IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закон предвижда глоби до 50 млн. евро за разпространение на фалшиви новини в Германия

Младежите имат нужда от подобряване на медийната култура, смятат от Европейския парламент

12:29 | 06.04.17 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германското правителство одобри закон, който забранява езика на омразата и разпространението на фалшиви новини в социалните медии. Санкциите предвиждат глоби до 50 млн. евро, пише Washington Post.

Мерките ще бъдат прилагани основно за Facebook и Twitter, предполага изданието. Социалните мрежи ще трябва бързо да отстраняват постове, които съдържат обидно съдържание и фалшиви новини.

Следващата стъпка е нормативният акт да бъде одобрен от парламента. Очакванията са това да стане преди септември, когато ще са изборите за нов Бундестаг. Това ще бъде отговорът на Берлин на опасенията за атаки от фалшиви новини, които да повлияят на изборните резултати, допълва още Washington Post.

Срещу разпространението на фалшиви новини точно в социалните медии преди седмици се обяви и Европейската комисия. Европейските чиновници разговаряха с представители на Facebook, Twitter и Google в средата на март и поискаха регулации, като се позоваха на голям брой жалби от потребители.

Темата за фалшивите новини беше обсъдена и в дебат в пленарната сесия на Европейския парламент. Депутатите обаче не успяха да постигнат единодушие какви мерки да бъдат предприети – премахване на съдържанието, глоба или дори специално обучение за боравене с медийно съдържание.

Институцията обаче е категорична, че фалшиви новини и постове с обидно съдържание и език на омразата трябва да бързо да бъдат изтривани от социалните медии. Депутатите призоваха Еврокомисията да изготви и специален закон по казуса, става ясно от съобщение на сайта на парламента.

Някои депутати са на мнение, че младите хора в общността имат нужда от подобряване на медийната култура, особено на фона на факта, че социалните медии са основният източник на информация за тях. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 6 години
"...че фалшиви новини и постове с обидно съдържание и език на омразата трябва да бързо да бъдат изтривани от социалните медии."Инвестора , погрижете се да бъдат заличени лъжите на Барбарон и "езика на омразата" на Червената *** и Мануфейса...хахаха , инак ше са жалвам у Европа ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още