IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира и акциите поскъпват след референдума

Много инвеститори залагаха на положителния вот на референдума като на най-добрия начин да се върне политическата и икономическата стабилност в страната

13:49 | 17.04.17 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турските акции и лирата поскъпнаха в понеделник след референдума в неделя, който ще донесе разширяване на правомощията на президента Реджеп Ердоган, като инвеститорите се надяват резултатът да донесе необходимата сигурност в страната, предаде AFP.

Референдумът в неделя беше подкрепен от 51,41% от гласувалите спрямо 48,59% от противниците му, гласували с "Не",  сочат почти окончателните резултати.

Лирата се търгуваше на ниво от 3,67 лири за щатски долар тази сутрин, поскъпвайки с 1,6 на сто.

От началото на годината лирата загуби близо 4 на сто от стойността си спрямо долара заради политическата несигурност в Турция, превръщайки се в най-слабата валута на развиващ се пазар през 2017 г.

Много инвеститори залагаха на положителния вот на референдума като на най-добрия начин да се върне политическата и икономическата стабилност в страната.

Борсата в Истанбул откри днес сесията с повишение на водещия си индекс от 0,74 на сто.

В понеделник бяха публикувани и данни за безработицата в страната, които разкриха, че тя се повишава през януари до равнище от 13%, което е ръст с 1,9 процентни пункта спрямо същия месец на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
MZ/X
преди 6 години
Демокрацията не е от това стабилна, че на избори народът не може да избере ***, популист и т.н. за президент, а от това че дори да го избере има начин за демократичен контрол и грешката в последствие може да се коригира.В нестабилните демокрации, като Турция, Германия от 30-те години на 20-ти век и т.н. народът по демократичен начин може да разруши демокрацията и да въведе диктатура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
MZ/X
преди 6 години
Сам си отговаряш на въпроса! Не след всяка революция настъпва демокрация, а дори напротив. Нормалното е след диктатура да дойде нова диктатура.Проблемът е обаче, че в тези постоянни революции се губи енергия и средства.Не е случайно, че най-богатите и трайно икономически успешни държави, като САЩ, Австралия, Швейцария, Великобритания и т.н. са стабилни демокрации. Диктатурата също може да доведе до икономически подем, но той винаги е само временен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
бягали са от хора като теб и заобикалящата ги посредственост. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
MZ/X
преди 6 години
Краткосрочно и средносрочно диктатурата е по стабилна система от демокрацията. Дългосрочно обаче демокрацията е по стабилна, защото всеки диктаторски режим рано или късно бива свалян от революция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
MZ/X
преди 6 години
Доста минуси събрах вчера, като писах че турската лира и акции ще поскъпнат в резултат на референдума, но инвеститорите ги интересува единствено стабилността...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още