IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранни банкови служители в Лондон поемат инициативата да се върнат у дома

След месеци неяснота около бъдещето на финансовата индустрия в Ситито някои служители доброволно предлагат да бъдат преместени

09:58 | 06.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изтощени от продължилата месеци неяснота около това дали работните им места ще бъдат преместени или съкратени, чуждестранните служители в някои от най-големите банки в Лондон поемат сами инициативата и искат да бъдат върнати обратно у дома, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Служители от Citigroup, Goldman Sachs и HSBC доброволно са поискали да се върнат обратно в собствените си страни в Европейския съюз, ако има нужда част от екипа да бъде преместена след Brexit, казват източниците, поискали анонимност заради конфиденциалността на разговорите. В Societe Generale поне двама трейдъри вече са се върнали у дома – във Франция и Италия – заради очакванията, че банката може да започне да разпределя базираните в Лондон служители из континента, казва един от източниците.

Глобалните банки са започнали процес на преместване на някои от базираните в Обединеното кралство операции към нови или разширени търговски хъбове в ЕС, след като британският министър-председател Тереза Мей задейства официално механизма за излизане от 28-членния блок. Компаниите се подготвят за т.нар. твърд Brexit – загуба на правото им да продават услуги свободно из региона от централите им в Ситито – и искат да имат работещи офиси на други места преди края на двугодишните преговори между Великобритания и ЕС.

Brexit може да помогне за обръщането на една от тенденциите: от десетилетия насам най-умните университетски възпитаници от цял ЕС се местят в Лондон, за да градят финансова кариера, тъй като там бяха централите на глобалните инвестиционни банки.

Изпълнителните директори на HSBC вече споменаха за плановете си да преместят 1000 трейдъри от Лондон в Париж. След като вътрешният министър на Великобритания Амбър Ръд миналата година каза, че ще принуди компаниите да разкрият колко чуждестранни служители имат, за да се спрат мигрантите „да отнемат места, които британците могат да работят“, банката е получила искания от френските си служители да бъдат върнати у дома, казва източник.

За банкерите причината не е сигурността на работните им места. Много от юрисдикциите, конкуриращи се за служителите след Brexit, обещават привлекателни данъчни стимули за скъпоплатените лица. Френското правителство стана дори по-агресивно, предлагайки на някои завръщащи се французи и чужденци намаляване на данъците върху дохода до 50% в продължение на осем години и изключване на международните имоти и активи от данъка върху богатството. През февруари Италия разкри пакет от данъчни мерки, включително „плосък данък“ от 100 хил. евро за ултрабогатите с доходи от външни източници (в Италия данъкът върху доходите от над 75 хил. евро е 43%).

В Citigroup, която миналата седмица изпрати съобщение до британските си служители с предупреждение, че някои от тях на „свързани с клиентите позиции“ може да бъдат преместени, като поне двама италиански банкери са предложили да бъдат върнат в Милано, казва източник. Чуждестранни банкери в Goldman Sachs, която обмисля преместване на 1000 банкери във Франкфурт, са предприели подобен подход към мениджърите си.

Говорители на Citigroup, Goldman Sachs, HSBC и Societe Generale отказват коментар по въпроса.

Лондон може да изгуби около 100 хил. работни места и 20 хил. във финансовата индустрия, тъй като клиентите ще изтеглят активи за 1,8 трлн. евро от Великобритания заради Brexit, твърди мозъчният тръст Bruegel. Според други оценки работните места варират от 232 хил. до 4 хил. Около 45 хил. граждани на други страни от ЕС работят във финансовите услуги в Лондон, сочат данни на PwC.

Всичко за Brexit следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 6 години
Шефчетата на мойта бамчица: HSBC сбръкаха, че не преместиха овреме централата в Хонконг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още