IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предимно жени и деца са жертвите на самоубийствения атентат край Алепо

Броят на загиналите при атаката от събота достигна 126, сред които 68 деца и 13 жени

18:07 | 16.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на загиналите при вчерашния самоубийствен атентат в Сирия достигна 126, сред които 68 деца и 13 жени, предадоха световните агенции, като се позоваха на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Неправителствена мониторингова организация, която е базирана във Великобритания и разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, съобщи, че 109 от убитите са жители на Фуа и Кафрая - две селища в контролираната почти изцяло от бунтовници северозападна провинция Идлиб, чието население симпатизира на режима на президента Башар ал Асад.

Очаква се броят на жертвите да продължи да нараства.

До момента никой не е поел отговорност за атаката. Тя обаче носи почерка на джихадистки групировки като "Ислямска държава" и Джебхат Фатах аш Шам, бившия клон в Сирия на терористичната мрежа Ал Каида.
Нападението бе извършено в Рашидин - контролирано от бунтовници западно предградие на големия град в Северна Сирия, Алепо. Мишена на атаката с натъпкана с експлозиви камионетка станаха блокирани автобуси с евакуирани жители на Фуа и Кафрая. 



Над 7000 души, евакуирани в петък от четири обсадени сирийски селища, бяха блокирани вчера заради разногласия, които не позволиха те да продължат по пътя си. След атентата извозването на евакуираните бе възобновено.

В петък едновременно 5000 души бяха евакуирани от Фуа и Кафрая и 2200 - от контролираните от бунтовници селища Мадая и Забадани. Тези евакуации, последните от дълга поредица от началото на войната в Сирия преди повече от 6 години, бяха извършени по силата на споразумение, сключено между Катар, който подкрепя бунтовниците, и Иран, съюзник на режима на президента Башар ал Асад.

След евакуирането им с автобуси, бойците и цивилните от Фуа и Кафрая, трябва да се отправят през Алепо към столицата Дамаск и крайбрежната провинция Латакия, които са бастиона на режима. В същото време, отново през Алепо, хората, евакуирани от Мадая и Забадани, пък е предвидено да потеглят за северозападната провинция Идлиб, която е почти изцяло под контрола на противниците на Асад.

Общо 30 000 души трябва да бъдат евакуирани на два етапа през следващите 60 дни по силата на споразумението, сключено през миналия месец. 

Очаква се днес да бъдат евакуирани над 3000 човека - 3000 от Фуа и Кафрая и 200, предимно бунтовници, от Мадая и Забадани.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
Неправителствена мониторингова организация, която е базирана във Великобритания и разполага с широка мрежа от информатори в Сирия-------------------------------------------------------------------------------оп, стоп аре мерси .... тея бандзови разпространяват само пропаганда и лъжи да съборят Асад. Не нема да се построи газопровода от Катар тва треа им е ясно както на Камилите, така и на анлгичанските пенндели .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още