IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Минчев: Brexit e проблем за новите емигранти, не за вече установилите се

В университетските среди се счита, че нищо кой знае какво няма да се случи, въпреки че наистина Brexit е прецедент, твърди експертът

11:31 | 20.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Заради Brexit ще има проблеми за новопристигналите емигранти във Великобритания, но за вече установилите се – едва ли. Това заяви икономистът от БАН проф. Веселин Минчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той изрази надежда, че ще бъде намерена прагматична среда, която да урегулира положението на емигрантите на Острова, включително и на българите, които работят в там.

По думите му в университетските среди се счита, че нищо кой знае какво няма да се случи, въпреки че наистина Brexit е прецедент. „Напускането на Европейския съюз (ЕС) на една такава водеща икономика, каквато е британската, не може да не се отрази съществено на света“, каза още той. 

"Добре е да имаме миграционни коридори, включващи страни като Великобритания, Германия и България, защото у нас цели региони зависят от тези миграционни трансфери", обясни Минчев.

Великобритания приема между 200 и 350 хил. чуждестранни граждани през последните години, а от години си поставят за цел да не приемат повече от 100 хил. души, каза още професорът.

"Затова е нормално да има реакции на британското общество. На всеки 7 - 10 години има обратна вълна от имигранти“, подчерта той.

Според него можем да очакваме завръщане на българи, които работят и живеят там, но дали страната ни ще успее да се възползва от една такава вълна, зависи от политиките, които ще реализира. 

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още