IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин: Готвят се нови провокации в Сирия

„Скучно, девушки“, коментира руският президент по повод атаките на САЩ в Сирия

18:16 | 11.04.17 г. 5
<p>
	Владимир Путин. Снимка: <em>Архив Кремъл</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Архив Кремъл

Русия има информация от различни източници, че се готвят нови провокации, чрез които да бъдат обвинени сирийските власти в употреба на химическо оръжие. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в пресконференция след срещата си с италианския си колега Серджо Маталерой.

Пресконференцията беше предавана на сайта на Кремъл.

Путин съобщи, че очаква повторение на случилото се преди седмица в различни части на страната, включително и в Дамаск.

Припомняме, че САЩ извършиха ракетен обстрел срещу военната база „Шейрат“, разположена в близост до Хомс. Атаката е отговор на атаката със зарин в Хан Шейхун, за която Западът подозира, че е наредена от президента на страната Башар Асад.

Русия е най-големият поддръжник на Асад в този конфликт. Пред журналисти в Кремъл Путин коментира днес, че ситуацията му напомня на 2013 година, когато САЩ обвиниха Ирак в притежаване на химически оръжия и атакуваха страната.

„Това приключи с разрушаване на страната, ръст на терористическата опасност и появата на ИДИЛ на международната сцена“, каза Путин.

„Скучно, девушки“*, каза още руският президент, използвайки за база на своя коментар творчеството на руските писатели Илф и Петров. 

За руския президент общата позиция в подкрепа на САЩ и срещу Русия е много добра основа за консолидация в Европа. „Намерен е общ враг – това е забележително“, каза Путин.

Междувременно американският държавен секретар Рекс Тилърсън коментира от Италия по време на срещата на Г7, че Москва трябва да се откаже от подкрепата си за Башар Асад, пише Politico. Според Тилърсън позицията на Русия в момента няма да донесе позитиви на страната.

Американският държавен секретар пристигна в Москва днес. Утре той ще разговаря с външния министър на страната Сергей Лавров. Преди ударите на САЩ в Сирия беше планирана и среща с Владимир Путин, която по-късно беше отказана от руския държавен глава. 

* "Скучно, момичета" (от руски език) - фраза на героя на Илф и Петров Остап Бендер от романа "12-те стола". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
stanislavr
преди 7 години
Е, и Милошевич го оправдаха в Хага, посмъртно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 7 години
Както съм Ви писал, Ние "американците" сме силните момчета на света. Вие и най-вече вашите идоли руснаците сте подробности от пейзажа. Пишете и правете каквото Ви дойде на акъла. Хихихии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 7
KPetkov
преди 7 години
Победителите не ги съдят. Това е притеснително, защото този път Путин си е научил урока. В Ирак и в Либия не се включи, но тук няма връщане. Най-накрая малко истински екшън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 5
aldy
преди 7 години
"...Русия е най-големият поддръжник на Асад в този конфликт. Пред журналисти в Кремъл Путин коментира днес, че ситуацията му напомня на 2013 година, когато САЩ обвиниха Ирак в притежаване на химически оръжия и атакуваха страната..."Делянке, ПАК си се объркАла. Ирак беше обвинен за химическите оръжия през 2003г., което беше повод за размахването на епруветката с прах за пране, след което разбиха страната и убиха Саддам Хюсеин. Сега твърдят, че ТОВА Е БИЛО ГРЕШКА.Искаме да има ОСЪДЕНИ за тази грешка, по-лоша от престъпление.За да не се повтарят непрекъснато тези "грешки" навсякъде по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още