IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина бърза с прегледа на спасителната програма, за да смени темата

Гръцкото правителство очаква споразумение за облекчаване на дълга, което да направи приемливи поредните болезнени реформи

22:39 | 24.04.17 г. 4
<p>
	Алексис Ципрас. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Архив Ройтерс

Представители на институциите, отпуснали кредити на Гърция, отново са в Атина за финалните преговори по втория преглед на постигнатото по третата спасителна програма, анонсираха от Европейската комисия по време на обедния брифинг в Брюксел. Те започват работа още от 25 април.

Целта на гръцкото правителство ще е бързо да приключи преговорите, за да може да отдалечи вниманието на обществото от болезнените реформи, които кредиторите очакват от Атина, пише в анализ "Катимерини".

Дългото протакване на споразумението се отразява негативно на настроенията в Гърция. Непопулярните мерки трябва да бъдат одобрени от парламента, а правителството на СИРИЗА вече значително изостава от опозиционната "Неа демократия".

Надеждите на премиера Алексис Ципрас са Международния валутен фонд (МВФ) и Берлин да се разберат за облекчаване на гръцкия дълг и така да спечели разочарования от икономиите гръцки народ. Новите ограничения включват намаляване на разходите за пенсии през 2019 година и премахване на данъчни облекчения през 2020 година, тоест след края на третата спасителна програма за страната. 

В началото на месеца Гърция и кредиторите се съгласиха на взаимни компромиси и очакванията са, че споразумение по прегледа ще бъда постигнато до следващата среща на Еврогрупата, насрочена за 22 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
igigov
преди 6 години
Дам, а популиста Ципрас обещаваше, че нито 1 къща нямало да бъде отнета от длъжници. Комуниста всичко ще ти обещае само и само да се докопа до властта, пък после я камилата, я камиларя. Курнелка по същия начин, ще купува жилища на младите, ще утрои пенсиите на старите, мед ще потече по речните корита и тн. и тн. Левицата ще направи нов голям шлем и накрая ще се окажем и ние с 195% дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Властите в Гърция са извършили хиляди конфискации на банкови сметки, имоти и доходи заради бум на домакинствата и фирмите с просрочени задължения към държаватаСамо за първите два месеца на годината тези задължения са възлезли на 2,6 млрд. евро, а общата сума на дълговете към данъчните е близо 94 млрд. евро.Извършени са били 21 231 конфискации, което означава, че през тези два месеца е имало около хиляда конфискации на ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Гърция продаде на германо-гръцко-френско-китайски консорциум 67-процентен дял от пристанище Солун за 1,1 милиарда евро.Приватизацията бе предвидена в споразуменията между Гърция и нейните кредитори.Дърпаха се като инатливи гръцки магарета но все пак няма начин да избегнат приватизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 6 години
Спасението на Гърция от актуални злини е възможно чрез правилен модел за прилагане на еврото.При запазване на сегашния сгрешен модел за прилагане на еврото, страданията на Гърция ще се уголемят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още