IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Велев: Свободните работни места са два пъти повече от квалифицираните безработни

Възнаграждението не е единственият проблем за ниската привлекателност на някои професии, според председателя на АИКБ

18:15 | 14.04.17 г. 28
<p>
	Председателят на АИКБ Васил Велев. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Председателят на АИКБ Васил Велев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Свободните позиции в икономиката са два пъти повече, отколкото са безработните с каквато и да е квалификация. Това изчисляват от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), една от национално представителните работодателски организации.

Острият недостиг на човешки ресурси провокира организацията, с помощта на държавни институции, да подготви проект за търсене на хора за сектори, в които има хроничен дефицит на специалисти, коментира в предаването „В развитие“ на телевизия Bloomberg TV Bulgaria председателят й Васил Велев.

Проектът е с хоризонт 2 години.

Велев посочи, че най-засегнатите от недостиг на кадри сектори са машиностроене и металообработване, електротехника и електроника, спедиция и транспорт, медицина и услуги за красота и здраве.

"В тези четири сектора идентифицираме недостиг на над 45 хил. работни места, само в мехатрониката те са над 17 хил.", подчерта той.

Според него възнаграждението не е единственият проблем за ниската привлекателност на някои от тези професии.

Целия разговор с Васил Велев можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

10
rate up comment 25 rate down comment 3
ДХДО
преди 7 години
При това безпрецедентно облекчаване на трудовата мобилност, кието имаме към настоящия момент ( развити транспортни връзки, отпадане на регулации,масово навлизане на он-лайн работни места), работни места практически няма как да останат незаети. Това което остава незаето са влажните фантазии на пишман-прИдприемачи, за това нркой да да му чине ангария.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
stanislavr
преди 7 години
И тия тук не се научиха. първите 3 звездички - ***, 2-рите три - се премества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
stanislavr
преди 7 години
Точно така, инвестиция в себе си. Но както винаги има едно но! И работодателите трябва да се понаучат на нещо. Не знам кои останахме в България, образованите, тарикатите, тъпите или ***, ама системата стана - работа за пари, уважение и социални придобивки. И който от работниците го е осъзнал, се мести. Който от работодателите не е, мрънколеви по вестниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 10
majnata
преди 7 години
местото е свободно все още...тебе те познавам , няма да те викам на интервю , после да не съжаляваш...чакат и други записал съм вече двама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 3
fiksun
преди 7 години
Остава само да направят пак интервю с оная изтрещяла леля от фирмата за ЧР, дето постоянно обяснява, че ще внася виетнамци, а досега не е успяла и един виетнамец да излъже да дойде, *** иначе много компетентно се изказва как ще реши проблемите на трудовия пазар.Аре стига ни разсмивали и канете по-адекватни събеседници, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 41 rate down comment 4
fiksun
преди 7 години
Това, което говори г-н Велев, разбира се са пълни глупости! И той го знае! "Възнаграждението не е единствения проблем, дори не бил основния..." А кое било? Непрестижността! Търсили били 60 пилота, но не могли да намерят, защото било непрестижно... Моля? Да си пилот е непрестижно?Другият аргумент е, че нямало IT-та, за по 3 хиляди лева, защото по принцип нямало IT-та. Ами не е така - няма ги, защото са отишли в чужбина за повече пари!Пълни простотии! На г-н Велев му плащат, точно за да говори простотии и да твърди, че проблемът не е в заплащането. Всъщност точно във възнаграждението е проблемът, но се правят задни салта, само и само да не се признае това. И колкото по-скоро се признае открито това, толкова по-добре. Защото ако изпуснете и последните работещи, защото не само не им давате пари, ами и постоянно им говорите глупости, че не бил проблемът в парите, после няма да успеете да ги върнете и за тройно по-големи заплати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
На това му казват инвестиция в самия себе си...ставаш по атрактивен за работодателите , ше се избият после кой да те наеме...та трябва да се внимава с тая ивестиция , щото почти винаги е с неясен край .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 3
Пуки
преди 7 години
А инвестиралите в образование и повишаване на квалификацията си не се ли нуждаят от възвращаемост и печалба на вложените си средства. Или трябва да се образоват за да работят без пари или в полза на работодателя си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 4
data
преди 7 години
Образованието (квалификация)е инвестиция , нормално е инвестиращият да търси най-добрата възвращаемост , а ако липсва перспектива за нея (възвращаемост) да ограничи инвестицията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 3
vale1
преди 7 години
Възнаграждението може да не е единствения ,но е основния проблем да си намерят свестни кадри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още