксел не прави достатъчно, за да популяризира своите чиновници и е факт, че повечето европейски граждани се затрудняват да изброят имената на повече от един комисар и не са съвсем сигурни какво точно вършат те.

Затова пък в личности като Борис Джонсън, един най-страстните привърженици на Brexit, привличат вниманието. От кореспондент на Daily Telegraph в Брюксел до един от лидерите на кампанията за излизането на Великобритания от ЕС, Джонсън може да влезе в историята предвид факта, че Brexit имат потенциал да разтърси силно общността.

В историята ще остане и канцлерът Ангела Меркел, която преведе Германия през кризата с разбирането си, че човек трябва да се простира според възможностите си. Подкрепена от своя финансов министър Волфганг Шойбле тя беше против опрощаване на дългове и стимулиращи програми. Икономисти обаче смятат, че подобни действия са добри, когато става въпрос за лични финанси, но могат да доведат до хаос на международно ниво, включително и в ЕС.

Меркел има пръст и в сериозната криза с бежанския натиск, отваряйки границите си за мигрантите от Сирия. Нейното решение обаче е остро критикувано, особено от унгарския премиер Виктор Орбан, повел лагера на недоволните от политиката на германския канцлер спрямо мигрантите. 

Списъкът на запомнящите се политици в ЕС няма да е пълен без харизматичния френски президент Франсоа Митеран, наричан от мнозина "бащата на еврото". Но еврозоната е по-скоро политически, а не икономически проект, смята Politico. Идеята на Митеран за единна валута е свързана с желанието да бъде ограничена германската икономика и силната германска марка. Френският президент обаче не доживя времената, за да види как плановете му се провалят и германската икономика продължава да се разширява, а френската - не успя да се възползва.

На фона на проблемите, с които се сблъсква ЕС, все по-добро изглежда решението на швейцарския политик Кристоф Блохер, който проведе успешна кампания срещу влизането на Швейцария в ЕС. Така обаче общността се лиши от един изключително богат член. Неговите антиимиграционни и анти-ЕС коментари стават основа за много популистки кампании в други части на Европа.

Нещо повече страни като Швейцария и Норвегия са много добър пример, че не е нужно да си член на ЕС, за да се възползват от редица предимства на членството в общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 3
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Ти целия си хибриден. Имам чувтсвото,че си краен продукт между Путин и Меркел, но нещо се е объркало по средата на експеримента...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 6 години
и сигурно ти си тоя неудобния, даже нямаше реална представа що за *** си :) ... но за едно си прав, няма никакви модератори тук. ако имаше ти щеше да си първия блокиран, после расисти като импа и тнт. вече и аз се изморих да се занимавам с теб ... свикнах с мисълта че по света винаги ще има мизeрници на които няма да можеш да помогнеш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
"Но еврозоната е по-скоро политически, а не икономически проект, смята Politico."Те го де е проблема! И не само еврозоната - целият ЕС е политически (американски) проект, а политиката е нещо аморфно и неопределено, променливо и лъжливо. Затова такъв се получи и ЕС... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Хааахаха... От пераси толкова! Градът Брюксел им виновен, че бил малък и не мое а нагньете сичкото лемур, дет напиня да ни учи на евроатлантизъм... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Ти си впрочем същата категория като лудия ...модерацията ви държи само за дапръскате с *** неудобните за Инвестора коментиращи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 6 години
хахахахха, по някога нахалството ти ме разсмива искрено :):)а ти дали щеше да си тук ако имаше модератори ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Откачалка , да ти го набутам у човката , дрисък ...ти си тука благодарение на нещастната модерация на Инвестора !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
StraightForward
преди 6 години
ДОЛУ, АКО НЕ ВИЖДАШ ИМАТ 1,2,3 ФАКТА ДА ОБОРИШ, ***, НЕ ПИШИ ПОВЕЧЕ!!! ЯВНО СИ ГЛУПАВ И УУРУД, КОИТО САЙТА ПОДДЪРЖА, ЗА СВОЙ СРАМ!??? НЕ СТИГА ЧЕ ПРЕВЕЖДАТ ХИБРИДНИ НОВИНИ, АМИ И ТАКИВА КАТО ТЕБ СТЕ ИМ БЛАГОСЛОВЕНИЕ НА НЕКАДЪРНОСТТА ИМ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Откачалкин , ти ше фърлиш топа най-напред ако продължаваш тъй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 9
StraightForward
преди 6 години
КАК ПОГРЕШЕН ИЗБОР НА СТОЛИЦА ЛИ, АМИ ДА БЯХМЕ ИЗБРАЛИ МОСКВА ЛИ КАКВО ??????? ЕЙ УУОДЛИВИ НЕКАДЪРНИЦИ, ТЪРСИТЕ ВЕЧЕ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ, САМО ТОВА НЕ БЯХ ЧУВАЛ ЗА ЕС!!???А И СМЕШНИЯ ИМ САЙТ ФОРУМ НЕ СЕ ЗАМИСЛЯТ ВЪОБЩЕ КАКВО ДА ПРЕВЕДАТ ОТ ИНФОРМАЦИОНИТЕ АГЕНЦИИ, ЯВНО ВИ ПОДДЪРЖАТ ЧЕРВЕНАТА ПЕТОЛЪЧКА В ГЛАВИТЕ ПРАЗНИ!???? Е КАК КЕФИ ЛИ ВИ ДА НЯМА ЕС И ДА НЯМА РАЗВИТИЕ И ГРАМ, ДА СМЕ КАТО ВАС, 45 ГОДИНИ САМО ЕДНА ГОЛЯМА ИЗМАМА !??? хахаха измирайте вече???!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още