IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla вече е по-високо оценена от Ford

Обяснението е, че компанията на Илон Мъск не е само производител на електромобили

10:27 | 04.04.17 г. 47
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като в края на февруари акциите на производителя на електромобили Tesla понижиха стойността си, сега книжата възстановиха цената си, а в момента фирмата изпреварва най-големите производители на коли по пазарна капитализация.

Акциите на 14-годишната компания приключиха търговията с над 7% ръст на цената в понеделник, което доведе до пазарна капитализация от 48,6 млрд. долара, или със 7% над тази на 113-годишната Ford, пише Quartz.

Скокът беше отбелязан, след като на 2 април Tesla обяви, че е продала рекордните 25 418 превозни средства през първото тримесечие, което е с 69% повече спрямо миналата година.

Остава да видим дали Tesla ще може да поддържа инерцията, която е набрала. Амбициозните цели на главния изпълнителен директор Илон Мъск са известни с това, че поставят под натиск компанията да достави навреме качествени автомобили. Технически проблеми и отлагания доведоха до 9% спад в производството през последното тримесечие на миналата година. Но ръстът на цената на акциите накара Мъск на 3 април да насърчи отново инвеститорите от Wall Street, които заложиха и загубиха милиарди от акции на Tesla.

Tesla се противопостави на очакванията на анализаторите, че компанията ще се сблъска с проблеми, докато увеличава производството. По-рано тази година Goldman Sachs промени препоръката си за акциите на Tesla на „продавай“ заради притеснения за паричния поток, забавянето на производството, както и напускането на директори.

Компанията планира да произвежда по 500 хил. коли годишно до 2018 г. и да се конкурира директно с големи играчи като General Motors и Ford.

Но сега Tesla вече е сред най-високо оценените производители на автомобили в света, изпреварвайки Peugeot (през април 2012 г.), Fiat Chrysler (май 2013 г.), Suzuki (юни 2013 г.), Renault (февруари 2014 г.), Hyundai (юни 2015 г.), Nissan (февруари 2017 г.).

Но Tesla е повече от производител на коли. Тя е вертикално интегрирана енергийна компания, която произвежда и автомобили. За последния половин век бизнес моделите на повечето производители на автомобили бяха насочени към сглобяването, рекламирането и продажбата на коли. Мисията на Tesla, по нейни думи, е в създаването на превозни средства, задвижвани от соларна енергия, както и да накара човечеството да намали ползването на изкопаеми горива.

Планът на Мъск предполага трансформирането на Tesla от финансово нестабилен производител на луксозни електромобили във водещ в света доставчик на чист, автономен транспорт и източници на електричество за милиони компании и домакинства.

Tesla може да започне да изпълнява обещанието си, като комбинира в едно компанията за соларна енергия SolarCity, нейната огромна фабрика за литиево-йонни батерии, все по-големия брой магазини и разрастващия се бизнес със съхранение на енергия. Теорията на Tesla е свързана с това, че компанията може да прави иновации по-бързо, да създава безпроблемно и добро потребителско преживяване, както и да намали разходите чрез икономии от мащаба. Самият Мъск твърди, че Tesla може да бъде първата компания за 1 трлн. долара един ден.

Анализаторите са меко казано скептично настроени.

„Невероятно е, че компания с глобално присъствие като Ford изведнъж е оценена по-ниско или наравно с Tesla”, коментира Дейв Съливан, анализатор проучвания в Autopacific.

Има редица причини за съмнения. Tesla трябва да увеличи обема на производството си, за да постигне целта си за 35 хил. бройки Model 3 – първото ѝ превозно средство за масовия пазар. Освен това трябва да убеди милиони хора и компании да инсталират батерии и фотоволтаичните панели на SolarCity на сградите си. Същевременно трябва да надвие конкуренти, които са по-утвърдени, с по-дълбоки джобове, на тези пазари, докато генерира печалба. Tesla, която е отчела печалба само за две тримесечия от 2003 г. насам, губи стотици милиони долари всяка година.

Днешната висока цена на акциите може да има смисъл, ако Tesla е разглеждана като нещо повече от автомобилна компания, по същия начин, по който Apple е повече от хардуерна компания. Успехът на Tesla ще я направи ключов играч на двата най-големи пазара в света – енергийния и транспортния. Сега просто трябва да покаже, че може да генерира повече пари, колкото харчи.  

Вижте още технологични новини в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

34
rate up comment 0 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Това е статичен показател. Използвал съм отчета към 31 Декември 2016 от SEC. Има своите плюсове и минуси, но според него Мъск доста ще трябва да се напрегне, за да докаже, че акциите струват 300 долара.Tesla, Inc. Altman Z Score - Value: 1.7721Your Z score is in the low range. Your company is highly vulnerable to bankruptcy. Analyze the weak zones of your company and take necessary steps to avoid the same.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Абе честно казано, аз не виждам мноо голема разлика - тогавашната система имаше малко по-различна матрица, но и тогава беше пълно с *** - това не е от системата или от държавата, а от генетичния код и от куп исторически, културни и икономически фактори в живота на конкретен народ. Пак си беха пешовци и гошовци - нормални хора. Имаше и свестни, имаше и го^вна, но наистина по-трудно беше за проникване на случайни фигури по върховете.В общи линии, Михале, аз съм голем фен на постановката, залегнала в "Принципа на Питър". Ето, ако си го пропуснал, да се запознаеш:https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Принцип_на_ПитърНяма по-добър метод за определяне на умен човек. Умните хора винаги знаят къде им е мястото... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
"Нашата държава е създадена от пешо и гошо тва да то се вижда по пейзажа, но Империята не е създадена от такива..."Те тва ти е най-големата грешка! Ако това, че не е пешо а питър ти прави разлика, начи си губиме времето тука... Има една стара китайска приказка - колкото по-нагоре се качва *** по дървото, толкова по-добре й се вижда зад^никът! Затова и най-силните и най-умните никога не излизат на светло и не стават политици, щото на светло губят тайнствения си и божествен имидж. Нали виде с Тръмп какво стана. Ше видиш и великия Тилерсън как ше му лъсне за^дника некъде... Да не мислиш, че Джими Димън е по-различен? Или Мъск? Просто Мъск и по-умните знаят къде им е силата. Като бех млад, това най-много ме потрисаше - когато съм се срещал с разни от новините и съм разбирал, че и те са хора с кусури като всеки. Но понеже човек е сложен микс от добри и лоши качества, точно тази матрица при некои хора се оказва много добре работеща при конкретната система, в която са поставени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
"nope - категорично ньет, един два милиона да и толкоз ...."Хааахаха... Е ти корко искаш бре? Той клона и от толкова вече скърца... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Както вече писах - всичко зависи от личните качества - колкото по-добре си структуриран като потенциал - мисловен, духовен, волеви, та даже и физически, толкова по-лесно и успешно се адаптираш към условията на системата, в соято си поставен. Щото процесът е двустранен - и ти напъваш да се впишеш в системата, но и тя извършва активен "маркетинг" за кадри и прослушва по много начини кандидатите - не забравяй, че това са пешовци и гошовци, а не софтуер.. Те си търсят надеждни аверчета... Всичко това разбира се е доста опростенчески изложено, но ти си окомуш момче - ше схванеш принципа. Но най-важното са личните качества - затова никой от успелите, които визираш, не е там като случайно попаднал ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Има как да стигнеш от гаража до висините, вервай ми! Хора около мене го направиха. Просто требва да приемеш правилата на играта, а те не са за секи... Кариерата и успеха на всеки човек зависят от неговите качества, а не от държавата. Както вече казах, държавата е изградена от пешовци и гошовци, а не от тухли или от чиста енергия. Пешовците и гошовците в вякакъв момент са наложили правила и система, която да пази тези правила от нарушения. Ако приемеш правилата и ги прилагаш стриктно, върниш по пътя нагоре. Ако не ги приемеш, но разбираш и не пречиш на системата (аз съм тук), стоиш некъде около и надолу от средата. Ако обаче се опитваш да саботираш и рушиш системата, тя започва да прилага сила, за да те унищожи. Тогава вече е кой-кого. Има бол случаи, когато системата губи битката и идват нови пешовци и гашовци и налагат техните виждания и правила за нова система, но принципът на функциониране си остава.Ти си се гепил за Империята, но то нема разлика никъде - това е еволюционен проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Абе глей сега, начи в света на истинските пари единственото, което има реална стойност са не парите, а тяхното количество... От там нататъка сичко е литература, а тя редко има нещо общо с истината... ;) Затова недей да ги съдиш толкова строго мистър Мъск и компания - намерили са начин да правят пачки и съответно си вършат съвсем надлежно работата. Системата е зад тях, те пишат правилата. Аз не казвам, че това е шойн, но го разбирам. Само хора, които нито са помирисвали, нито ще помиришат сериозни кинти, не го разбират това, но те са пролетарии, сиреч - латентни ко^мунета. Има такива ***^деруги - латентни - още не са разбрали, че са такива и най-усърдно се правят на мъже, даже най-кресливо задяват мацките по мегдана... И тука е пълно с такива... уж мъжкари... уж антикомунисти... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
Общо взето лафа с Рокафелера дет продавал ябълки и изведнъж се появил чичо му еврейн и му оставил голямата пара, мдаам тва е американската гениалност .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
еми точно това стана нещо като мутираща държава в корпоратокрация и както винаги царедворците са отгоре, а слугинажа го цакат. И особено като става на високо ниво за *** шарани като нас показват на оФцете как модела в корпоратокрацията (Неолиберализма) работи безотказно като покзават нон стоп такива като Мъск и останалите фелдвебели. Тва се едно бат Мави аз да пробия в България и да достигна такива финансови висини, че да съм над Черепи, Тимове, Ганджеви, Галеви, Домусчиеви и т.н. Е ок здравата мисъл ше те наведе на това, че тези няма да те пуснат до там да подаваш толкова нос, защото ставаш държава в държавата и им взимаш мястото. В САЩа другите да не са *** да не могат да сглобят някаква електричка ?!? Ми до колкот си спомням GMC напрайха първата електричка еее от там по пътя на логиката този който стои зад GMC му е дал технологията на "гения" Мъск за тролеите, за ракетите НАСА, за чипирането знаем мокрите сънища на глобалистите и т.н. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
офф недоразумение кой обръща внимание на твойта низша душица да се месиш там не те е учила майккати бе кухандъл ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още