IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина надмина целта за бюджетен излишък

Властите постигат осемкратно по-висок излишък от договореното с кредиторите

19:23 | 21.04.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

По отношение на „санирането“ на своя бюджет за 2016 г. Гърция надминава целта, зададена от международните ѝ кредитори. През изминалата година държавата е постигнала първичен бюджетен излишък в размер на почти 7 млрд. евро, или на цели 3,9 на сто от брутния вътрешен продукт, съобщи гръцката статистическа служба. Това надвишава осемкратно целта, заложена в международната спасителна програма, изчислява WSJ. 

От 2010 г. Гърция е зависима от международните си кредитори. Именно първичният бюджетен излишък е един от спорните въпроси между изпадналата в криза страна и кредиторите. В замяна на спасителната програма бе договорена спасителна програма, според която Атина трябваше да постигне бюджетен излишък за миналата година от 0,5 на сто. Данните следва да бъдат верифицирани от Евростат в началото на следващата седмица.

Според програмата властите трябва да постигнат за 2017 г. излишък от 1,75%, а за 2018 г. - от 3,5 на сто, след което да поддържат подобен по обем излишък в средносточен план.

Именно тогава според мнението на партньорите Гърция ще може да плаща без затруднения лихвите по своите задължения. Според данни на гръцката статистическа служба дълговете на страната в момента възлизат на 314,9 млрд. евро, което представлява 179 на сто от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още