IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой сега е номер 1? За пореден път ПИБ изпревари Софарма

Пазарната капитализация на банката достигна 602 млн. лв. след поскъпване със 194% за година

18:19 | 12.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

За трети път тази година Първа инвестиционна банка АД (ПИБ) изпревари "Софарма" АД като най-скъпа компания на пода на Българска фондова борса – София АД, показва динамичната класация на Investor.bg.

Това стана за пореден път на 7 април и оттогава банката държи първенството, като в края на вчерашната борсова сесия цената на акциите й беше 5,475 лв. за брой, или пазарна капитализация от 602,25 млн. лв. Поскъпването за последните 12 месеца е 193,72%, за последните 6 месеца е 126,24%, за последните 3 месеца е 45,38%, за последния месец е 33,86% и за последната седмица е 14,35%. Цените на банката са на рекордни нива от 2008 г. насам.

На второ място с пазарна капитализация от 550,6 млн. лв. остава Софарма АД. Но и тук движенията са добри (сравнено например с лихвите по депозитите, което разбира се, е некоректно сравнение, защото инструментите са с различен рисков клас, но за целта на статистиката е добро сравнение). Поскъпването за последните 12 месеца е с 54,15% до 4,085 лв. за акция, което е рекорд от 2014 г. насам. Поскъпването за шест месеца е 39,42%, за три месеца е 21,54%, за месец е 7,78% и за седмица с 1,87%.

На 23 март 2017 г. ПИБ беше първа, а в следващите дни двете компании на няколко пъти се задминаваха по пазарна капитализация.

Същото се случи и през януари 2017 г., когато ПИБ и "Софарма" на няколко пъти си размениха първото място.

Защо пишем толкова често коя от борсовите компании е най-скъпа?

Първо, защото видимо има някакво състезание и е интересно да видим купувачите на акции в коя от компаниите ще надделеят. Случайно или не, изглежда някой се интересува компания Х или У да е първа.

Второ, защото постигнатите годишни повишения на цените на двете дружества, а именно 193% и дори „само“ 54%, са феноменални и едва ли ще се повторят скоро. А може би ще се повторят?

Ситуацията е много интересна и дава много храна за размисъл, например всеки може да си зададе въпросите: Защо не купих? Какво ще стане занапред? Защо акциите поскъпнаха толкова силно?

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава по 1 акция в двете компании.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
olimpiec
преди 7 години
Така е Марияне,има пряко заинересовани "ИП" от тия цени.Но по-добре ти ги напиши аз ги знам.Именно това съревнование между тях ги кара да правят и сделки в края на сесията с по-една две акции от двете компании.Не мога да си отговоря на въпроса защо "***" е по-скъпа и не искам да навлизам в анализи,но до преди година и половина всички знаем кво беше положението там.......(Не препоръчвам нищо,дори сделки с двете компании!!!)Имам 5 000 акции в Софарма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още