IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Универсалните пенсионни фондове носят 2% доходност за две години до края на март

Всички фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване покриват минималната доходност, заложена от КФН, която всъщност е отрицателна

12:14 | 25.04.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Универсалните пенсионни фондове в България носят доходност от 2,01% за периода от 31 март 2015 г. до 31 март 2017 г. Това показват актуалните данни на Комисията за финансов надзор (КФН), която дори заложи за минимално покриване отрицателна доходност.

За последните две години до 31 март 2017 г. универсалните пенсионни фондове (УПФ), в които задължително се осигуряват работещите в най-масовата трета категория труд, постигат средна претеглена доходност от 2,01% на годишна база.

Според разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване заместник-председателят на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор”, определя минимална доходност на годишна база, която универсалните и професионалните пенсионни фондове трябва да покрият при управлението на активите си за предходния 24-месечен период.

КФН определи минимална доходност на годишна база в размер на -0,99 на сто при управлението на активите на универсалните пенсионни фондове за предходния 24-месечен период. За професионалните пенсионни фондове (ППФ) за същия период е определена минимална доходност на годишна база в размер на -0,52 на сто.

Всички фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване са постигнали доходност за посочения двугодишен период над определеното минимално равнище за съответния вид фонд.

На този фон професионалните пенсионни фондове, в които се осигуряват работещите в първа и втора категория труд, изпращат двугодишния отчетен период със средна претеглена възвръщаемост от 2,48 на сто.

Сред УПФ тези на „Съгласие“, „ЦКБ – Сила“ и „Пенсионно осигурителен институт“ (ПОИ) регистрират най-висока доходност. При ППФ най-висока доходност носят фондовете на „Съгласие“, „ПОИ“ и „Доверие“.

Доброволните фондове, които формират т.нар. трети стълб на пенсионната система и за които няма законово изискване за покриване на минимална доходност, отчитат такава от 3,62% за периода от 31 март 2015 г. до 31 март 2017 г.

При тях най-висока възвръщаемост носи доброволният фонд на „Съгласие“, а най-ниска за периода - този на ДПФ „Бъдеще“.

Единственият доброволен пенсионен фонд по професионални схеми – този на „ДСК-Родина“, в който по избор могат да се осигуряват допълнително работещите в първа и трета категория труд, изпраща двугодишния период с доходност от 2,35 на сто.

Графики: КФН

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
В сравнение с тях, без да съм професионалист, съм постигнал 4,39% доходност от български акции. А това не е нищо в сравнение с доходността на други колеги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
studioaa
преди 6 години
Това е равно да доходността от един банков влог, само че при банковия влог разполагаш с парите си дори до часове. Значи при инфлация официално от 1.5-1.8% реално 5% това, че значи доходността си направо отрицателна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
RedBot
преди 6 години
Направо са се счупили да инвестират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още