IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BAT купува водещите марки на "Булгартабак" за 100 млн. евро

Ако сделката бъде одобрена, базираният в Лондон тютюнев гигант ще придобие марките Victory, Eva Slim и GD

09:51 | 12.04.17 г. 12
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

British American Tobacco (BAT) купува водещи марки на производителя на цигари "Булгартабак", съобщиха от BAT. Стойността на сделката е над 100 млн. евро, като така базираната в Лондон компания ще стане собственик на водещите брандове на българския холдинг - Victory, Eva Slim и GD.

Част от сделката е и придобиването на дистрибуционната компания „Експрес Логистика & Дистрибуция".

С реализирането на сделката BAT ще има пазарен дял от 40% у нас, нарастващ значително от сегашните 12%.

Предложеното придобиване е предмет на антитръстови одобрения и се очаква да приключи до средата на 2017 година, става ясно още от съобщението.

BAT има опит в придобиването на тютюневи марки и други активи в страни от Централна и Източна Европа, посочват  от компанията.

Компанията има представителство в България и беше един от кандидатите за приватизацията на "Булгартабак" преди няколко години. Компанията обаче се отказа в течение на търга през лятото на 2011 година, сочейки като мотив "причини от търговски и стратегически характер".

Няколко дни по-късно Агенцията за приватизация у нас определи австрийската БТ Инвест за купувач на 79,38% от капитала на "Булгартабак" за сумата от малко над 100 млн. евро.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
BAT ще стане един от петте най-големи данъкоплатци в България, като незабавно ще създаде над 100 нови работни места и ще осигури още 1000 в дистрибуцията, допълват още от компанията. 

В началото на март  "Булгартабак" съобщи за 16,8 млн. лева консолидирана загуба за 2016 година. Отчетът показа спад на продажбите с 30% до 383 млн. лева през миналата година. Основната причина е спирането на продажбите за Близкия изток, обясниха от холдинга. 

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 1
Grosss
преди 6 години
Още една българска индустрия заминава в кошчето за ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 8
khao
преди 6 години
а баш, в това ни е проблема ... + демокрацията не се дава, ние си е взиамме.... и не ми се сърдете като псувам всякви тролчета тип мишето и мави от които лъха типичния егоизъм и нихилизъм граден толкова години през така наречения "социализъм".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 6 години
Тоест нещо като с Орешака, бунтове ама ефект нулев и на изборите пак същите ... точка 1 изобщо не разбрах какво искаш да внушиш ? как да сменим системата, с какво ? каква система предлагаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 0
BiGb1rD
преди 6 години
Бунт ?!? За да има бунт, трябва да има гражданско общество, чувство за дълг към родината, обединение в името на обща цел, алтруизъм и постоянство. Какво гражданско общество, когато хората от блока не могат да се организират да си почистят пред блока? Не ги интересува нищо отвън блиндираната врата. Там, където цари егоизъм, завист и безразличие, няма как да има гражданско общество. Нека да се обединим на микро ниво и тогава можем да очакваме и изграждане на гражданско общество. Когато участваме активно в дори и най-маловажните неща, тогава може би един ден ще имаме такова общество, което да не позволява политиците да правят каквото си искат. Всичко зависи от нас и само от нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 3
SSIW
преди 6 години
Затова вероятно дългия измамнически бандитски и отвратително нечестен ПРЕХОД продължава с пълна сила....Ами гледай сега, след като в началото на тоя преход , всички ние вкупом като общество приехме да се ръководим в поведението си от ЕДИН-ЕДИНСТВЕН принцип и ценност, а именно всеки да преследва келепир лично за себе си, по всеки начин, какъвто намери за подходящ, какво нечестно и нередно има в ПРЕХОДА ? При това положение, какво в този т.н. преход не съответства на основополагащия житейски принцип и ценност, които ние като общество, доброволно сме възприели ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Историята досега показа, че всеки предпочита да се възползва от услугите на тази престъпна схема вместо да се бори срещу нея или дори да я посочи публично. Дори и американците и прехвалените ЕС не направиха нищо срещу престъпните кръгове в България и Румъния.Всичките български политически партии без изключение се възползват от хранилката на тези престъпници.Само народа може и трябва да узрее за цивилизован и катеоричен бунт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Нещата ще започнат да се оправят, когато:1. Българите престанат да бъдат прости и да осъзнаят, че не пионките дето ни ги пробутват са причината, а престъпната система, която ги издига и крепи.2. Започнат всенароден организиран бунт рещу тази престъпна система (директно срещу нея) както направиха в Румъния.Да видим тогава всички платени медии, дори и най-долнопробните дали ще продължат толкова арогантно, евтино и лесно да се продават на различните политици и престъпни български кръгове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 6 години
и умните дето не го трем и дето не сме гласували за него също духaме супата, ае дай акъл кво да направиме ? че много обичам българи да ми говорят колко са тъ.пи българите ? или може би ти си албанец ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 0
melon
преди 6 години
Да... Населението си гласува... Не е лесно да си ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Делян Пеевски и Доган си доведоха работата докрай.Тъ*пите българи дето ги търпят да духат супата и да се чудят още защо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още