IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФНИБ АДСИЦ обмисля да строи 85-метрова сграда върху Мосю Бриколаж в София

Дружеството се фокусира върху търсене на наематели за офис сградата Камбаните и преподписването на наеми, изтичащи през 2018 г.

13:00 | 03.04.17 г. 1
ФНИБ АДСИЦ обмисля да строи 85-метрова сграда върху Мосю Бриколаж в София

Фонд за недвижими имоти България (ФНИБ) АДСИЦ разглежда възможността върху имота на магазина Мосю Бриколаж в гр. София на бул. Цариградско шосе да бъде реализиран нов проект. Параметрите на застрояване на парцела с площ 14 701 кв. м. са Кинт 3,5, плътност 60% и височина 85 метра, казва се в годишния отчет на дружеството за 2016 г., публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Върху въпросния парцел Доверие Брико АД (операторът на магазините Мосю Брилолаж) е наемател. В същото време от ФНИБ АДСИЦ засега са фокусирани върху договора си за наем и заявяват, че „през 2017 г. дружеството ще продължи текущо да управлява проекта, като през годината ще насочи усилията си основно към поддръжката на имотите“.

Доверие Брико АД формира над половината приходи от услуги на ФНИБ АДСИЦ, плащайки както наеми, така и такса управление.

След одита ФНИБ АДСИЦ е увеличило провизиите за дивидент с 63 хил. лв. до 1,487 млн. лв., вижда се от отчета. Това прави по 7,38 ст. на акция спрямо брутен дивидент от 7,97769 ст. за 2015 г., разпределен през 2016 г.  Това е планиран спад с около 7,5%, но акционерите може да решат друго, ако Съветът на директорите на ФНИБ АДСИЦ им предложи малко по-голям от задължителния дивидент на общото събрание. То трябва да се проведе до 30 юни 2017 г.

От доклада на фонда за 2017 г. се разбира още, че усилията през 2017 г. ще бъдат насочени към търсенето на нови наематели за офис сграда Камбаните, а също и към предоговаряне на договори за наем изтичащи през 2018 г. за „Офис сграда 1 – Бизнес Парк София“, както и проучване за реализацията на останалите парцели в проект „София- Младост IV”.

Ръководството на фонда посочва, че следи пазара на недвижими имоти и възможностите за разширяване на портфейла с проекти в сектора на офис площите и жилищните имоти в София. В полезрението на дружеството са и проекти от типа „built to suit”, при които инвеститора изгражда сграда по изискванията на бъдещия наемател.

Акционерите с дял над 5% от капитала са два - Ен Ен УПФ с 6,76% и УПФ ДСК Родина с 6,36%.

Акциите на ФНИБ АДСИЦ поскъпват с 29,66% в последните 12 месеца до 2,203 лв. за акция и 44,4 млн. лв. пазарна капитализация. Общата доходност е по-висока, защото е разпределен и брутен дивидент от 7,97769 лв. на акция.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът на статията притежава 1 акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
toto 2
преди 7 години
7,97 ст . не лева за дивидент :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още