IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободата на медиите в България е все по-илюзорна

Позициите на страната ни се подобряват минимално в ежегодната класация на "Репортери без граници"

10:19 | 26.04.17 г. 22
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: &quot;Репортери без граници&quot;</em></p>

Илюстрация: "Репортери без граници"

България подобрява минимално позициите си в ежегодната класация за свобода на медиите на организацията „Репортери без граници“, като остава в групата на държавите с частично свободни медии и с най-лошо класиране в рамките на Европейския съюз (ЕС).

В тазгодишната класация България е поставена на 109-то място от 180 държави с резултат от 35,01 точки. Спрямо миналата година страната ни подобрява класирането си със само 4 позиции, но по-скоро заради цялостното влошаване на медийната среда в други страни.

Според организацията се увеличават случаите на физически атаки срещу журналисти у нас. Продължава и сътрудничеството между медиите, властите и олигарсите.

Топ 10 на класацията остава непроменена в сравнение с миналата година. Норвегия остава държавата с най-свободни медии в света, следвана от Швеция и Финландия. Четвърта е Дания, на пето място е Холандия, а първите 10 се допълват от Коста Рика, Швейцария, Ямайка, Белгия и Исландия.

На дъното на класацията, на 180-та позиция, е Северна Корея като държавата с най-несвободни медии. Преди нея са Еритрея и Туркменистан. Топ 10 се допълва от Сирия, Китай, Виетнам, Судан, Куба, Джибути и Екваториална Гвинея.

Като цяло държавите с най-ниска свобода на медиите се концентрират в Африка, Близкия изток и Азия, както и част от Латинска Америка.

В анализа си за цялостната медийна ситуация „Репортери без граници“ посочва, че никога свободата на медиите по света не е била толкова застрашена заради репресиите, атаките, триумфа на „силните на деня“, като например Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган, фалшивите новини и т.н.

Трудна е ситуацията в 72 от изследваните 180 държави, сред които Китай, Русия, Индия, почти всички страни от Близкия изток, Централна Азия и Централна Америка, както и две трети от страните в Африка.

Медиите са свободни само в петдесетина страни по света - в Северна Америка, Европа, Австралия, южната част на Африка, подчертава се в доклада. В някои от тях обаче има риск от негативна промяна. „Достигнали сме ерата на пост-истината, пропагандата и потискането на свободата, особено в демокрациите“, заключава се в доклада.

„Репортери без граници“ събира количествени и качествени данни за медиите в 180 държави по света чрез специален въпросник, насочен към журналисти, юристи, социолози и т.н. Организацията оценява плурализма, независимостта на медиите, средата, автоцензурата, регулаторната рамка, прозрачността, инфраструктурата и атаките.

Резултатът се формира в границите от 0 до 100, като 0 е най-добрият възможен резултат, а 100 – най-лошият.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 3
makama
преди 6 години
Пълни глупости.... свобода на печата само в Северна Америка и Европа....Няма никъде свобода на печата....Бил съм в САЩ, Канада и ествствено в Западна Европа.....Нищо никъде не се случва.... и коментира..... Фалити на Банки.... Корупция...... по тези теми не се говори и пише .... абсолютна цензура.....Същото се отнася в пълна степен за Германия, Франция и Италия ...Така и не разбрах в крайна сметка какво става с делата на Берлускони, Саркози, Щрьодер и дон Корлене (канцлерът на новия (4-ти) райх Хелмут Кол)... За офшорките и всички подобни гадости .... просто не се пише и коментира..... както се казва : Няма такова животно : журналист на свободна практика, разследващ машинациите на властта. Бил съм в Русия, Украйна и Китай.... там има само свобода да се пише всичко в полза на основната държавна линия.... всеки който сбърка и пише или коментира каквото не трябва, просто изчезва... и даже гроб няма... Според мен България е в топ 10 на държавите в Света по свободата на печата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 6 години
смея да твърдя, че това се случва и със световните медии, нашите само следват тренда. "Мейнстрийм" медиите са под всякаква критика навсякъде. Тая класация е много измислена, защото в щатите и в европа има абсолютна цензура и потулване на фактите, които не са изгодни за "развития запад". Много българи има в чужбина, обсъждал съм с познати какво казват по техните новини, какво по нашите и какво може да се намери в интернет по темата... Положението е трагично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Ама иначе в "запада" било пълна свобода на славото, нали? :)Пълен ташшак. В моменбта е така пеобагадна че и Гьо.белс би завидял. да не говорим, че днешната демокрацие е пълеен огледален образ нйа комунизма и по нищо не се различава от него.То има една мъдра българска поговорка: Крадеца вика дръжте крадеца....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
SickSix
преди 6 години
Според мен е по важно да се дефинира ролята на медиите в обществото, отколкото "свободата". Незнам по какви точно критерий "Репортери без граници" правят оценки, но за мен корпорации като Comcast, News Corp, CNN и т.н. са относително свободни, но в крайна сметка интересите им се разграничават от тези на обществото и на зрителите. Въпреки, че са зависими от рейтинги и популярност, за да съществуват това ни най малко не ги прави обективни или рационални. Дори напротив изглежда, че все повече се радикализират в репортажите, статиите и мненията, които излъчват. С други думи пълната свобода на медиите, не мисля, че гарантира обективност и коректност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Мен най-много ме кефи как е цензурирана и думата Т_И__М :D Същата цензура я има и в спортния им сайт... представи си :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Не им е за първи път , нито ще е за последен ...пазят си копанката с трици с които ги храни Блумбърга !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 0
Hahoto2
преди 6 години
Днес инвестора ми сложи БАН на Hahoto, причината е, че пейстнах оригиналната статия на Репортери без граници за България и линк към нея.Това според тях е велико престъпление. Стигнахте дъното по цензура и автоцензура! Жал ми е за вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Бежанците ще са основния потребител на медиите :)) Нали ще засилват българската и евро-икономики... ще наливат пари за реклама :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
От всичките коментари дотук , май само кухаото е съгласен с Инвесторовата "истина"...това до голяма степен показва как стоят нещата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Ако някой ден имам време, ще направя списък на цензурираните думи в цялата група :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още