IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla отчита рекордни доставки за първото тримесечие

В производството също е отбелязан рекорд през тримесечния период с 25 418 произведени превозни средства

08:29 | 03.04.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Заводът във Фримънт, Калифорния. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Заводът във Фримънт, Калифорния. Снимка: архив Ройтерс

Американският производител на луксозни електрически автомобили Tesla Inc заяви в неделя, че за първото тримесечие на 2017 г. доставките на превозни средства са скочили с 69% спрямо предходната година до тримесечен рекорд от 25 хил. превозни средства, компенсирайки закъсненията през предходното тримесечие, предава Bloomberg.

С това Tesla надмина средностатистическите очаквания на анализаторите, които предвиждаха  24 200 доставки, и може да насърчи доверието, че компанията може да достави 50 хил. коли за първото полугодие. 

Производството през първото тримесечие също отчита тримесечен рекорд с 25 418 произведени превозни средства.

Компанията заяви, че от общите доставки около 13 450 са на седана Model S, а около 11 550 – на джипа Model X.

Tesla заяви още, че очаква да достави от 47 хил. до 50 хил. превозни средства Model S и Model X през първата половина на 2017 г. 

Припомняме, че през четвъртото тримесечие доставките отчетоха спад от 9,4% заради краткосрочни производствени препятствия заради прехода към нов хардуер за автопилота.

Tesla заяви, че производствени предизвикателства, които са започнали в края на октомври и са продължили до началото на декември, са се отразили на производството на автомобили в края на четвъртото тримесечие, което е довело до забавени доставки.

В крайна сметка около 2750 превозни средства не са били счетени за доставени през четвъртото тримесечие или заради закъснения в доставките, или защото клиентът физически не е бил в състояние да приеме доставката.

Освен това около 4650 превозни средства са били в период на доставка към клиентите в края на тримесечието и ще се отчитат за доставки през второто тримесечие, заяви Tesla в изявлението си от неделя.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск предприе многократно големи рискове, откакто компанията стана публична през 2010 г., но инвеститорите се стреснаха сериозно, след като през февруари той заяви, че производителят на електрически коли може да се озове "близо до ръба", тъй като „изгаря“ много бързо пари преди решаващия старт на производството и доставките на Model 3.

Най-младият търгуван на борсата американски автомобилен производител изгражда автомобили във Фримънт, Калифорния, и все още трябва да докаже, че може да произвежда в големи количества. Мъск заяви, че Tesla се стреми да изгради 500 хил. коли през следващата година - агресивна цел, която зависи от производството на батерии в така наречената Gigafactory източно от Рино в Невада. Tesla не е задала конкретна цел за цялата 2017 г.

Китайският Tencent Holdings Ltd придоби през миналата седмица 5 на сто от акциите на Tesla за 1,78 млрд. долара, като се превърна в съюзник с дълбоки джобове за Мъск, докато той се подготвя да пусне на пазара масовия модел Model 3.

По-рано през миналия месец Tesla предприе стъпки, за да засили крехкия си балансов отчет на фона на рисково засилване на производството на Model 3. Компанията заяви, че предлага обикновени акции за 250 млн. долара и конвертируеми облигации за 750 млн. долара. В същото време в писмо до акционерите концернът обяви, че възнамерява да похарчи между 2 и 2,5 млрд. долара дори преди планираното начало на производството на Model 3 през юли.

Средноголемият по размери седан Model 3 се очаква да бъде пуснат в продажба по-късно през тази година в Съединените щати.

Акциите на Tesla затвориха сесията в петък почти без промяна на ниво от 278,30 долара за брой на Nasdaq, но са увеличили стойността си с повече от 30 на сто от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 7 години
така е, едни поставят рекорди в производството на автономни автомобили, други се радват да увеличен износ на салам .... всеки на мястото си и според заслугите си, както са казали мъдрите другари едно време :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 7 години
до 2 Виж *** Аз вярвам само на фактите а не на някакви анонимници И какво правиш въобще в Инвестор Това е сайт за сериозни икономически анализи а не за неграмотници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 11
majnata
преди 7 години
Пий си хапчетата редовно ! От прогресията в глупостите дето пишеш , си личи че си немарлив към лекарските предписания .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още