IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите заплати в ЦИЕ заплашват модела на растеж на региона

Централна и Източна Европа отдавна се смята за сравнително евтино място за производството на сложни продукти

09:56 | 21.04.17 г. 35
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централна и Източна Европа отдавна се смята за сравнително евтино място за производството на сложни продукти като автомобили и електронни продукти на доста по-ниска цена, отколкото на Запад. Ускоряващият се ръст на заплатите обаче може да промени това възприятие, коментира Bloomberg.

Средните номинални заплати са се повишили с 10,7% в Унгария през февруари на годишна база, което е най-високият им ръст от девет години, съобщи националната статистическа служба в четвъртък. Данните бяха представени след изненадващото увеличение от 5,2% на заплатите в Полша, което стана ясно ден по-рано и е най-високият ръст от юни насам. Тенденциите отразяват последните развития в региона.

Макар че бившите комунистически страни членки на Европейския съюз се разрастват по-бързо от икономиките в еврозоната, а безработицата в много страни достига рекордно ниски равниша, от години нивото на заплащане трудно настига това на Запад.

Но сега засилващите се искания за по-високо заплащане застрашават модела на растеж в региона, базиран на евтина работна ръка, което подкрепя привличането на капитал от чужбина, включително заводи, оперирани от производителите на автомобили Volkswagen и Kia Motors, както и други индустриални гиганти като General Electric.

“Ръстът на заплащането в региона започва да се ускорява, захранен от комбинацията от недостиг на работна ръка и държавни политики“, казва Уилям Джаксън, икономист в Capital Economics в Лондон. „Ключовият момент е, че растежът на реалното заплащане надвишава производствения ръст. Резултатът е, че повишаващото се заплащане ще започне да удря маржовете на печалба на компаниите“.

Правителствата в региона също подкрепят призивите за по-високи заплати, често таргетирайки мултинационалните корпорации. Чешкият премиер Бохуслав Соботка от социалдемократите направи края на евтиния труд една от ключовите теми на своята кампания преди изборите през октомври. Словашкият му колега Роберт Фицо наскоро попита защо работник в завод на Volkswagen в бившата комунистическа страна получава само едно трета от заплащането на германския си колега за същата работа.

Нарастващото заплащане може да не представлява незабавна заплаха за конкурентоспособността на региона, но развитието може да има обратен ефект, водейки до инфлация, казва Джаксън.

„Регионът все още изглежда конкурентен“, допълва той. „Но ако нещата продължават по същия начин, това в крайна сметка може да доведе до натрупване на дисбаланси и може би до коригиране на валутите по-нататък“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 10
khao
преди 6 години
можеш да провериш какви заплати плаща Илон Мъск----и как точно да проверя ? да не съм американски данъчен ... според форумите на хора работили при него (но това не е официална информация) не плаща най високите заплати в секторите в които оперира, но въпреки това работниците му са от най-щастливите според друго проучване, ае обясни ми как става това ? :):):) че пак влизаш в теми които не си прочел нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 12
khao
преди 6 години
аха, тоя дето да не го питаме за първия милион ... дооообре :):) .... и сигурно ти си бил свидетел на това :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 14
khao
преди 6 години
щото искат на запад да са високи, така ли .... пак си почнал от рано с пийенето ! :):) кажи ми един предприемач в света който иска да дава големи запалти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 5
khao
преди 6 години
еми ако спрете с бруталните кражби и с непрекъснатите увеличения на данъците... може и да не ни вдигате заплатите за известно време ..... ама кой ще ви храни обръчите тогава.Иначе нали заради ниските заплати избягаха много хора в началото, сега ако ги държите ниски, а познайте кво ще стане ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 7
ert
преди 6 години
Целите на ЕС са ясни, определят се от водещите държави, такак както им утърва. И се прокарват с водената от тях партия ЕНП, а останалите като нас да мълчат и да траят. Интересно, обаче защо все се намират хора от ЦИЕ които да гласуват за ЕНП и нейните клонове, когато очевидно тази партия работи против интересите на ЦИЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 0
SSIW
преди 6 години
Унгария, Чехия, Полша са с Евро, така ли ? Я пак провери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 3
sdar
преди 6 години
В Унгария още са си на форинти, не са на евро, но това не е толкова от значение.Според мен има нещо гнило да се разчита на подобен модел на растеж базиран на ниското заплащане в стрнаите от ЦИЕ. Нали уж целта на ЕС е към обединение и изравняване, а сега това видиш ли пречело ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 16
fras
преди 6 години
Но ако нещата продължават по същия начин, това в крайна сметка може да доведе до натрупване на дисбаланси и може би до коригиране на валутите по-нататък.------------------------------------------*** коментар!Националните валути на всички цитирани страни са евро!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още