IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението в Париж

Стрелецът, който уби полицай, е бил обект на антитерористично разследване за три опита за предумишлени убийства, включително две нападения на полицаи

06:32 | 21.04.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за стрелбата в Париж, при която беше убит полицай, съобщи нейният пропаганден орган - информационна агенция Амак, цитирана от Франс прес.

"Извършителят на нападението на Шанз-Елизе в центъра на Париж е Абу Юсеф Белгиеца, един от бойците на ИД", заяви групировката в комюнике, разпространено от Амак.

Малко преди джихадистката организация да поеме отговорност за акта френският президент Франсоа Оланд заяви, че е убеден, че атаката трябва да се разследва като терористичен акт, предава БТА.

Оланд каза, че за 8 часа тази сутрин е свикал спешна среща на съвета по отбрана и национална сигурност. "Ще бъдем абсолютно бдителни, особено по отношение на изборите", каза той в изявление по телевизията, цитиран от ДПА и Ройтерс.

Предполагаемият извършител на нападението е бил обект на антитерористично разследване, тъй като изразил намерение да убие полицаи, казаха цитирани от АФП източници, близки до разследването. 

Полицията е претърсила снощи жилището на мъжа в парижкото предградие Сен е Марн. Става въпрос за човека, на чието име е регистриран автомобилът, използван при нападението. Нападателят беше убит от полицията по време на стрелбата.

Втори заподозрян за стрелбата се издирва със заповед за арест.

Името на нападателя засега не се разкрива официално от органите на реда във Франция, докато не се установи със сигурност дали е имал съучастници. Според официалната информация той е на 39 години, френски гражданин и е собственик на автомобила, от който беше стреляно по полицейската кола.

През февруари 2005 г. той е осъден на затвор за три опита за предумишлено убийство, като в два от случаите мишена са били полицаи. При процес в апелативна инстанция той се е признал за виновен. През 2003 г. на първа инстанция е бил осъден на 20 години лишаване от свобода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 4
lozkhris
преди 6 години
Ха дано, ама надали.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
Jorkata
преди 6 години
С тия изпълняния няма да се учудя, ако Льо Пен дръпне рЕзко на изборите тая неделя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още