IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара обръща поглед към бившите земи на Османската империя

Половината от Турция, която гледа към Европа, е наясно, че с мечтите ѝ за присъединяване е свършено, откакто Ердоган пое по пътя на авторитаризма

12:36 | 18.04.17 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С европейската мечта на Турция изглежда е свършено. Само за едно десетилетие президентът Реджеп Тайип Ердоган се промени от човек, който сякаш можеше да влезе в историята като лидера, вкарал в ЕС държава с преобладаващо мюсюлманско население, в човека, при чието управление Турция обърна гръб на Запада, пише в цитиран от БТА материал на Times Хана Лусинда Смит.

Връщането на смъртното наказание, което предложи Ердоган (и което много от привържениците му искат за лидерите на кървавия опит за преврат от миналото лято), със сигурност ще ускори края на надеждите на Турция за присъединяване. Според правилата на Европа не се приемат нови членове, чието законодателство предвижда смъртно наказание.

Европа обаче е последна грижа за много турци. Прави впечатление, че когато бившият премиер Ахмет Давутоглу уреди миналата година сделка, която бе предвидено да осигури на турските граждани безвизов достъп до Шенгенското пространство като една от наградите за спирането на мигрантския поток към Гърция, народът му не ѝ обърна особено внимание. Малцина вървяха, че тя ще бъде изпълнена и излязоха прави.

Крайният срок бе отлаган непрекъснато заради отказа на Турция да промени законите си за борба с тероризма. След опита за преврат Турция втвърди тези закони, а не ги смекчи, както искаше ЕС. Кавгата на Ердоган с няколко западноевропейски правителства влияе на настроенията на много от най-верните му поддръжници. За много от тях, както и за лидера им, Европа е лицемерна, стисната и неморална. "Ние се грижим за 3 милиона сирийци, а Европа само боготвори парите", каза възрастен мъж в деня на референдума. 

Междувременно половината от Турция, която гледа към Европа, е наясно, че с мечтите ѝ за присъединяване е свършено и че това е така, откакто Ердоган пое по пътя на авторитаризма.

Неговата враждебност към Запада датира отпреди четири години, от протестите в парка Гези срещу управлението му, при които той обвини чужди сили, че подстрекават към разделение.

Сега Ердоган вероятно ще ускори и разшири външната политика, начертана от Давутоглу, когато той бе външен министър.

Идеята му, която той нарече "стратегическа дълбочина", е, че Турция трябва да погледне на първо място към естествената си периферия, страните от бившата Османска империя, с които има културни и често пъти религиозни връзки.

Отидете днес в Македония или Северен Ирак - две страни, управлявани някога от Истанбул - и ще видите търговски центрове, пълни с турски марки, и семейства, запалени по най-новите турски сапунени опери. Културата и бизнесът проправят пътя на политиката от години.

Всяко скъсване със Западна Европа обаче няма да е пълно. Турците са майстори на политиката на сделките, за което свидетелства неотдавнашното им помиряване с Израел, основано на обещанието за газови договори, а не на любов.

Търговията и туризмът са твърде важни за Турция, за да загърби напълно Европа. Ако Ердоган не обърне внимание на този факт, това ще удари народа му по джоба, а една икономическа криза е нещото, което с най-голяма вероятност може да свали един турски лидер, вкопчил се във властта. 

Европейските лидери реагираха предпазливо след референдума за конституционни промени в страната. Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че резултатът е показал дълбокото разделение в турското общество и призова за диалог между политическите сили. САЩ призоваха за спазването на правата на човека.

Френският президент Франсоа Оланд коментира, че турците сами преценяват как да организират работата на своите политически институции, но резултатите показват, че планираната конституционна промяна, водеща към повече власт за президентската институция, не се приема еднозначно.

Позицията на Виена пък е, че ЕС трябва да прекрати преговорите за членство с Турция. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 1 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Дали Хасково, дали Кърджалито, то се разбра в последните дни, че е пълно с Уран там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 2
red6
преди 6 години
Демек Кърджали и Ямбууул да станат остров Ман, само че с повече уран? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 6
ДребенХитрец
преди 6 години
А за Европейския съюз мога да ти кажа, че точно сега е момента когато имат толкова много проблеми с големите риби. Да не ти изброявам държави, които вече предприеха мерки за самостоятелна политика доколкото позволява момента, с планове ако се разтури всичко. Достатъчно е само да се поразрови човек и да види преди падането на стената, кой вече е знаел, какво е направил предварително и с какво се е озовал след това. С ЕС в момента се случва същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 3
ДребенХитрец
преди 6 години
Тъкмо направих една справка и направо ще ти кажа какво отрких. Дългът ни спрямо БВП е около 17%. Не е нисък, но и не е голям. Ако станем офшорка, дългът ще се изплати, но не и целия. Трябва да имаш дълг, няма как. Относно корупцията, сме някаде по средата. Соломонските острови са един ранг над нас, а Малдивите са на 20 ранга под нас. И двете държави са офшорки, ако не се досети. С бежанците имаш проблем доколкото имаш какво да им дадеш. Ако нямаш средства защото данъкът ти е нисък и касичката не се пълни, ясно е, че няма да се задържат много на бг територия. Те също са инструмент на ЕС, с който да вкарват държавите в дълг, който после те да предложат да покрият ест. В Германия им строят блокчета, в България като им дадат по едно ядене и едно одеало, къде ще отидат мислиш? А с българите няма проблем. Просто не са научени да мислят за себе си. Но то и това се учи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 3
ДребенХитрец
преди 6 години
Европейският съюз се мъчат да вкарат банковото обединение във всички страни точно поради тази причина. Никой да няма свободата да взима това решение да смъкне драстично корпоративния данък и да не привлече интереси, които са в конфронтация с ЕС. Причината поради която не успяха, е, че се забавиха прекалено много с Евро армията. Нямаха ботуш, с който да подчинят всички останали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 2
ДребенХитрец
преди 6 години
Michaelis12 Офшорка не се договаря, тя се прави. Цифрите и парите определят как ще се води политиката. Просто се вкарват законите, смъкват се данъците и акулите сами ще дойдат. В момента нямаме армия, нямаме кой знае какви социални програми, които да имат нужда всяка година да се подновяват, а най-хубавото е, че все още не сме теглили големи кредити от ЕЦБ или други евро банки. В този смисъл финансово не сме обвързани с никого. Политически, да, защото имаме политици, които имат Европейския парламент на speed dial, но когато се вкарат и икомическите акули, тия няма да имат място. Тогава ще има нужда от по-утракани фигури, но те ще си дойдат с времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 2
ДребенХитрец
преди 6 години
Освен това имаме и мозъците, които работят в чуждестранни банки и знаят как се правят тези неща. В 21ви век заводи не се строят, вдигат се банки и институции, върху които бомби не падат. Трябва и ние да имаме такива в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 2
ДребенХитрец
преди 6 години
Michaelis12 е прав в разсъжденията си за евентуалните преговори между Русия, САЩ, ЕС и Турция. Ясно е, че на този етап (както и преди в историята), ние като държава нямаме много козове, които можем да играем. Но това не означава, че не можем да си ги направим. Аз го виждам по следния начин. За да си запазим суверинитета ни трябва нещо, което всички да искат, но ние сами да контролираме. Смятам, че ако България предприеме стъпки към ставане на offshore destination, може определено да повлияе на ситуацията. Разбирам, че тази линия ще стресне много хора, но има определена доза логика зад това решение. С ЕС нещата тръгнаха от зле на по-зле особено след Брексит, а да не говорим за изборите, които предстоят във Франция. В Русия определено има хора, които искат да избегнат да оставят пари в държавата си, да не говорим за САЩ. Сигурен сам, че противниците на Ердоган мислят по същия начин. Българските мутри и те биха се радвали, тъй като ще получат още един поток на пари освен евро фондовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 4
lozkhris
преди 6 години
Да... щот слушал Чайковски...предполагам основно Лебедово езеро...движенията от там ги е научил....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
В преговорите с Путин цена няма да има , разбира руски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още