IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20 прикри разногласията си за търговията

САЩ подчертават, че са готови да се борят енергично срещу "лошите търговски практики"

09:23 | 22.04.17 г. 1
<p>
	Германският финансов министър Волфганг Шойбле. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Германският финансов министър Волфганг Шойбле. Снимка: Архив Ройтерс

САЩ и другите големи икономики от Г-20 поставиха под сурдинка своите разногласия за търговията, като се съгласиха за опасностите от протекционизма, предава Франс прес.

Това стана на заседание във Вашингтон на министрите на финансите на страните от групата, проведено в кулоарите на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка.

Държавите от Г-20 не приеха съвместно комюнике, а изразиха своята позиция чрез германския финансов министър Волфганг Шойбле, чиято страна е ротационен председател на групата тази година.

"Протекционизмът би бил вреден за световната икономика и засегнатите икономики. На срещата имаше широк консенсус по този въпрос", каза Шойбле на пресконференция.

Той отбеляза, че 20-те най-големи индустриализирани и нововъзникващи пазарни икономики са се обединили около мнението, че свободната търговия е най-добра както за глобалната икономика, така и за всички страни поотделно. 

Управителят на китайската централна банка Джоу Сяочуан призова в комюнике за съвместно противопоставяне на протекционизма и ускоряване на либерализацията на световната търговия.

Това единодушие е в контраст с предишната среща на финансовите министри на Г-20 в Баден-Баден, Германия, миналия месец, която премина под знака на разногласията между САЩ и техните партньори, отбелязва АФП. Тогава американският министър на финансите Стивън Мнучин издейства в заключителното комюнике да не бъде отправян традиционният призив за борба с протекционизма.

Вчерашната среща изглежда е преминала в далеч по-помирителен тон.

Мнучин обаче предупреди, че САЩ са готови да се борят енергично срещу "лошите търговски практики".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Стефчо
преди 6 години
Управителят на китайската централна банка Джоу Сяочуан призова в комюнике за съвместно противопоставяне на протекционизма и ускоряване на либерализацията на световната търговия.Тогава американският министър на финансите Стивън Мнучин издейства в заключителното комюнике да не бъде отправян традиционният призив за борба с протекционизма.Какво доживяхме ? Комунистически Китай да проповядва либерализъм, а либерална Америка - протекционизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още