IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия прекратява споразумението за избягване на инциденти в Сирия със САЩ

Ракетният обстрел на сирийската военна база е необосновано нарушение на международното право, пише в изявление на руското външно министерство

11:22 | 07.04.17 г. 69
<p>
	Сергей Лавров. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: Архив Ройтерс

Русия прекратява действието на Споразумението за избягване на инциденти и обезпечаване на полетите, сключено със САЩ за гарантиране на сигурността на военните от двете страни при техните действия в Сирия. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на руското Министерство на външните работи.

Изявлението е отговорът на Русия на въздушните удари, извършени рано тази сутрин от САЩ срещу военна база край сирийския град Хомс. При атаката има големи материални щети, както и шестима загинали, съобщават международните агенции. Атаката беше наредена от американския президент Доналд Тръмп и е реакция на атаката със зарин, извършена преди няколко дни в Сирия.

Западът обвини режима на Башар Асад за нападението, при което загинаха 70 души.

Москва определя удара на САЩ като "демонстрация на сила". "САЩ не за първи път демонстрира такъв безумен подход, който усложнява световните проблеми и създава заплаха за международната сигурност", е написано в изявлението на институцията, оглавявана от Сергей Лавров.

Министерството допълва, че ракетният обстрел на базата е "необосновано нарушение на международното право" и призовава Съветът за сигурност на ООН да обсъди ситуацията на извънредно заседание. 

В изявлението е потвърдена готовността на Русия да участва в решаването на горещите проблеми, особено по отношение на борбата с международния тероризъм. "Ние никога няма да се съгласим с незаконни действия срещу законните сирийски власти, които от дълго време водят непримирима война с международния тероризъм", заявяват още от институцията.

Според руското външно министерство сирийските власти не са отговорни за химическата атака, извършена преди дни, защото Дамаск не разполага с химическо оръжие. За Москва терористичните групировки, срещу които се бори Асад, са източникът на това оръжие. Външното министерство припомня ситуацията в Ирак, когато САЩ обвини Багдад за производство на химическо оръжие. Това твърдение обаче после не беше доказано.

Действията на Вашингтон в Сирия вече получиха подкрепата на основни съюзници на страната - Австралия, Великобритания, Израел, Саудитска Арабия, Япония, Турция и Франция. Официални представители на тези нации заявиха, че ударите са навременни и дават ясен сигнал за политиката на САЩ.

Доналд Тръмп съобщи за атаката, прекъсвайки официалния си обяд с китайския си колега Си Дзинпин. Двамата трябва да дискутират ситуацията със Северна Корея и опитите, които извърши страната с бойни ракети по-рано през седмицата.

Ударът е бил съгласуван със съюзниците на САЩ, а Москва е била уведомена. Базата, която обстрелваха САЩ, се използва от руските военни, които се намират в Сирия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

66
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
тоест вече ще правят инциденти на пушещия самальотоносач без споразумение ? ? хахахаа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 3 rate down comment 2
Образован
преди 7 години
Мише какво глупости си изписал пак ве???? НЯМА ШУТИН НЯМА РУСИЯ СЛЕД ГАЗА ЗАРИН, НЕ РАЗБИРАШ ЛИ ЧЕ УЖ ШУТИН ГАРАНТ ЗА СИРИЯ ПРОТИВ ТЕРОРИЗЪМА, А ТОЙ СИ ЗАЗДРАВЯВА РЕЖИМА НА АСАД, КОИТО ПОЛЗВА КАСЕТЪЧНИ БОМБИ ..!!! ЕТО КАК СЛЕД ЕДНИ БОМБИ, КАК ДЕМОКРАЦИЯТА ПОБЕЖДАВА РУСКОТО НЕ РАЗВИТИЕ И ЧУГУНИЗЪМ!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
и руснаците се хвърлят у цирка да не останат по-назад чак вчера пратили веднага неккъв боен кораб посока Сирия и вече с пълна пара се едно ко ше напраят там ше се зачаткат от по-близо ли ко ? Нали Тръмпа събра овациите там в Конгреса че е "станал мъж" и готоо са го гледат малко по-така иначе ше стане мека китка кат Обозо и всеки ше ги вземе на подбив съвсем, ше се разпадне целия световен ред и всичко ше пламне във войни отвсякъде всеки талибан който може да държи тояга ше се юрне да превзема нещо, тогава вече треа се използват тежките неща дет изпепеляват континенти .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
ае мани ги само циркове ни пускат тука да гледаме филми от първия ред, тва наистина ако са ги изтрещели с тея 60 томахавки то щеше да бъде равно поле, а то излиза че Сашшш са празнували Нова Година с некви кьор фишеци и са ги замеряли с бутилки шампанско или навремето дет прайхме бомбички от миниум и бронз .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 2 rate down comment 5
Образован
преди 7 години
НАЙ ГОЛЕМИЯТ ТЕРОРИСТ Е ПУТИН, ТОЙ КЛАТИ РАЗВИТИЕТО НА ЦЯЛА ЕВРОПА, КОЛКО НЕЩА НАПРАВИ ЗА ДА ГО ДОКАЖЕ, НЯКОЙ ОТ ВАС ДОЛНИТЕ ЩЕ КАЖЕ ЛИ ЕДНО НЕЩО ЗА КОЕТО ПУТИН Е ДОПРИНЕСЪЛ И ТО ДЕМОКРАТИЧНО!???? КОЕ Е ТОВА НЕЩО !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 1 rate down comment 4
Образован
преди 7 години
Нали Путин имаше успехи след успехи в Сирия, май не са били срещу "ИДИЛ", а просто да заздрави само АСАД, голяма тъпотия РУСКА ПАК!!! ОТ КЪДЕ ДОЙДЕ ТОЯ ГАЗ ЗАРИН СЕГА, НЯКОИ ОТ ВАС ПОБЕЖДАВАЩИТЕ С РУСКАТА АРМИЯ В СИРИЯ ЩЕ КАЖЕ ЛИ !???? :):) НЯМА ОТЪРВАНЕ СЕГА, ВЕЧЕ ОТ ЧИЧО САМ И ПУИТН ЩЕ ЗАГУБИ ТОТАЛИТАРНА СИРИЯ, ЩОТО ТОТАЛИТАРНИТЕ РЕЖИМИ ИМАТ ГАЗ ЗАРИН, ПОДДЪРЖАТ ТЕРОРИСТИ, И КАКВИ ЛИ НЕ ОЩЕ КВОТИ ЗА ИЗБИВАНЕ НА ГРАЖДАНИ С КАСЕТЪЧНИ БОМБИ !!! ЛИПСА НА ЧОВЕШКИ ПРАВА КАТО В РУСИЯ И КАКВИ ЛИ ОЩЕ НЕ УТОПИИ, ТУКА ГИ ГЛЕДАХМЕ СЪЩИТЕ ВЕЧЕ НАД 75 ГОДИНИ !???? НЯМА СВЪРШИ СЕ С ЧЕРВЕНИЯ ЦИРК!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 1 rate down comment 4
Образован
преди 7 години
Следващият път да не почнат да сипят бомби само, че в продължение на месец, примерно да видим тогава, КАКВИ ПОРАЖЕНИЯ ЩЕ ОТЧЕТЕТЕ !?? НЯМА КАК СЛЕД ГАЗ ЗАРИН ИДВА ЧИЧО САМ, А ТОЙ НЯМА КАК ДА БЪДЕ СПРЯН, НИТО ОТ ПУТИН, НИТО ОТ НИКОЙ ЕТО ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯ И ТЯ ПАК ПОБЕДИ, МРАКОБЕСНИЧЕСКИТЕ ВИ ЧЕРВЕНИ РЕЖИМИ И ТАМ АСАДСКИ И ПОДОБНИ ТЕРОРИСТИЧНИ РЕЖИМИ!??? СЛЕД ЗАРИНА, НИЩО НЕ ВАЖИ, НИТО РУСИЯ, НИТО АСАД, ОЩЕ ПО МАЛКО ВИЕ И ВАШИТЕ ВЪЗГЛЕДИ НЕОБРАЗОВАНИ !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 1 rate down comment 6
Образован
преди 7 години
Ти си не само ммалоумен, но и не ОБРАЗОВАН, не влизай да пишеш ТУК!!! АСАД НЕ ДИКТАТОР И НЯМА КАСЕТЪЧНИ БОМБИ И НЯМА КВОТИ ЗА ИЗБИВАНЕ СРЕД ЦИВИЛНИТЕ СИ ГРАЖДАНИ, ЩОТО ИМАЛИ РАЗЛИЧНО МИСЛЕНЕ ПРИМЕРНО !!?? ? И НЯМА НА НЕГОВА ТЕРИТОРИЯ ИДИЛ, ТАКА ЛИ, ТОВА Е СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА ЛИ ?? СПОРЕД ВАС ПУТИН ТОВА ЛИ ЗАЩИТАВА ИЛИ НЯКАКВИ СИ НЕГОВИ ОЩЕ ПО СМЕШНИ УТОПИИ!??? НЯМА ЛИ ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ РАЗВИТИЯ ЗАПАД И СВЯТ, КАТО ЦЯЛО НЕ ИСКА НИКСОБРАЗОВАНИ ЧЕРВЕНИ ФАШИСТИ ДА СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ, КОГАТО И ДА БИЛО ТОВА И ПРЕДИ 100 ГОДИНИ Е БИЛО ТАКА И ДНЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 6 rate down comment 1
Стефчо
преди 7 години
Запомнете тази дата 7 април 2017 година, или ако се счита вашингтонското време, 6 април. Не, не защото в този ден (по-точно нощ) нанесоха поредния удар по суверенна държава с измислен повод това те са го превили и преди, а съдейки по всичко, ще го правят и занапред, докато могат. И не защото американската атака по сирийската авиобаза доближи нашата планета до Трета световна война: сега не сме в 60-те години и никой няма да тръгне да погубва Земята по идеологически причини. Всичко е къде-къде по-банално и просто. На 7 април (шести по вашингтонско време) стана абсолютно, кристално ясно, че кръстоносният поход на Доналд Тръмпа срещу вашингтонския истаблишмънт претърпя пълен провал. 45-ият президент на САЩ вдигна двете си ръце и припълзя на колене до строгите мъже и жени, свикнали да определят външната политика на Америка, с думите Какво ще заповядате?. Заповядваме удар по Башар Асад, когото ти, недоносеният Доналд, отказваше да свалиш и го наричаше борец срещу Ислямска държава, а не изчадие на ада. Както наредите, ще го нарека изчадие и ще нанесем удара! Изпълнявай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 4 rate down comment 0
comet
преди 7 години
Империята е замислила атаката не като поразяваща военно (стари ракети, предупредили предварително, ... ), а като дипломатически удар срещу Русия, Сирия и симпатизиращите. За да си осигури личното благополучие, Тръмп окончателно премина на тъмната страна (предаде надеждите на американските гласоподаватели които го предочетоха пред Хилари). Обсебен от желанието да продължи да измества фокуса на натиск извън себе си, Китай си замълча. Въпреки очевидната манипулация (че Асад сам си е обгазил хората (подобна на манипулацията преди време с Ирак)), едновременно ЕС,Великобритания, Япония, че и дори Турция взеха страна и приветстваха атаката. Аз лично не очаквах толкова силен дипломатичен успех на тъмните сили на Империята!, с който те си подготвят позиции за по-сериозни терористични намеси: в Сирия; в Северна Корея; в Китайско море; и засилване изолацията срещу Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още