IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН удължава времето за одобрение на 4-те нови борсово търгувани фонда на Експат

Компанията не се притеснява от спиране на процедурата, защото няма нито отказ, нито върнати документи

15:46 | 21.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В края на февруари Експат Асет Мениджмънт подаде до Комисията за финансов надзор (КФН) документи за регистрацията на 4 нови индексни борсово търгувани фонда в Полша, Гърция, Румъния и Чехия. Комисията има срок от 60 дни, за да се произнесе, а с наближаването на крайния срок в края на април на сайта й се появи съобщение, че „спира образуваното със заявление производство“.

„Спира образуваното със заявление производство от управляващото дружество „Експат Асет Мениджмънт” ЕАД за издаване на разрешения за организиране и управление на борсово търгуваните фондове „Expat Czech PX UCITS ETF”, „Expat Greece ASE UCITS ETF“, „Expat Poland WIG20 UCITS ETF“ и „Expat Romania BET-BKUCITS ETF” (05-1636)“, вижда се от решенията на регулатора от заседанието, което се е провело на 19 април.

Потърсихме КФН и Експат, за да ни разтълкуват това решение и да ни разяснят мотивите, които стоят зад него. От компанията обясниха, че става дума за административна мярка, с която КФН си дава още време, за да се произнесе, предвид наближаващия краен срок за това в края на април.

„Нямаме притеснения за спиране на процедурата“, коментираха от Експат пред Investor.bg, като обясниха, че до този момент нямат отказ, нито върнати документи от Комисията.

В същото време от Комисията отказаха коментар на този етап заради това, че "решението е елемент от все още неприключила процедура". 

Четирите нови фонда се предвижда пасивно да следват движението на основните индекси за акции на четири борси от региона на Централна и Източна Европа – Гърция, Румъния, Чехия и Полша.

Tези пазари са избрани от Експат след анализ на техните борси и индекси като най-подходящи за създаване на борсово търгувани фондове, съобразени с изискванията на UCITS директивата на ЕС.

Четирите фонда ще бъдат регистрирани за търговия на Българската фондова борса, а на следващ етап и на чужди пазари. Управляващото дружество очаква сериозен интерес към четирите нови продукта както в България, така и от чуждестранни инвеститори, включително и от инвеститори от държавите, чиито индекси ще следват тези фондове.

Експат Асет Мениджмънт управлява единствения в България борсово търгуван индексен фонд, следващ представянето на основния индекс SOFIX. Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF беше регистриран за търговия на БФБ – София през септември 2016 г., а в момента тече процесът по регистрацията му за търговия на London Stock Exchange.

Припомняме, че борсово търгуваният фонд получи на 22 февруари регистрация от британския финансов регулатор Financial Conduct Authority (FCA) за предлагане на пазара във Великобритания. Това е първата регистрация за предлагане на чужд пазар на лицензиран от българската Комисия за финансов надзор инструмент.

Свързани компании:

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още