IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-затворената северна нация се нуждае от имигранти

Дания изчислява, че имигрантите могат да добавят в държавната хазна до 3 млрд. долара годишно

16:39 | 22.04.17 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Под натиск от страна на националистите датското правителство прилага строги ограничения върху имиграцията. Сега хобаче, изправено пред потенциалния недостиг на работна ръка, Министерството на финансите, влязло в заглавията на пресата с конфискацията на ценности от бежанците, се опитва да привлече чуждестранни работници, пише Bloomberg.

Цифрите на министерството, базиращи се на огромно количество данни за богатството и благосъстоянието, имат за цел да дадат неоспорими факти в често емоционалния дебат, играещ ключова роля в предизборните кампании в Европа, САЩ и Близкия изток.

Заключението на Дания е доста просто: дори и най-нископлатените работни места на пълно работно време са достатъчни, за да превърнат неквалифицирания бежанец в приятел на данъчната служба.

Равнището на равновесие в Дания се достига, когато мигрантът започне да получава годишна заплата от 200 хил. крони (28 540 долара) - лесно постижимо чрез работа 40 часа седмично на минимална работна заплата.

Синият стълб на графиката показва средния индивидуален принос към бюджета, направен през 2014 г. от „западни“ и „не западни“ мигранти. Датската статистическа служба определя за „западно“ всяко лице с произход от Европейския съюз (ЕС), Северна Америка или Австралия.

За разлика от икономическите мигранти или търсещите убежище, избягали от конфликти, чужденците от други развити икономики са от самото начало допринасящи, тъй като по принцип пристигат, след като вече са си осигурили работа в Дания.

Министерството прави редица прогнози, базирани на няколко фактора - какви мигранти биха допринесли, ако бъдат интегрирани на пазара на труда като местните жители, какъв ще бъде приносът от подобен набор от умения. Както показват червените и черните стълбове, ефектът от хората, които не са от западни държави, е драматичен.

„Иначе казано, имиграцията от западните страни помага на държавните финанси, докато имиграцията от незападните държави налага разходи“, обяснява министърът на финансите Кристиан Йенсен. „Но това не е въпрос на предпочитане на една или друга група. Това, към което трябва да се стремим, е да накараме всички имигранти да работят“, казва той.

Според изчисленията на властите повишаването на броя на трудещите се и изравняване на уменията на имигрантите с тези на датчаните биха могли да добавят в държавната хазна до 20 млрд. крони (3 млрд. долара) годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 15 rate down comment 5
lozkhris
преди 6 години
Тея лакардии на Дойче Веле, написанни от платена българска курррветина, си споделяй на сбирка на "Америка за България" Точно ти, къде не си си показвал носа навин от село не можеш да философстваш кво става из Европа. По улиците на нито един голям европейски град вече не се виждат бели хора - Лондон, Франкфурт... да не говориме за Париж !! Отвори некое и друго клипче от Тубата и гледай. Ако не намериш / щот си с 2 гр мозък колкото да пазиш равновесие / аз ще ти направа при следващото ми посещение на Оксфорд Стрийт или Шанз-Елизе...и ше ти го пусна за рождения ден...:):):)Путин няма да дойде при никви положения да те :спасява" щот му е през она работа за тебе - ни петрол имаш, ни газ.Я надувай кккавала и се потапай, хамериканска , тъпоъгълна грантаджийска поддддлого...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 2
pecan
преди 6 години
Защо не казвате да ви пратим веднага 500000 м*ангусти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 4
comet
преди 6 години
В своето болшинство, емигрантите пък имат интерес да ходът там: 1/да виснат изцяло на социалната им система; или 2/докато могат да спестяват и пращат/инвестират спестеното там откъдето са дошли. Вариантът да работиш там на високо платена че и приятна работа, та да си отгледаш семейство в собствено жилище и деца родени там че и в частни училища, го има само в мечтите на тези които вярват на медийните писания (да, има го за малък % от емигрантите, но разбирай наистина малък % и то от най-силните и здрави емигранти, чиито успехи само тиражират медиите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 6
khao
преди 6 години
а в русия е 20% към днешна дата, хехехее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 25
Необразован
преди 6 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ НАЛИЧИЕ НА ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Имигранти има предостатъчно. Да ги вземат всичките щом ще им добавят нещо към БВП-то, даже и тези, които в момента са у нас ще им дадем съвсем безплатно. Щом имат такава икономика да им предложим да вземат и сичкото ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 34 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
вярно е ми те още миналата година прекъснаха програмата си в ООН с тия мигранти, че бъгдясаха от циггани и видяха в Швеция за кво става въпрос .... тази статия е пропагандна на пълни обороти и въобще като цяло в Българските медии цари пълно затъмнение какво въобще се случва в ЕС, плащат им на наще папагали да лъжат и да облъчват хората за това и не се и опитвам да прочета и 1 ред ..... просто слагам по някой друг контра коментар ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
Jorkata
преди 6 години
А дано това е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 7
michaelis12
преди 6 години
Жока тва е еврейска пропаганда от най-долен тип на Блумбърга иначе Дания нема никво намерение да прибира повече циггани Denmark stops receiving refugees via UN https://***.middleeastmonitor.com/20160914-denmark-stops-receiving-refugees-via-un/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Ше го направят Жоре , *** са !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още