IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" се разбра с партньорите си за финансирането на "Северен поток" 2

Всяка една от петте компании ще осигури по почти 1 млрд. евро за проекта

18:09 | 24.04.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Проект &quot;Северен поток&quot;. Схема: <em>Газпром</em></p>

Проект "Северен поток". Схема: Газпром

Западните партньори на "Газпром" в проекта за разширяване на "Северен поток" са постигнали споразумение за финансирането на проекта, пише Ройтерс. Стойността му се оценява на около 9,5 млрд. евро.

С намирането на начин за финансиране руският газов гигант ще преодолее сериозно препятствие пред плановете си. В проекта участват пет западни компании, които притежават дял от по 10% - германските Uniper и Wintershall (част от концерна BASF), Shell, OMVи френската Engie.

На официална церемония в Париж всяка една от тези компании се ангажира да осигури 10% от нужното финансиране или 950 млн. евро.

Останалата част от проекта (50%)е в ръцете на "Газпром". Ръководителят на руската компания нарече това споразумение "символично".

Плановете са "Северен поток" 2 да бъде въведен в експлоатация през 2019 година и да е с капацитет от 55 млрд. куб. метра. Неговото трасе повтаря пътя на съществуващия в момента "Северен поток" и целта му е да помогне Русия в плановете й да заобиколи Украйна като транзитна страна.

В Европа мненията за проекта не са еднозначни. Според коментарите на Европейската комисия общността не се нуждае от новия газопровод, който само ще засили зависимостта на ЕС от руския газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Момче, вече сме на години на които не трябва да се радваме на даровете на данайците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Пишеш неистини, да не кажа лъжи. СП-1(55 млр кубометра) е кандидатствал и получил изключение от пакетите, защото е изцяло морски. Приемащия на немска територия газопровод ОПАЛ(36 млр кубометра) няма дерогация и затова СП-1 ползва 50% от капацитета му. Така СП-1 фактически работи с под 50% от възможностите си. Както си спомняш Газпром поиска и получи разрешение да ползва още 40% от ОПАЛ. Съдът отмени това решение на ЕК. Тези изисквания ще са валидни и за СП-2. Пиша ти всичко това, за да осмислиш нещата и евентуално може би да разбереш, че в ЕС все пак има правила. Руснаците не желаеха същата схема и за Южен. Е, намериха си каквото търсеха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Така де - вие бехте против ЮП, а германците не беха против СП, нито сега са против СП2. Затова те получават две тръби за СП, а вие получавате на Хан Аспарух ... тръбата... хихи... Така навремето пак не искахте Син поток, а турците го поискаха и го получиха. Както е казано в Библията - поискай и ще ти бъде дадено... Кат не искате, що само цикате и пълните нета със со поли? Това се отнася и за оня сиксекс от #1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
mrynmryn
преди 6 години
И аз това се чудя, аз бях против ЮП (по начина, който бе показан) и още съм, но е супер долно за едните да важат едни стандарти, а за другите - други. И не става въпрос само за газта, западни храни продавани в Източна Европа с по-ниско качество, разни забрани свързани със свободното движение на хора и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 9
michaelis12
преди 6 години
за нас не може докато виреят такива *** като Плевнята който каа, че тези водели хибридни войни в Европата бъркали се в наще избори и финансирали партии. Сори баце плюс тва и тоя ЮП бил скъпотия и в наш ущърб тъй, че с транзинти такси от Германия и толкоз нали сме евроггейци кво искаш ? Европа на 28 скорости, вече е на 27 щото едни липсват след некой друг ден може и на 26 .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
SickSix
преди 6 години
Тази доминация на Германия в Европа се отразява зле на целия съюз. Защо за германците може газопровод, а за нас не ? Не, че съм толкова ЗА Южен поток, но ако е въпрос на принципи не би следвало този проект да бъде разрешен. Още повече Германия досега се е възползвала от евтин газ, което реално нарушава конкуренцията в целия съюз и поне на мен не ми стана ясно дали има решение за изравняване на цената за всички ? Подобни "двойни стандарти" подкупават идеята за съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още