IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите от членството на България в ЕС са много повече от негативите

Според експерти основният ефект на членството в ЕС през последните 10 години е най-вече стабилизиращ

14:11 | 30.03.17 г. 23
<p>
	Георги Ганев (вляво) и Даниел Смилов. <em>Снимка: EP_Bulgaria Twitter Page</em></p>

Георги Ганев (вляво) и Даниел Смилов. Снимка: EP_Bulgaria Twitter Page

България трябва да стане активен член в укрепването на политикитие на Европейския съюз и да се стреми към повече интеграция. Това заяви Даниел Смилов, програмен директор по политическите и правни изследвания в Центъра за либерални стратегии (ЦЛС) по време на представянето на доклада „10 години България в Европейския съюз: ползи и предизвикателства“.

Има доста сериозен консенсус, че позитивите от членството на страната в ЕС са много и надхвърлят негативите. Двете десетилетия, които включват предприсъединитилния период и реалното членство на България в ЕС, са едни от най-успешните десетилетия в българската история, коментира Смилов.

„България е една от страните в ЕС, които са много позитивно настроени към съюза. За съжаление, през периода на членството има ерозия, но и днес около 50% от хората го виждат в изключително позитивна светлина“, коментира експертът.

Според него ако разгледаме нивата на доверието към институциите, като парламент и правителство, ще видим, че българите като цяло имат по-голямо доверие в европейските институции, отколкото в нашите. Това обаче се наблюдава във всички държави в ЕС макар и да е доста по-ярко откроено в Източна Европа.

„Можем да кажем, че основният ефект на членството в ЕС през последните 10 години и предприсъединителния период е стабилизиращ“, каза Смилов. „Членството, според мен, е спомогнало ние да преодолеем доста тежки кризи, които се случиха през това време“.

Според доклада на фона на един значителен негативизъм в икономическото развитие в световен мащаб, България е понесла сравнително меко финансовата рецесия. Друга криза, която изпитахме, бе фалитът на КТБ, каза Смилов. Според него това е било вътрешно генерирана криза и няма връзка със световните процеси, но и тя с подкрепата на ЕС е преодоляна без тежки системни ефекти върху банковата система или икономиката като цяло.

„Когато говорим за политическите ефекти на членството не можем да пропуснем 2 елемента – реформата на съдебната система и борбата с корупцията“, заяви експертът.

По отношение на на тези два проблема ЕС играе ролята по-скоро на партньор в рамките на Механизма за сътрудничество (МСП) и проверка. „Част от критиките към механизма са породени от нереализирани очаквания, че политиките ще дойдат от ЕС и ще бъдат наложени в България“, обясни Смилов. Това обаче е погрешно, тъй като МСП е по-скоро механизъм за диалог.

„Отговорност за негативите има българската страна, тъй като се поемат ангажименти, но те не винаги се изпълняват, не винаги са с пълен ефект“, допълни той. Това, което механизмът все пак прави и е безспорен позитив, е, че значително увеличава прозрачността и изяснява отговорностите, като е ясно, че нерешените проблеми изцяло се дължат на вътрешни причини като липса на воля и капацитет.

„В самия Европейски съюз текат процеси на реформа и има различни варианти за неговото развитие оттук нататък. В този смисъл България вече не би трябвало да го ползва единствено като вносител на стабилност, а да стане активен член в неговото заздравяване, в укрепването на определени политики“, заяви Смилов.

„Ако се наложи визията тези, които искат, да могат да правят повече, основното предизвикателство за България ще бъде да е сред групата на държавите, които искат да правят повече и които искат повече интеграция, особено в области от ключово значение – обща отбрана, обща охрана на границите, обща фискална политика и др.“, допълни експертът.

Ако Европа се развива на много скорости, то ние ще сме на най-бързата по отношение на икономиката, заяви колегата му от ЦЛС и програмен директор по икономическите изследвания в организацията Георги Ганев.

В периода от стартирането на преговорите за членство през 1999 г. до присъединяването на страната към ЕС през 2007 г., БВП на глава от населението по покупателна способност нараства от 27% до 40,8% от средното за ЕС, като през 2016 г. достига 48,1%, обясни експертът. Членството в ЕС изглежда смекчава удара на финансовата криза върху икономиката на страната, защото след десет години в ЕС и въпреки огромната тежест на световната криза, коефициентът на безработица в България е по-нисък, отколкото в последната година преди членството.

Според доклада интеграцията на българското стопанство в общото европейско икономическо пространство продължава да се задълбочава и износът е допълнително активизиран. Средно за периода на членството българският износ за ЕС се доближава до 30% от БВП, като динамиката му е към нарастване и през последните години вече е над една трета от вътрешния продукт.

Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
иронията е че точно на децата на селяка Мави газ са в САЩ .... докато той ни убеждава колко е било хубаво да стоиш на тъмно и студени и как освен мляко друго в магазина нямаше .... е не бяха гладни години, защото всеки инжинер копаше по 2 декара градина и гледаше по 10 прасета на село ... но нали все пак е бил инжинер и в свободното си време е "работил" в градския завод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
Тава е
преди 6 години
"Ползите от членството на България в ЕС са много повече от негативите"- за управляващата върхушка. ЕС участва в кражбите на субсидийте, и мълчаливо одобрява корупцията по всички етажи на властта, абсолютната подкупност на съдебната система, изнасянето на националните богатства и безпрецедентният геноцид спрямо българското население. Да, може да пътувате, за да опустеят земите на дедите ви, а някои си купуват поданство с цел политическа защита.... ЕС в този си формат е резултат на престъпна договореност и трябва да бъде подменен с други фигури и цели, за да тръгнат членовете му напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
AlexN
преди 6 години
Другарю,а когато имаше режим на тока 4 часа има 2 часа няма и плана за износ на ток беше преизпълнен,докато хората мръзнеха? Когато строихме социализъма,защо Вашите деца тогава следваха,следват и сега в гнилия капиталистически Запад?Айде,стига селяндурска демагогия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 4
rmarkov
преди 6 години
"Ползите от членството на България в ЕС са много повече от негативите" - Кой го казва това? ИПИ? Група съветски учени? Защо не попитат българските граждани, които нямат 5 стотинки в джоба си... Защо не попитата нас - хората от Движението за пълна заетост и ценова стабилност? Кое е по-добре течаща вода или режим на водата? Следващия път дайте и другата гледна точка, г-да журбалисти от "Инвестор". https://bulgaria-mmt.blogspot.com/2017/03/blog-post_23.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
"Двете десетилетия, които включват предприсъединитилния период и реалното членство на България в ЕС, са едни от най-успешните десетилетия в българската история, коментира Смилов."Муааахахаха... Тоа требе му сложат тая мъдрост на парламента и да се знае какви мозъци е раждала, ражда и ще ражда тая миндянка, дет обитава тукашните населени места!Начи кога се създаде от нищото БТК, не са били успешни години, а кога го харизаха за 200 млн. (Само бакъра от кабелите му струваше повече на скрап!) са успешни?! Годините, кога се построиха електроцентрали и електропреносна мрежа до сека барака из чукарите, не са били успешни, а кога ги харизаха на ЧЕЗ и другите кърлежи са най-успешните! Кога се строиха училища по селата и не стигаха, не са били успешни, а кога ги закриваха са най-успешните...? Кога се строиха язовири и водопроводи, кучета ги яли комунистите, а кога харизаха водата да ни я продават чужденци от пи^чка си майчина, са най-успешните години?! Да ви с^ерем и на успеха, и на чудото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 6
4ervenasgan
преди 6 години
Оооо напълно достатъчно е да затворим границите с телени мрежи, кучета и картечари.Или ти си мислиш, че преди "еврогейското робство", по време на соцрая, ако бехме отворили границите, тук щяха да останат повече от 500К човека? хахахаххахахаа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
4ervenasgan
преди 6 години
Хахахах, ами НЕ МОЖЕ да гласуваш от 100 години за комунисти и да очакваш да ти се случи нещо различно.....ако мога леко да перефразирам! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
4ervenasgan
преди 6 години
Шок! Ужас! Нямаме далавера от ЕС!https://offnews.bg/news/Komentari_65/Shok-Uzhas-Niamame-dalavera-ot-ES_651538.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
Vesko94
преди 6 години
Благоденствието май не е така споделено http://***.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/severozapadna-bylgariia-otnovo-e-nai-bedniiat-region-v-es--236690/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
4ervenasgan
преди 6 години
Нобелът не ще да ти е по икономика.Щото ти за синергия, специализация и разделение на дейностите при която и двете страни са облагодетелствани (макар и в различна степен) не си чувал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още